NEA

Πότε οι πολίτες θα μπορούν να αλλάζουν τον οικογενειακό γιατρό τους

Πότε οι πολίτες θα μπορούν να αλλάζουν τον οικογενειακό γιατρό τους

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2019 αναμένεται να λειτουργούν άλλες 120 ΤΟΜΥ, ενώ στο οικογενειακό γιατρό έχουν εγγραφεί ήδη 1.150.000 πολίτες και 450.000 αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής τους.

 Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες που έχουν ήδη εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό θα εξυπηρετούνται πολύ πιο γρήγορα, καθώς -όπως είπε ο υπουργός Υγείας- η ιδέα είναι να υπάρχει προτεραιοποίση και λιγότερη αναμονή για ραντεβού με τον γιατρό είτε για συνταγογράφηση είτε για διαγνωστικές εξετάσεις.

 Οι πολίτες θα μπορούν δύο φορές τον χρόνο να αλλάζουν τον οικογενειακό γιατρό τους, εάν η περιοχή κατοικίας τους μεταβάλλεται (όπως για παράδειγμα οι φοιτητές) μέσα σε έναν χρόνο ή δε επιθυμούν να συνέχισουν με τον γιατρό που αρχικά επέλεξαν.

 Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, εάν κάποιος δεν βρίσκει στον δήμο του οικογενειακό γιατρό, θα μπορεί να απευθυνθεί σε όμορους δήμους. Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη στελέχωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού καταγράφεται στην Αττική, την ώρα που, έως σήμερα, οι οικογενειακοί γιατροί στη χώρα είναι 710.

 Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γγ, Σταμάτης Βαρδαρός, η αναγκαιότητα των νέων δομών (ΤΟΜΥ) φαίνεται από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα από τις 500.000 επισκέψεις που έχουν γίνει σε ΤΟΜΥ, μόνο το 1,5% των ασθενών παραπέμφθηκαν σε νοσοκομείο ή άλλο γιατρό.