NEA

270 απινιδωτές θα τοποθετηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης «ΖΩΗ» της Περιφέρειας Κρήτης

270 απινιδωτές θα τοποθετηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης «ΖΩΗ» της Περιφέρειας Κρήτης

Το πρόγραμμα πρόληψης με τίτλο «ΖΩΗ» της Περιφέρειας Κρήτης παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στην Περιφέρεια. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρωτοποριακό πρόγραμμα που στοχεύει στην εκπαίδευση των πολιτών και στην παροχή πρώτων βοηθειών σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης με την χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Την παρουσίαση έκανε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και εκπροσώπων του ιατρικού συλλόγου Ηρακλείου, της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΕΚΑΒ, της δημόσιας εκπαίδευσης, του Ερυθρού Σταυρού, των νοσηλευτών Ελλάδας και εκπροσώπων δήμων.

Όπως αναφέρθηκε, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, θα εγκατασταθούν το επόμενο διάστημα 270 απινιδωτές τελευταίας γενιάς σε αθλητικούς χώρους και πολυσύχναστα σημεία του νησιού. Συγχρόνως ,όπως έγινε γνωστό, με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης του Πανεπιστημίου Κρήτης ολοκληρώνεται η χαρτογράφηση των ήδη εγκατεστημένων απινιδωτών στην Κρήτη.

Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση, έχουν δημιουργηθεί και δημοσιοποιηθεί στα κοινωνικά δίκτυα δύο βίντεο ενημερωτικού-εκπαιδευτικού χαρακτήρα σχετικά με τον τρόπο εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ. Από την πλευρά του το ΙΤΕ υλοποιεί τον σχεδιασμό της ηλεκτρονικής εφαρμογής η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα λειτουργικά συστήματα των κινητών τηλεφώνων (Android και iOS) και θα δείχνει πού έχουν τοποθετηθεί οι απινιδωτές και θα δίνει πληροφόρηση στον χρήστη- οδηγίες για την πραγματοποίηση ΚΑΡΠΑ.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης «ΖΩΗ» θα επεκταθεί στα σχολεία του νησιού, ώστε οι μαθητές να μάθουν τον τρόπο παροχής πρώτων βοηθειών που αφορά την ΚΑΡΠΑ και τη χρήση απινιδωτή.  

Όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα του έργου, επισημαίνοντας ότι θα συμμετέχουν ενεργά για την πλήρη επιτυχία του, ενώ και άλλες περιφέρειες της χώρας έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την υλοποίηση ανάλογου προγράμματος στην περιοχή τους.

Στη σημερινή πρώτη συνάντηση συμμετείχαν: η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και επικεφαλής του Εργαστηρίου Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου, ο αναπληρωτής δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ηρακλείου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Νίκος Γιαλιτάκης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κρήτης Νίκος Γιαννακουδάκης, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Βαγγέλης Ζάχαρης, ο Αντώνης Παπαδάκης αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, ο Ροδιτάκης Ανδρέας προϊσταμένος του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, η Κατερίνα Βολιτάκη αναπληρώτρια προϊσταμένη του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρεια Κρήτης, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του περιφερειακού τμήματος Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Βαγγέλης Παπαδάκης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Δήμου Μινώα Πεδιάδας Στέφανος Ψυλλάκης, η αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Χερσονήσου Δέσποινα Πλευράκη, ο αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Βιάννου Μιχάλης Ταβλαδάκης, η πρόεδρος και υπεύθυνη σεμιναρίων APLS Κρήτης Έφη Ταβλαδάκη και η εκπρόσωπος του Δήμου Γόρτυνας Μαρία Σέγκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ