ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ταξιδιωτική οδηγία του ΠΟΥ για εμβολιασμό κατά του κίτρινου πυρετού

Ταξιδιωτική οδηγία του ΠΟΥ για εμβολιασμό κατά του κίτρινου πυρετού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε, χτες Δευτέρα, να εμβολιάζονται κατά του κίτρινου πυρετού όσοι ταξιδεύουν στη Βραζιλία και συγκεκριμένα στις πολιτείες του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Σάο Πάολο ή στις γύρω περιοχές, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί ένα ξέσπασμα του ιού στα νοτιοανατολικά της χώρας.

 Η νέα σύσταση απευθύνεται στους ταξιδιώτες με προορισμό τις δύο πόλεις της Βραζιλίας, όχι επειδή εστιάζεται ο κίνδυνος στις ίδιες τις αστικές περιοχές. Στις αγροτικές περιοχές γύρω από το Ρίο και το Σάο Πάολο, όπως αναφέρει το υπουργείο υγείας της Βραζιλίας, ένας τύπος ιού του κίτρινου πυρετού ευθύνεται για το θάνατο τουλάχιστον 137 ανθρώπων, από τον περασμένο Δεκέμβριο.

 Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν γιατί επανεμφανίστηκε ο κίτρινος πυρετός στη χώρα, ενώ είχε εξαλειφθεί η ασθένεια, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Η νόσος προκαλεί μυϊκούς πόνους και πυρετό, μπορεί, επίσης, να επιφέρει άμεσες επιπλοκές, όπως ίκτερο και νεφρική ανεπάρκεια, για αυτό και θεωρείται ως μία από τις πλέον θανατηφόρες τροπικές ασθένειες.

 Η παρακολούθηση της επιδημίας, από τις αρχές στη Βραζιλία, ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους και, μέχρι τώρα, έχουν επιβεβαιωθεί 424 περιπτώσεις κίτρινου πυρετού, σε σύγκριση με μόλις 15 συμβάντα κατά τα δύο προηγούμενα έτη. Εκτός από τις περιπτώσεις που έχουν επιβεβαιωθεί από το Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι διερευνούν άλλα 933 ύποπτα κρούσματα.

 Μέχρι στιγμής, η επιδημία έχει περιορισμένες διαστάσεις, καθώς τα κρούσματα διαπιστώνεται ότι έχουν μεταδοθεί από είδη κουνουπιών που δεν είναι κοινά σε αστικές περιοχές. Τα περισσότερα κρούσματα δεν αφορούν ανθρώπους, αλλά κυρίως πιθήκους, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί σε δασικές εκτάσεις.