NEA

Εντοπίστηκαν περισσότεροι από 250 ιστότοποι που πουλούσαν ψεύτικα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Εντοπίστηκαν περισσότεροι από 250 ιστότοποι που πουλούσαν ψεύτικα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας BrandShield εντόπισε περισσότερους από 250 ιστότοπους που πουλούσαν ψεύτικες εκδόσεις των δημοφιλών φαρμάκων για την απώλεια βάρους και τον διαβήτη της κατηγορίας GLP-1, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Yoav Keren.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Όπως δήλωσε, αποκλειστικά στο Reuters, ο Yoav Keren, από τους 279 ιστότοπους φαρμακείων που έκλεισε η εταιρεία BrandShield πέρυσι για την πώληση φαρμάκων που προορίζονται για τη θεραπεία μεταβολικών παθήσεων, ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% σχετίζονταν με φάρμακα GLP-1, ενώ γενικότερα, η διακίνηση πλαστών φαρμάκων αφορούσε και σε άλλους θεραπευτικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων που σχετίζονται με ορμόνες, φαρμάκων για το κεντρικό νευρικό σύστημα και θεραπείες για τον καρκίνο.

Τα Ozempic και Wegovy, της Novo Nordisk, και τα Mounjaro και Zepbound, της Eli Lilly, είναι φάρμακα της κατηγορίας GLP-1, τα οποία αναπτύχθηκαν για τον διαβήτη τύπου 2, αλλά μειώνουν επίσης την επιθυμία για φαγητό και συμβάλλουν να αδειάζει πιο αργά το στομάχι.

Τα φάρμακα έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν τους ασθενείς να χάσουν κατά μέσο όρο έως και το 20% του βάρους τους, τροφοδοτώντας την εκρηκτική ζήτησή τους, αλλά και μια ανερχόμενη παγκόσμια αγορά για ψεύτικες εκδόσεις των φαρμάκων αυτών.

Περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενδείξεων που συνδέονται με τις ψεύτικες εκδόσεις των φαρμάκων αυτών έχουν αναφερθεί σε τουλάχιστον εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Βρετανίας, της Ελβετίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δεν αποτελεί έκπληξη άτομα με παραβατική συμπεριφορά να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την αυξανόμενη δημοτικότητα αυτών των φαρμάκων για να πουλήσουν περισσότερα πλαστά», σημείωσε ο Keren.

photo

 

Οι ιστότοποι που πωλούσαν πλαστά GLP-1 ήταν λιγότερο συνηθισμένοι το 2022, όταν η εταιρεία εντόπισε και έκλεισε 34 τέτοιους ιστότοπους, αν και δεν στόχευε όλα τα φάρμακα GLP-1 εκείνο το έτος όπως το 2023, εξήγησε ο Keren. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η εταιρεία του πέρυσι δεν διαπίστωσε σε καμία άλλη θεραπευτική κατηγορία ανάλογη τεράστια προσπάθεια απάτης, όπως στη συγκεκριμένη κατηγορία των GLP-1 για τις μεταβολικές θεραπείες.

Η BrandShield συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ασφάλειας (Pharmaceutical Security Institute - PSI), έναν οργανισμό που υποστηρίζεται από τη βιομηχανία, για να καταργήσει αυτούς τους ιστότοπους. Τα μέλη του PSI, στα οποία περιλαμβάνονται η Lilly και η Novo, επέλεξαν ποια φάρμακα θα στοχεύσουν για έλεγχο, σύμφωνα με τον Keren.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι η εταιρεία του καταργεί αυτούς τους ιστότοπους συλλέγοντας αποδεικτικά στοιχεία πως τα προϊόντα τους είναι πλαστά και υποβάλλοντας τις αποδείξεις αυτές στους παρόχους υπηρεσιών που φιλοξενούν τον ιστότοπο.

Όταν επιτραπεί ή ζητηθεί από τους πελάτες φαρμάκων της, η BrandShield θα μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι ερευνά διακίνηση πλαστών Ozempic στη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού των ΗΠΑ.

Το BrandShield απέρριψε επίσης 3.968 καταχωρίσεις σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για πλαστά φάρμακα σε όλες τις κατηγορίες πέρυσι, σχεδόν το 60% των οποίων βρέθηκαν στο Facebook, σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας.

Η εταιρεία αφαίρεσε περισσότερες από 6.900 λίστες παράνομων φαρμάκων σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και αγορές συνολικά, συμπεριλαμβανομένων 992 αγορών στην Ινδία, 544 στην Ινδονησία, 364 στην Κίνα και 114 στη Βραζιλία.

Ο Keren διευκρίνισε ότι η εταιρεία δεν είχε δεδομένα για το πόσες από αυτές τις καταχωρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις αγορές πουλούσαν ψεύτικες εκδόσεις των GLP-1.