ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

ΕΔΕ: Χρειάζεται πλαίσιο για τη χρήση της τεχνολογίας στο διαβήτη. Οι φαρμακοποιοί στο ρόλο τους

ΕΔΕ: Χρειάζεται πλαίσιο για τη χρήση της τεχνολογίας στο διαβήτη. Οι φαρμακοποιοί στο ρόλο τους

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το ζήτημα της χρήσης της νέας τεχνολογίας που διατίθεται στους ασθενείς έθεσε το  DailyPharmaNews στους ειδικούς που μίλησαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).  Συγκεκριμένα το DailyPharmaNews αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ενώ μέχρι τώρα γινόταν κουβέντα για το κατά πόσο οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν κάποια τεστ, να μετρούν το σάκχαρο στα φαρμακεία πλέον φαίνεται ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να κάνουν μόνοι τους μετρήσεις στο σπίτι χωρίς την παρουσία επαγγελματία υγείας. Έτσι για παράδειγμα η Amazon δίνει στους ασθενείς τη δυνατότητα να μπουν στην πλατφόρμα της και να προμηθευτούν συσκευές όπως π.χ. οθόνες γλυκόζης αίματος με τις οποίες μέσω και των κατάλληλων εφαρμογών να μετρηθούν κατ’ οίκον.

Ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης, Γενικός Γραμματέας  της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας ανέφερε ότι «η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ σήμερα και μας δίνει πάρα πολλές δυνατότητες οι οποίες όμως θα πρέπει να μπουν σ’ ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους ειδικούς που ενημερώνονται γι’ αυτές τις τεχνολογίες». Μάλιστα στάθηκε και στην ευθύνη των ίδιων των ασθενών για τον τρόπο που λειτουργούν απέναντι σε ό,τι δυνατότητες τους δίνει η τεχνολογία. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για παράδειγμα θέτω το ίντερνετ. Κάποιος έχει μία ασθένεια,  μπαίνει στο ίντερνετ, διαβάζει πράγματα και έχει την αίσθηση εκείνη την ώρα ότι είναι γιατρός. Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερο πρόβλημα από την ημιμάθεια. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Η σύγχρονη τεχνολογία σε αυτό που λέμε συνεχή καταγραφή της γλυκόζης έχει δώσει πάρα πολλά νέα δεδομένα. Ακόμη και φακούς πια μπορούμε να έχουμε στο μάτι και να καταγράφουμε κάθε στιγμή πόσο είναι το σάκχαρο. Έχει προχωρήσει πάρα πολύ η τεχνολογία στο να μας επιτρέπει κάθε στιγμή να ελέγχουμε τα επίπεδα σακχάρου. Επειδή έχει προχωρήσει πάρα πολύ η τεχνολογία και επειδή οι διάφορες εμπορικές εταιρείες προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους εκεί ακριβώς υπάρχει ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να δει και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Η ομάδα υγείας που μιλά με τον ασθενή και την οικογένειά του, θα πρέπει όλα αυτά τα νέα τεχνολογικά δεδομένα να τα εντάξει σε μία σωστή σειρά ώστε να μην μετατρέπονται σε ντεζαβαντάζ και να γυρνούν μπούμερανγκ σε βάρος της υγείας του κόσμου ως μία κακή χρήση μίας τεχνολογίας που μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη, όταν γίνεται σωστή αξιοποίησή της.. Εκεί έχουμε ένα θέμα που ως ΕΔΕ προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ κ. Γεώργιος Δημητριάδης πήγε ένα βήμα παραπάνω  και αφού χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το εν λόγω ερώτημα τόνισε ότι «οι κ.κ. συνάδελφοι φαρμακοποιοί οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου στο φαρμακείο. Δεν μπορεί να αποφασίζει ο φαρμακοποιός ενώ εγώ έχω γνώμη να πάρει κάποιος αυτό το μηχανάκι μέτρησης σακχάρου, να λέει στον ασθενή μου “όχι αυτό δεν είναι καλό, πάρε εκείνο”. Όλα αυτά τα μηχανήματα, επειδή το ιντερνετ κατακλύζεται από ειδικές διατροφές, απ’ ό,,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, δεν είναι σωστό σε οτιδήποτε αφορά τεχνολογία να χρησιμοποιείται αβασάνιστα χωρίς να πιστοποιείται από διεθνείς οργανισμούς και ειδικούς και να έχει ISO. Τα μηχανάκια που δεν έχουν ISO, και όχι ISO στο Πακιστάν αλλά ISO με τις επίσημες διαδικασίες εγκυμονούν κινδύνους να έχεις σάκχαρο 45 και να σου το δείξει 120»