ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Στενεύει ο χρόνος για τα αναδρομικά

Στενεύει ο χρόνος για τα αναδρομικά

Στενεύουν και τα όρια των γιατρών στα υποστελεχομένα νοσοκομεία της χώρας

 

 

Όλα καλά (;) στη δημόσια υγεία με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αγωνιούν για τα αναδρομικά που τους υποσχέθηκαν μέχρι το τέλος του έτους, και κατά περίπτωση κάποιοι να αγωνιούν και για τα νοσοκομεία στα οποία υπηρετούν καθώς ορισμένες δομές διαλύονται από την υποστελέχωση και τις ελλείψεις.

 

Σχετικά με τις Υπουργικές Αποφάσεις που αναμένονται για να αρχίσουν να υπολογίζουν τα αναδρομικά στα λογιστήρια των νοσοκομείων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται στο Εθνικό Τυπογραφείο ή στο...δρόμο προς αυτό. Χθες είναι βέβαιο ότι υπογράφησαν και εστάλησαν για ΦΕΚ οι αντίστοιχες ΥΑ για τα αναδρομικά στους ένστολους, αλλά για τους γιατρούς έχουν απλά υποσχεθεί ότι θα ακολουθήσουν εντός της εβδομάδας. Το ίδιο είχε πληροφορηθεί το dailypharmanews και την περασμένη εβδομάδα, και μάλιστα από πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Αλλά δεν έγινε τίποτα και η αγωνία κορυφώνεται ειδικά για τους γιατρούς που υπηρετούν σε μεγάλα, πολυπληθή νοσοκομεία της πρωτεύουσας όπου οι λογιστές χρειάζονται εβδομάδες για να βγάλουν άκρη! Και οι εργάσιμες ημέρες μέχρι την καταλυτική ημερομηνία της 27ης Δεκεμβρίου είναι μόλις 20!

Πάντως, η δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι τα αναλογούντα ποσά θα δοθούν στον καθένα από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους εν ενεργεία, τους ειδικευόμενους και τους συνταξιούχους (αρκεί να εργάζονταν το διάστημα 2014-1016) μέχρι το τέλος του έτους. 

Τι λένε από την ΕΙΝΑΠ

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, είπε χθες μιλώντας στο dailypharmanews ότι «περιμένουμε τις Υπουργικές Αποφάσεις οπωσδήποτε μέσα σε αυτήν την εβδομάδα διότι είναι ξεκάθαρο σε εμάς που εργαζόμαστε σε μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας ότι δεν προλαβαίνουν να πληρώσουν τον κόσμο πριν από τις γιορτές αν δεν έχουν μπροστά τους τουλάχιστον 15 εργάσιμες ημέρες...».

Μαζί με την αγωνία, έχουμε και αστυνομικό δελτίο σε κάποια νοσοκομεία!

 

Όπως αναφέρουν από την ΠΟΕΔΗΝ, χθες στις 4 τα ξημερώματα μπήκαν για άλλη μια φορά ληστές στα Γραφεία Διοίκησης που στεγάζονται στο πενταώροφο κτίριο του ΑΧΕΠΑ που είναι απομονωμένο και εντελώς αφύλακτο τη νύκτα... Καταγγέλλουν συγκεκριμένα από την ΠΟΕΔΗΝ:

«Για άλλη μια φορά σήμερα τα ξημερώματα το ΑΧΕΠΑ στο στόχαστρο ληστών!!! «Ξέφραγο αμπέλι!!!»

Σήμερα 4 τα ξημερώματα μπήκαν για άλλη μια φορά ληστές στα Γραφεία Διοίκησης που στεγάζονται στο πενταώροφο κτίριο που είναι απομονωμένο και εντελώς αφύλακτο τη νύκτα. Έκαναν άνω – κάτω το χώρο, κατέστρεψαν τα Γραφεία Προμηθειών – Υλικού και έκλεψαν τρεις υπολογιστές. Πήγαν και στο πάνω όροφο του κτιρίου που στεγάζεται η Α’ Παθολογική κλινική και κλέψανε κινητά και χρήματα από τα κρεβάτια των Ασθενών. Μάλιστα τους πήραν με την βία τα κινητά τα οποία είχαν κρύψει κάτω από τις κουβέρτες. Τους αντιλήφθηκε μια καθαρίστρια, η μοναδική που υπήρχε στο κτίριο εκείνη την ώρα. Ειδοποίησε την εφημερεύουσα Προϊσταμένη και εκείνη την αστυνομία.

Η αστυνομία έφτασε κατόπιν εορτής!!!

Απανωτά τα περιστατικά κλοπών, βίας και κανένα μέτρο. Πότε θα ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι όταν θρηνήσουμε θύματα;;;».

Αλλά εκτός από κλοπές και ληστείες έχουμε σε ορισμένα νοσοκομειακά ιδρύματα να αντιμετωπίσουμε και την ...γενική διάλυση:

Την Δευτέρα 19/11 αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ με την πρόεδρο και τον Γ.Γ επισκέφθηκε το νοσοκομείο Ναυπλίου μετά από έκκληση των γιατρών του νοσοκομείου. Πραγματοποιήθηκε συνέλευση των γιατρών και παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του αναπληρωτή διοικητή. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ναυπλίου που αποτελεί ακραίο παράδειγμα της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα αυτά της περιφέρειας.Η στελέχωση στις θέσεις των μόνιμων ειδικευμένων γιατρών είναι στα επίπεδα του 50% (υπηρετούν συνολικά 21 σε 43 οργανικές θέσεις). Κάποια από τα κενά καλύπτονται με αποσπασμένους και με γιατρούς από την ΠΦΥ. Όλες οι θέσεις ειδικευομένων είναι κενές. Παρά τις ελλείψεις, οι γιατροί και οι λοιποί εργαζόμενοι του νοσοκομείου με υπερπροσπάθεια προσφέρουν σημαντικότατο έργο στην δημόσια περίθαλψη μιας περιοχής με πληθυσμό αναφοράς 100 – 130 χιλιάδες που επιπρόσθετα επιβαρύνεται τόσο από επισκέπτες λόγω τουρισμού όσο και από τους κρατούμενους των εκεί φυλακών. Αντιμετωπίζονται πολλά επείγοντα και τακτικά περιστατικά καθημερινά.

Εξηγούν από την ΟΕΝΓΕ:

Δυστυχώς οι αρμόδιοι και ιδιαίτερα ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Ναυπλίου αντί να συμπαραστέκονται σε αυτό το σημαντικότατο έργο, το υπονομεύουν στην πράξη και φέρονται τελείως απαξιωτικά ενάντια στους γιατρούς.

Χαρακτηριστικά:

-Οι γιατροί εδώ και πάνω από ένα έτος ζητούν την προκήρυξη δύο (2) τουλάχιστον από τις κενές θέσεις (ενός επιμελητή Χειρουργού και ενός επιμελητή Παθολόγου). Παρά τα πολλαπλά έγκαιρα αιτήματα, αυτές οι θέσεις προκηρύχθηκαν μόλις πριν λίγες μέρες. Μάλιστα ούτε καν επικουρικούς επιμελητές δεν είχε εγκρίνει η διοίκηση μέχρι πρόσφατα για αυτές τις δύο θέσεις επικαλούμενη «έλλειψη κονδυλίων».

Οι εναπομείναντες 3 Γενικοί Χειρουργοί καθώς και οι 3 Παθολόγοι (εκ των οποίων οι 2 είναι αποσπασμένοι) εξοντώνονται λόγω αναγκαστικής υπερεφημέρευσης η οποία αφορά και τις λοιπές ειδικότητες του νοσοκομείου.

-Αρκετά συχνά δεν υπάρχει κάλυψη με αξονικό τομογράφο για τα επείγοντα περιστατικά γιατί ο αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο Άργους δεν λειτουργεί νυχθημερόν όλον τον χρόνο λόγω και εκεί υποστελέχωσης.

-Ο αναπληρωτής διοικητής καθημερινά καταρτίζει εν είδει «εντέλλεσθε» το πρόγραμμα εφημεριών της ημέρας χωρίς την τήρηση καμίας νόμιμης διαδικασίας (κατάρτιση του προγράμματος πριν την έναρξη του αντίστοιχου μήνα κλπ).

-Από αυτές τις εφημερίες που οι γιατροί πραγματοποιούν αναγκαστικά με τα καθημερινά προγράμματα - «εντέλλεσθε» του αναπληρωτή διοικητή συχνά περικόπτονται τα δεδουλευμένα τους επίσης με παράνομο τρόπο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εφημερίες Μαΐου 2018.

-Ιδιαίτερα απαξιωτική είναι η συμπεριφορά του αναπληρωτή διοικητή ενάντια στους γιατρούς της Χειρουργικής κλινικής δημιουργώντας την εντύπωση πως οι αρμόδιοι θέλουν να τους εξαναγκάσουν σε παραίτηση γιατί ο στόχος είναι να κλείσει η κλινική χωρίς η κυβέρνηση να αναλάβει το σχετικό πολιτικό κόστος.

Απαιτούμε:

-Την άμεση παρέμβαση της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την απαξιωτική αντιδεοντολογική συμπεριφορά του αν. διοικητή.

-Την στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ.

-Την τήρηση της δεοντολογίας όσον αφορά την κατάρτιση και την αποπληρωμή των προγραμμάτων εφημεριών. Να αποκατασταθούν άμεσα οι περικοπές στα δεδουλευμένα των εφημεριών. Να σταματήσει η εξαναγκαστική υπερεφημέρευση με καθημερινά προγράμματα – «εντέλλεσθε».

-Την οριστική λύση με μόνιμες προσλήψεις, επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και σοβαρό (επιτέλους) σχεδιασμό για την λύση των οξυμμένων προβλημάτων και των δύο νοσοκομείων (Άργους και Ναυπλίου).

 

 M.T.