ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

PGEU: Χαιρετίζουμε τη σύσταση της ΕΕ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στους εμβολιασμούς. Σημαντικός ο ρόλος του φαρμακοποιού σε αυτήν

PGEU: Χαιρετίζουμε τη σύσταση της ΕΕ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στους εμβολιασμούς. Σημαντικός ο ρόλος του φαρμακοποιού σε αυτήν

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας για τις ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό χαιρέτισαν οι ευρωπαίοι φαρμακοποιοί.

Η PGEU, το ευρωπαϊκό όργανο των φαρμακοποιών θεωρεί τη σύσταση αυτή ως βάση για τη βελτίωση της κάλυψης των εμβολίων και την αντιμετώπιση της διστακτικότητας για τον εμβολιασμό στην ΕΕ και την στηρίζει ως μία απόφαση που θα διευκολύνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες εμβολιασμού, απλοποιώντας και διευρύνοντας τις ευκαιρίες προσφοράς εμβολιασμού, με την αξιοποίηση των παρόχων που βρίσκονται στην κοινότητα. «Αυτό το μήνυμα», όπως αναφέρει η PGEU, «αντανακλά τη σύσταση για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας εμβολίων από παρόχους όπως οι φαρμακοποιοί, που διατυπώθηκαν από την ομάδα εμπειρογνωμόνων για αποτελεσματικούς τρόπους επένδυσης στην υγεία στη γνωμοδότησή τους σχετικά με τα προγράμματα εμβολιασμού και τα συστήματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η  Γενική  Γραμματέας της PGEU, Ilaria Passarani, δήλωσε: «Οι φαρμακοποιοί είναι ένας από τους πιο προσβάσιμους παρόχους  υγειονομικής περίθαλψης που βρίσκονται  στην κοινότητα και πρέπει να ενσωματωθούν πλήρως στις εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού. Οι φαρμακοποιοί εντοπίζουν και υπενθυμίζουν στις ομάδες στόχους για τους εμβολιασμούς, παρέχουν πληροφορίες και συμβουλές και αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο σε διάφορες εκστρατείες ευαισθητοποίησης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Χρησιμοποιούνται επίσης με επιτυχία ως σημεία πρόσβασης στην παροχή εμβολιασμού σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών της ΕΕ.»

Αναφερόμενη δε στην υφιστάμενη κατάσταση σημείωσε ότι «σήμερα οι πολίτες μπορούν να εμβολιαστούν σε  φαρμακείο σε 11 χώρες της ΕΕ και σε 6 από αυτές το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς. Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, οι πολίτες μπορούν να κάνουν όχι μόνο για  τη γρίπη, αλλά και άλλα εμβόλια, όπως πνευμονιοκοκκικό, έρπητα ζωστήρα, HPV και ταξιδιωτικούς εμβολιασμούς. Όπου οι φαρμακοποιοί παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, πρέπει πάντα να ακολουθούν πιστοποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα».

Για να καταλήξει στο ότι «οι φαρμακοποιοί μπορούν να βελτιώσουν την πρόσβαση και την ευκολία στις πληροφορίες εμβολιασμού και την παράδοση στους πολίτες. Για να αυξηθεί η κάλυψη των εμβολίων και να συμβάλλει αυτή η προσπάθεια στην αντιμετώπιση της διστακτικότητας του εμβολιασμού, είναι σημαντικό να γίνει καλύτερη χρήση των υπηρεσιών εμβολιασμού που παρέχονται από φαρμακοποιό ως αναπόσπαστο μέρος των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού»

Ο κ. Θανάσης Παπαθανάσης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και από την 1η Ιανουαρίου Αντιπρόεδρος της PGEU σχολιάζοντας στο DailyPharmaNews αυτήν την εξέλιξη στάθηκε σε δύο ζητήματα. Στην πανευρωπαϊκή διάσταση του θέματος του εμβολιασμού αλλά και στο ρόλο του φαρμακοποιού για το συγκεκριμένο ζήτημα στη χώρα μας, έναν ρόλο που είναι αναγνωρισμένος ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Όπως διαπιστώνει κανείς και από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, «το θέμα του εμβολιασμού  είναι ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα και αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι υπάρχει η αδήριτη ανάγκη για την ενίσχυσή και υποστήριξη του εμβολιασμού. Στην χώρα μας το 90% των εποχιακών εμβολιασμών γίνονται στα φαρμακεία με την αξιοπιστία, το κύρος  και την πιστοποίηση που προσδίδει στο φαρμακοποιό το πτυχίο και οι επιστημονικές του γνώσεις.

Εξάλλου όπως δηλώνεται και  στο Δελτίο Τύπου της PGEU οι  εμβολιασμοί γίνονται στα   φαρμακείο σε 11 χώρες της ΕΕ και σε 6 από αυτές το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς». 

Δηλώσεις για το ζήτημα έκανε στο DailyPharmaNews και ο κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, μέλος του Δ.Σ. του ΠΦΣ, που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα των εμβολιασμών. Ο κ. Χαλιγιάννης εστίασε στη σημασία των εμβολιασμών για τον ελληνικό πληθυσμό τονίζοντας το γεγονός ότι η πολιτεία, παρά τις διαχρονικές φωνές του ΠΦΣ, μόλις τώρα φαίνεται να κινείται προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του ρόλου του φαρμακοποιού στο θέμα, όταν ήδη στην Ευρώπη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Η ανοσοποίηση του ελληνικού πληθυσμού είναι αναμφισβήτητα ένα μέτρο ζωτικής σημασίας, καθώς αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Δεδομένου ότι η χώρα μας ανταγωνίζεται άλλες χώρες της Ευρώπης για μία ακόμα αρνητική πρωτιά καταδεικνύοντας την ως τόπο υψηλής ενδημικότητας της εποχικής γρίπης, γίνεται αντιληπτό ότι η αξιοποίηση του φαρμακοποιού στον αντιγριπικό εμβολιασμό κρίνεται επιβεβλημένη. Αν συνυπολογίσει βέβαια κανείς το παγκόσμιο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά - όπου η χώρα μας και εδώ δυστυχώς κατέχει πανευρωπαϊκα τα ηνία στην άσκοπη λήψη αντιβιοτικών - τότε ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για την προστασία της κοινωνίας.

Είναι απορίας άξιον βέβαια, ότι παρά τις διαχρονικές φωνές του ΠΦΣ, παρά τις υποσχέσεις και παρά την παραδοχή ότι ο φαρμακοποιός είναι πλέον ο «αφανής ήρωας» στη διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού, η ελληνική Πολιτεία κλείνει πεισματικά τα μάτια απέναντι σε μία πραγματικότητα, την οποία η κοινωνία αναγνωρίζει, οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας φανερά ενισχύουν, αλλά δυστυχώς το Υπουργείο Υγείας αρνείται να αναγνωρίσει το ρόλο του φαρμακοποιού για ακόμη μία ενέργειά του, που υπηρετεί ξεκάθαρα το κοινωνικό όφελος και τη Δημόσια Υγεία. Κανείς δεν αμφιβάλει λοιπόν, ότι η θεσμοθετημένη συμμετοχή και ενσωμάτωση του φαρμακοποιού στον αντιγριπικό εμβολιασμό, διευκολύνει από τη μία και επιταχύνει από την άλλη τη διαδικασία της ανοσοποίησης  καθώς η προσβασιμότητα στο φαρμακείο είναι πολύ ευκολότερη για το κοινωνικό σύνολο.

Θέλω να πιστεύω – μετά και την πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Ξανθό -  ότι πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία και το μόνο που απομένει είναι η έγκριση του φορέα πιστοποίησης από πλευράς Υπουργείου Υγείας για το τυπικό του πράγματος, έτσι ώστε να πάψουμε να ομφαλοσκοπούμε, δίνοντας σάρκα και οστά με τη μορφή θεσμοθέτησης, σε κάτι το οποίο επιβάλλει η κοινή λογική και η προάσπιση της Δημόσιας υγείας.