ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κερδίζοντας Χρόνο και Χρήμα...

Κερδίζοντας Χρόνο και Χρήμα...

της Πόπης Γεωργίου

Όταν η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Κατερίνα Αντωνίου άκουσε την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, για πολλοστή φορά, τον επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου Τζουζέπε Καρόνε να διαμαρτύρεται επειδή, όπως υποστήριζε, οι ελληνικές αρχές καθυστερούν αδικαιολόγητα να καταρτίσουν και να του παραδώσουν το νέο Δελτίο Τιμών φαρμάκων, άνοιξε τον υπολογιστή της και επέδειξε, στον «παγωμένο» και αιφνιδιασμένο Τζουζέπε, το «καθυστερημένο» νέο Δελτίο Τιμών φαρμάκων! Μετά από δευτερόλεπτα άκρας σιωπής στην αίθουσα του υπουργείου Υγείας, όπου γινόταν η συνάντηση, ο Καρόνε ζήτησε… «να περιμένουμε»! Ουδείς καταλάβαινε τι συνέβαινε…

Εκείνο το οποίο είχε συμβεί ήταν ότι μερίδα της φαρμακοβιομηχανίας, είχε ήδη παρέμβει στα στελέχη του κουαρτέτου, πριν την επίσημη συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, που θα πραγματοποιείτο στις 3.30 μ.μ. της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου στο «Χίλτον». Η συνάντηση… ακυρώθηκε με πρωτοβουλία του Ανδρέα Ξανθού, λίγο πριν τις 3.30 μ.μ., για να πραγματοποιηθεί τελικώς λίγο πριν τα… μεσάνυχτα της Κυριακής 20 Νοεμβρίου!

Η παρέμβαση μερίδας της φαρμακοβιομηχανίας προς τα στελέχη του κουαρτέτου, είχε στόχο να διερευνηθούν οι διαθέσεις των τελευταίων στο ενδεχόμενο να εκδοθεί τελικώς νέα Υπουργική Απόφαση, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού, περί Ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων που θα ίσχυε από τη νέα χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή η πρόταση δεν προέβλεπε δεύτερη Γενική Ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων εντός του 2016, που θα εφάρμοζε μείωση των τιμών για τα γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα κατά 15%, όπως προβλέπει η ισχύουσα Υπουργική Απόφαση, αλλά δύο Γενικές Ανατιμολογήσεις μέσα στο 2017, σε κάθε μία από τις οποίες η μείωση για τις τιμές των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων δεν θα ξεπερνά το 7,5%.

Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, θα είχε ως πρώτη συνέπεια την παραβίαση του Νόμου, ο οποίος υποχρεώνει σε δύο Γενικές Ανατιμολογήσεις ανά έτος, καθώς μέσα στο 2016 έχει πραγματοποιηθεί μόνον μία.  Εάν εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση για το 2017, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να εκδοθεί μέσα στον τρέχοντα Νοέμβριο το δεύτερο Δελτίο Τιμών φαρμάκων, όπως ο νόμος ορίζει.

Ουσιαστικά και με απλά λόγια, λοιπόν, ο Ανδρέας Ξανθός θα προσερχόταν στη συνάντηση με τα στελέχη του κουαρτέτου της 16ης Νοεμβρίου, κομίζοντας την παραπάνω πρόταση της εν λόγω μερίδας της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ τα στελέχη είχαν ζητήσει χρονική προθεσμία ολίγων ημερών, προκειμένου να τη σκεφθούν.

Τι οδήγησε τελικά τον Υπουργό να ακυρώσει τη συνάντηση της 16ης Νοεμβρίου και τι ακριβώς ειπώθηκε στη μεταμεσονύκτια συνάντηση της 20ης Νοεμβρίου; Η ιστορία συνεχίζεται…