ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Πανυγειονομική πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το θέμα της διάθεσης των συμπληρωμάτων από τα γυμναστήρια

Πανυγειονομική πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το θέμα της διάθεσης  των συμπληρωμάτων από τα γυμναστήρια

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Πανυγειονομική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για την απόσυρση της παρ. 3 του άρθρου 74 που αφορά στην πώληση συμπληρωμάτων από τα γυμναστήρια και τους χώρους εκμάθησης αθλημάτων, που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις» το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και βρίσκεται στο στάδιο της Δημόσιας Διαβούλευσης.

Παρά την υπόσχεση – δέσμευση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού (δες εδώ) ότι  για σοβαρούς λόγους πρόληψης πιθανών παρενεργειών και προστασίας της Δημόσιας Υγείας , δεν μπορεί να υπάρξει ανεξέλεγκτη διακίνηση αυτών των σκευασμάτων και ακριβώς γι΄ αυτό, η πολιτική βούληση και των δύο  υπουργείων (σ.σ. Υγείας και Αθλητισμού) είναι να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί το ζήτημα.

Η σχετική επιστολή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει σταλεί στους Προέδρους των Ιατρικών και Φαρμακευτικών Σχολών,  στους προέδρους των δευτεροβαθμίων Υγειονομικών Συνδικαλιστικών Οργάνων και στις Επιστημονικές Εταιρείες, καλώντας τους να λάβουν θέση για την απόσυρση της επίμαχης διάταξης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά με την διάταξη αυτή, «νομιμοποιείται η ανεξέλεγκτη διάθεση παντός είδους σκευασμάτων μέσω των ιδιωτικών γυμναστηρίων και των ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, κατά τρόπο που θέτει άνευ άλλου σε κίνδυνο την υγεία των αθλούμενων και κυρίως των εφήβων και των νέων, καθώς τα σκευάσματα αυτά θα πωλούνται ελεύθερα δίχως την συμβουλή, τον έλεγχο και την εποπτεία ενός Επιστήμονα Υγείας, με σκοπό μόνο το κέρδος.

Εγκρίνεται με τη διάταξη αυτή επίσης, η απουσία ενημέρωσης για τις παρενέργειες από τη λήψη αυτών των σκευασμάτων (όπως η υπερβιταμίνωση), η έλλειψη οδηγιών για την ορθή λήψη, για τη δοσολογία και για το ποιοι κίνδυνοι συνοδεύουν την διάθεση και χρήση όλων αυτών των σκευασμάτων».

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε ότι «αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση όλων των υγειονομικών και των επιστημόνων, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, να στηρίξουν μέσα από το  θεσμικό τους ρόλο τον αγώνα αυτόν».

Την πρωτοβουλία αυτή του ΠΦΣ στηρίζει και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο οποίος σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει  «εγκληματική την πρόθεση υπαγωγής της αρμοδιότητας για αυτά τα σκευάσματα από το υπουργείο Υγείας στο υφυπουργείο Αθλητισμού».

 «Είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η πώληση βιταμινών, σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής από  τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων. Κι αυτό διότι επιτρέπει  τη χορήγησή τους χωρίς την έγκριση και την εποπτεία ενός επιστήμονα υγείας. Αλληλοστηριζόμαστε και με άλλους επιστημονικούς φορείς, των οποίων τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα καταπατώνται με το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου και επιμένουμε στην απόσυρση της επίμαχης διάταξης», δηλώνει ο πρόεδρος του ΦΣ Θεσσαλονίκης κ. Διονύσιος Ευγενίδης.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή του ΠΦΣ.