ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Προβλήματα για τους φαρμακοποιούς από την εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ

Προβλήματα για τους φαρμακοποιούς από την εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την προσοχή των φαρμακοποιών όλης της χώρας στις αλλαγές στον τρόπο χορήγησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων αλλά και στα δικαιολογητικά που απαιτούνται με βάσει τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου, εφιστά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με έγγραφό του το οποίο απέστειλε προς όλους τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας.

Παράλληλα έχει ήδη ζητήσει από τη διοίκηση του Οργανισμού να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα μέχρι να προσαρμοστούν τα μηχανογραφικά συστήματα του e- dapy στις νέες αλλαγές.

Στο έγγραφο του προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους ο ΠΦΣ το οποίο απέστειλε μαζί με τον νέο ΕΚΠΥ, αναφέρει τα εξής:

«Σας αποστέλλουμε το νέο ΕΚΠΥ που ισχύει από 1ης Νοεμβρίου 2018. Σας εφιστούμε την προσοχή διότι έχουν γίνει πολλές αλλαγές και στον τρόπο χορήγησης και στα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την χορήγηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων  π.χ. α) οι νεφελοποιητές δεν πωλούνται  πλέον  αλλά ενοικιάζονται χωρίς να  έχουν ορισθεί ακόμη οι τιμές ενοικίασης, β) οι συσκευές οξυγονοθεραπείας συνταγογραφούνται μόνον από πνευμονολόγους και ιατρούς ΜΕΘ, γ) για τη χορήγηση προϊόντων ειδικής διατροφής για θεραπευτικούς σκοπούς, γάλατα, προϊόντα κοιλιοκάκης κλπ, απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά που δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Προτείνουμε για να μην υπάρξουν περικοπές, πριν την χορήγηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων, να ανατρέχετε στο νέο ΕΚΠΥ που επισυνάπτεται.

Από την πλευρά μας έχουμε ζητήσει από τον  ΕΟΠΥΥ να ισχύσει ένα  μεταβατικό χρονικό διάστημα μέχρι να προσαρμοστούν τα μηχανογραφικά συστήματα του e- dapy στις νέες αλλαγές».