ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Εμπλοκή από την έριδα Παθολόγων & Ενδοκρινολόγων Ανέβαλε το ΚΕΣΥ τη συζήτηση για την εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη

Εμπλοκή από την έριδα Παθολόγων & Ενδοκρινολόγων Ανέβαλε το ΚΕΣΥ τη συζήτηση για την εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη

Την αναβολή της συζήτησης για την εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη αποφάσισε η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), έπειτα από το αίτημα αρκετών μελών της να παρίστανται στη συζήτηση οι εμπλεκόμενοι στο θέμα που έχει ενσκήψει.

Η Ολομέλεια συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή, 9 Ιουνίου, στο υπουργείο Υγείας, όπου συγκεντρώθηκαν δεκάδες μέλη της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (ΕΕΕ-ΠΕΕ), τα οποία όμως δεν έγιναν δεκτά διότι ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ είχε απαγορεύσει την είσοδο στους ενδοκρινολόγους.

Έπειτα από αναμονή 3 ωρών, ο πρόεδρος, κ. Ζαδάλλα Μούσλεχ και η γενική γραμματέας της ΕΕΕ-ΠΕΕ κα Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, προσεκλήθησαν στη συνεδρίαση, όπου ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, καθηγητής Κ. Μάρκου, τους ενημέρωσε ότι η συζήτηση για την εξειδίκευση στο διαβήτη αναβάλλεται, επειδή τα μέλη της Ολομέλειας ζήτησαν να παραβρεθούν οι εμπλεκόμενες επιστημονικές εταιρείες.

Ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι και αν πρόκειται για τις εταιρείες κορμού, δηλαδή τις επιστημονικές εταιρείες/ενώσεις που εκπροσωπούν αναγνωρισμένες ιατρικές ειδικότητες (Παθολογίας, Παιδιατρικής, Ενδοκρινολογίας), αλλά απέφυγε να απαντήσει.

Η Ολομέλεια του ΚΕΣΥ θα συζητήσει το θέμα σε επόμενη συνεδρίασή της, στις 7 Ιουλίου 2017.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα που έχει ενσκήψει αφορά την απόφαση της Επιτροπής Εκπαίδευσης-Μετεκπαίδευσης του ΚΕΣΥ να δεχθεί αίτημα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας να εξειδικεύονται στο σακχαρώδη διαβήτη «γιατροί που έχουν ειδικευθεί στην ειδικότητα είτε της Παθολογίας είτε της Παιδιατρικής».

Αντίθετοι με την αρχική αυτή απόφαση του ΚΕΣΥ είναι η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων (ΕΕΕ-ΠΕΕ) μέλη της οποίας καταγγέλλουν ότι οι παθολόγοι-μέλη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας θέλουν να περιθάλπουν τους ασθενείς με διαβήτη κατ’ αποκλειστικότητα με τις... ευλογίες της Επιτροπής Εκπαίδευσης-Μετεκπαίδευσης του ΚΕΣΥ.

Απάντηση στους ενδοκρινολόγους έδωσαν την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι  της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, αποκρούοντας τις κατηγορίες των Ενδοκρινολόγοι ότι προσπαθούν ως παθολόγοι να αντιμετωπίσουν το διαβήτη «κατ’ αποκλειστικότητα» και τονίζοντας ότι «ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) διεθνώς εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο τριών ειδικοτήτων (Ενδοκρινολογίας – Παθολογίας - Παιδιατρικής) αλλά πλέον και των Γενικών Γιατρών οι οποίοι ασκούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτό που υποστηρίζουν σε όλους τους τόνους οι Παθολόγοι είναι ότι «οι παθήσεις δεν είναι “αποκλειστική ιδιοκτησία” καμιάς ειδικότητας. Κάτι τέτοιο δεν έχει επιστημονική βάση και συνιστά συντεχνιακή συμπεριφορά». Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν τη θέση τους, αρνούμενοι κάθε πρόθεση για αποκλειστικότητα λέγοντας ότι «η ΕΔΕ ουδέποτε έχει ισχυρισθεί ότι στόχος της είναι η αποκλειστική διαχείριση του ΣΔ από Παθολόγους – Παιδιάτρους και δεν  προκύπτει από πουθενά η πρόθεση εκ μέρους των Παθολόγων εκτοπισμού άλλων ειδικοτήτων από την ενασχόληση τους με τον ΣΔ, στο βαθμό που αυτό στηρίζεται σε εξειδικευμένη εκπαίδευση / γνώση.

Αναμένεται, λοιπόν, η συνεδρίαση του ΚΕΣΥ στις 7 Ιουλίου για να δούμε την εξέλιξη που θα έχει το ζήτημα.