NEA

Χάος με το voucher για τα οπτικά είδη

Χάος με το voucher για τα οπτικά είδη

Σύγχυση και ταλαιπωρία σε οπτικούς και ασφαλισμένους για την αποζημίωση των οπτικών ειδών – Τι συζητήθηκε στη Βουλή – Τι λέει στο dailypharmanews.gr η  Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Στη Βουλή συζητήθηκε, πρόσφατα, το χάος που επικρατεί, τους τελευταίους μήνες, στην αποζημίωση οπτικών ειδών από τον ΕΟΠΥΥ, «με ευθύνη της διοίκησης του Οργανισμού και του υπουργείου Υγείας», όπως αναφέρουν σε δήλωσή τους οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών & Οπτομετρών Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας, κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας να μάθουν σε ποιες άμεσες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί, ώστε να επιλυθεί το προαναφερθέν πρόβλημα.

Μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Οικονόμου και Φωτήλας επισημαίνουν πως «η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε μεγάλη ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς θα πρέπει να αναζητήσουν ένα από τα έξι καταστήματα οπτικών και οπτομετρών σε όλη την Ελλάδα που θα τους παρέχει δωρεάν γυαλιά οράσεως».

«Το προαναφερθέν πρόβλημα χρίζει έγκαιρης επίλυσης καθώς ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι δε θα έχουν τα γυαλιά οράσεως που δικαιούνται, αλλά και οι καταστηματάρχες οπτικών, οι οποίοι θα χάνουν σημαντικά ποσά χρημάτων και θα οδηγηθούν αργά ή γρήγορα στο κλείσιμο της επιχείρησής τους» καταλήγουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος, η νέα διαδικασία για τη χορήγηση και την αποζημίωση των οπτικών ειδών, με βεβαίωση πληρωμής (voucher), έχει μείνει στα χαρτιά, προκαλώντας σύγχυση και ταλαιπωρία σε οπτικούς και ασφαλισμένους.

Μάλιστα, σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι καλούνται να εξυπηρετηθούν από μόλις 1(!) συμβεβλημένο «επαγγελματία» οπτικό του νομού ενώ ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να αυθαιρετεί, αρνούμενος την απευθείας κατάθεση των δικαιολογητικών στον οργανισμό από τους ασφαλισμένους.

Για το συγκεκριμένο μάλιστα κατάστημα η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αλεξάνδρα Αποστολίδου, ανέφερε στο dailypharmanews.gr ότι πρόκειται για κατάστημα που έχει μόνο εμπόρευμα στοκ και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων, ενώ δεσμεύει ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης. «Πολλοί ασφαλισμένοι διαμαρτύρονται έντονα για την κατάσταση αυτή, στην οποία αντιδρούμε συνεχώς οι οπτικοί, στέλνοντας εξώδικα στον ΕΟΠΥΥ αλλά και στα κατά τόπους ΠΕΔΥ, για να λάβουμε μόνο αδιαφορία και σιωπή».

Πέντε θα είναι τα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα που θα δίνουν δωρεάν οπτικά

Η κα Αποστολίδου επισημαίνει ότι τα καταστήματα οπτικών και οπτομετρών σε όλη την Ελλάδα που παρέχουν δωρεάν γυαλιά οράσεως είναι προς το παρόν έξι (6) και όχι οκτώ (8) όπως λανθασμένα γράφτηκε σε γνωστή εφημερίδα. «Μάλιστα, ένας από τους συναδέλφους δήλωσε ότι θα ανακαλέσει τη συνεργασία του, αφήνοντας τον υπερβολικά ανεπαρκή αριθμό των πέντε (5) καταστημάτων να εξυπηρετήσει ολόκληρη τη χώρα, με τόσα εκατομμύρια ασφαλισμένους!».

Αποστολίδου: «Αναμένουμε την εκδίκαση από το ΣτΕ»

Αύριο, όπως ενημέρωσε η κα Αποστολίδου εκδικάζεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή των Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος για ακύρωση ή αναστολή της απόφασης του τρόπου αποζημίωσης των οπτικών ειδών. Αν και η απόφαση δεν αναμένεται άμεσα, μέσα στην αυριανή ημέρα, η στάση  του Συμβουλίου απέναντι στους προσφεύγοντες Οπτικούς και Οπτομέτρες θα είναι ενδεικτική της εξέλιξης της υπόθεσης, σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος καλεί τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σε οπτικούς και ασφαλισμένους, προχωρώντας άμεσα στην κατάργηση του voucher και την επαναφορά του προηγούμενου τρόπου πληρωμής.