ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

LDL ALERT: Καμπανάκι κινδύνου για την αντιμετώπιση της υψηλής LDL-χοληστερόλης

LDL ALERT: Καμπανάκι κινδύνου για την αντιμετώπιση της υψηλής LDL-χοληστερόλης

Η υψηλή LDL-χοληστερόλη -επίσης γνωστή ως «κακή χοληστερόλη»- σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, χωρίς όμως εμφανή συμπτώματα. Η Εκστρατεία «LDL Alert» έχει ως σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή αντιμετώπιση της υψηλής LDL-χοληστερόλης.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η υψηλή LDL-χοληστερόλη μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς είναι ένας από τους σημαντικότερους -αλλά ευτυχώς τροποιήσιμους- παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.  

 

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο

 

Είναι γεγονός ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις ξεπερνούν τα περιστατικά αιτίας θανάτου από καρκίνο. Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Περίπου το 50% των θανάτων στην Ευρώπη, κάθε χρόνο, οφείλεται στην ίδια αιτία. Το ίδιο ποσοστό σημειώνεται και στη χώρα μας. Στις 20 χιλιάδες είναι μόνο τα περιστατικά εμφράγματος στην Ελλάδα, ενώ αλλά τόσα περίπου είναι τα περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων.

 Από αυτούς που πάσχουν από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας στους τρεις θα υποστεί κάποια στιγμή στο μέλλον και άλλο ένα συμβάν. Ακόμη και για εκείνους που λαμβάνουν θεραπεία με στατίνη ή παραδοσιακή θεραπεία μείωσης λιπιδίων, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μπορεί να παραμείνει πραγματική απειλή.

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της υψηλής LDL-χοληστερόλης

Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δρ Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, η υψηλή LDL-χοληστερόλη (LDL-C) προκαλεί αθηροσκλήρωση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Όταν το πλεόνασμα της «κακής χοληστερόλης» (LDL-C) στο αίμα δεν αντιμετωπίζεται, συσσωρεύεται στο τοίχωμα των αγγείων, δημιουργώντας τη λεγόμενη «πλάκα». Αυτή η πάθηση ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

Στην αρχή, η αθηροσκλήρωση δεν έχει συμπτώματα, οπότε οι ασθενείς μπορεί και να μη γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση.

Με την πάροδο του χρόνου, η πλάκα μπορεί να προκαλέσει στένωση ή να φράξει τις αρτηρίες, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ή να παρεμποδίζεται η ροή του αίματος μέσα στο σώμα. Μερικές φορές, μπορεί να υπάρξει ρήξη μίας πλάκας, η οποία φράσσει ξαφνικά και πλήρως ένα αγγείο, προκαλώντας έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

 

Πόσο χαμηλή πρέπει να είναι η LDL-C

Τα συνιστώμενα επίπεδα της LDL-C εξαρτώνται από τον κίνδυνο που διατρέχει ο πάσχων για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο γιατρός εκτιμά το επίπεδο κινδύνου και καθορίζει το επιθυμητό επίπεδο της LDL-C, αφού εξετάσει διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό. Υπάρχουν 3 πιθανοί στόχοι. Ο σωστός για τον κάθε πάσχοντα εξαρτάται από το συνολικό κίνδυνο που διατρέχει για καρδιακή νόσο:

  1. Χαμηλός έως μέτριος κίνδυνος καρδιακής νόσου: Στόχος LDL-C: κάτω από 115 mg/dl
  2. Υψηλός κίνδυνος καρδιακής νόσου: Στόχος LDL-C: κάτω από 100 mg/dl
  3. Πολύ υψηλός κίνδυνος καρδιακής νόσου: Στόχος LDL-C: κάτω από 70 mg/dl

 

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε στεφανιαίους ασθενείς, μόνο το 25% όσων πρέπει να διατηρούν την LDL-C κάτω από 70 mg/dl έχουν επιτύχει το στόχο τους, αναφέρει ο Δρ Ε. Λυμπερόπουλος, προσθέτοντας ότι το ποσοστό αυτό μπορεί και πρέπει να αυξηθεί πολύ.

 

LDL ALERT: Αντιμετώπισε την υψηλή χοληστερόλη τώρα!

Εκστρατεία Ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της υψηλής LDL-C

 Από σήμερα, 8 Νοεμβρίου, και έως το τέλος του μήνα, οι συρμοί του μετρό της Αθήνας θα προβάλλουν το μήνυμα ενημέρωσης για την ανάγκη αντιμετώπισης της υψηλής LDL-C,  στο πλαίσιο της εκστρατείας «LDL Alert», μιας πρωτοβουλίας της Amgen με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία.

Η Εκστρατεία καλεί τους ασθενείς, τις οικογένειές τους, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να συνεργαστούν για να επανεξετάσουν τις τρέχουσες επιλογές της θεραπείας τους για την LDL-χοληστερόλη και να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς υψηλού κινδύνου λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα προκειμένου να αποφύγουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 Η Amgen δημιούργησε την καμπάνια «LDL Alert», προκειμένου να ενημερώσει το κοινό για την αναγκαιότητα της πρόληψης αλλά και την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης, προβάλλοντας τη σημασία του επείγοντος. Στόχος η μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων στους ασθενείς, υπογραμμίζοντας ότι η υψηλή LDL-χοληστερόλη δε θα πρέπει να οδηγήσει τον ασθενή στα επείγοντα με τη σωστή θεραπεία. Ένα ολοκληρωμένο επικοινωνιακό πρόγραμμα και εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού περιλαμβάνονται στην εκστρατεία, καθώς και δημιουργία minisite της καμπάνιας με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους ασθενείς.

 «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να στηρίξουμε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τους Έλληνες ασθενείς. Η σωστή αντιμετώπιση της υψηλής LDL-χοληστερόλης αποτελεί προτεραιότητα, αφού η νόσος τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα πριν να εκδηλωθεί ξαφνικά, προκαλώντας σοβαρά καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια», εξηγεί ο Δρ Ευάγγελος Λυμπερόπουλος.

 Ο κ. Αλέξανδρος Τσαμπαρλής, Value, Access & Policy Director της Amgen Hellas, δήλωσε σχετικά: «Στην  Amgen κάνουμε πράξη το όραμα μας για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, ωθώντας την επιστήμη στα όρια της, προάγουμε τη σύγχρονη ιατρική και ταυτόχρονα νοιαζόμαστε για τον ασθενή και βρίσκουμε τρόπους για να δείχνουμε έμπρακτα την υποστήριξή μας για την πρόληψη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του».