ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση (ΧΑΚ)

Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση (ΧΑΚ)

Γράφει ο κ. Χριστόπουλος Νικόλαος ιδιώτης δερματολόγος αφροδισιολόγος

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κνίδωσης, θεωρείτε σκόπιμο να δούμε τι είναι η κνίδωση και πώς αντιμετωπίζεται.

Τί είναι λοιπόν η κνίδωση; Η κνίδωση είναι μια δερματολογική νόσος, με άγνωστα συνήθως αίτια, που άλλοτε εμφανίζεται καθημερινά και άλλες φορές με εναλλαγές υφέσεων και εξάρσεων. Η νόσος χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια εμφάνιση πομφών (εξανθημάτων) ή/και αγγειοοιδήματος για χρονικό διάστημα  μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων. Ο αριθμός των γυναικών που πάσχουν από Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση (ΧΑΚ) είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των αντρών, ενώ η συχνότητα εμφάνισης μεγιστοποιείται μεταξύ των ηλικιών 20-40, δηλαδή στην πιο παραγωγική ηλικία. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ΧΑΚ είναι ότι πρόκειται για απρόβλεπτη νόσο με διαφορετική διάρκεια για τον κάθε ασθενή. Οι περισσότεροι ασθενείς πάσχουν από 1 έως 5 έτη, ενώ υπάρχουν αρκετοί που πάσχουν για περισσότερα από 5 χρόνια.  Η επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς λόγω της  Χρόνιας Αυθόρμητης Κνίδωσης, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σωματικό επίπεδο, είναι συχνά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα περίμενε κανείς συγκριτικά με άλλες δερματικές παθήσεις. Η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση επηρεάζει την εμφάνισή του και δυσχεραίνει τις καθημερινές δραστηριότητες, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής του. Οι ασθενείς με Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα άγχους, κατάθλιψης, ψυχοσωματικών εκδηλώσεων, αίσθημα φόβου και απόρριψης. Συχνά οδηγούνται σε κοινωνική απομόνωση και πολλές φορές ο ασθενής αναγκάζεται να απουσιάζει από την εργασία του ή το σχολείο.

Ποια είναι τα συμπτώματα; Εκτός από τα κόκκινα κνιδωτικά εξανθήματα (που ονομάζονται πομφοί) και τον έντονο κνησμό, ορισμένοι ασθενείς (το 50% περίπου)  εμφανίζουν και πρήξιμο (αγγειοοίδημα) στα χείλη, στο πρόσωπο (μάγουλα κ περιοφθαλμικές περιοχές), στα μαλακά μόρια των άνω-κάτω άκρων (δάχτυλα, παλάμες, πέλματα), τα γεννητικά όργανα και σπανιότερα στη γλώσσα ή το φάρυγγα.

Και πώς την αντιμετωπίζω;  

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της Χρόνιας Αυθόρμητης Κνίδωσης και εξάλειψης των συμπτωμάτων, απαιτείται η άμεση και συστηματική συνεργασία με τον ειδικό δερματολόγο σε συνδυασμό με στενή και τακτική παρακολούθηση. Η θεραπευτική προσέγγιση γίνεται λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό του ασθενούς, τη βαρύτητα της νόσου, την ανταπόκριση του ασθενούς στις θεραπείες που έχει λάβει. Όλα τα ανωτέρω συνεκτιμώνται στην αξιολόγηση της ποιότητας ζωής του κάθε ασθενούς. Ο θεραπευτικός στόχος στην κνίδωση είναι η πλήρης εξάλειψη των συμπτωμάτων της νόσου με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Στη θεραπεία της χρόνιας αυθόρμητης κνίδωσης τον πρώτο και κύριο λόγο έχουν τα αντιισταμινικά φάρμακα. Τα αντισταμινικά είναι αποτελεσματικά στον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου, τόσο στην μείωση του κνησμού όσο και των πομφών. Δυστυχώς περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στα αντιισταμινικά με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα της νόσου παρόλο που λαμβάνουν θεραπεία. Τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα στη θεραπεία της χρόνιας κνίδωσης άλλαξαν δραματικά υπέρ των ασθενών. Σε αυτό συνέτεινε η έλευση πιο στοχευμένων σκευασμάτων που μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντική ανακούφιση και καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα αποτελέσματα από τη χρήση αυτών των σκευασμάτων στην χρόνια αυθόρμητη κνίδωση είναι θεαματικά ακόμα και από την πρώτη χορήγηση, οδηγώντας σε ύφεση της νόσου και ανακούφιση των ασθενών.

Πρέπει όμως να τονισθεί ότι η πάθηση, για τους περισσότερους ασθενείς, έχει ημερομηνία λήξης, και η συνεργασία με τον ειδικό ιατρό, θα οδηγήσει σε ταχύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων και τελικά σε ύφεση.