ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Πόλεμος με... άρωμα Ευρώπης για τους φαρμακοποιούς

Πόλεμος με... άρωμα Ευρώπης για τους φαρμακοποιούς

Άρωμα… Ευρώπης έχουν οι φετινές εκλογές για νέο Δ.Σ. στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο


Αφορμή στάθηκε η ανάδειξη ως νέου προέδρου της PGEU του κ. Jesus Aguilar Santamaria, προέδρου του Ισπανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος επικράτησε έναντι των συνυποψηφίων του μεταξύ των οποίων αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα ήταν και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κώστας Λουράντος.
Το γεγονός σχολιάστηκε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου στο γνωστό φαρμακευτικό ιστολόγιο pharmateam.blogspot.com σε άρθρο με τίτλο «Ο νέος πρόεδρος της PGEU, οι δράσεις και λοιπά τοπικά ανέκδοτα» με υπογραφή Δ.Κ. που παραπέμπει σε σημαίνον επί πολλά χρόνια συνδικαλιστικό στέλεχος των φαρμακοποιών με πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία που τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να μεταπηδήσει στο χώρο της πολιτικής αλλά πλέον φαίνεται να επαναδραστηριοποιείται και σύμφωνα με πληροφορίες του DPhN να βρίσκεται σε αναμονή –ελέω εκλογών για τον ΠΦΣ- για να αποκαταστήσει το όνομά του το οποίο πολύ πρόσφατα βρέθηκε στη δημοσιότητα με τρόπο που έχει αφήσει πολλά και σοβαρά ερωτήματα.
Ο συντάκτης λοιπόν του συγκεκριμένου άρθρου έκρινε το αποτέλεσμα των εκλογών στην PGEU «μάλλον αναμενόμενο» και στη συνέχεια μπήκε στη διαδικασία να εξηγήσει το γιατί, έχοντας βεβαίως στο μυαλό του τόσο την υποψηφιότητα Λουράντου όσο και τις κατηγορίες που ακούστηκαν εναντίον του. Το συγκεκριμένο άρθρο μπορεί κανείς να πει ότι αποτελεί μία πρώτη απάντηση καθώς ο Δ.Κ. προσπάθησε να δείξει ότι έχει βαθιά γνώση για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη και ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και γνωρίζει το παρασκήνιο πολύ καλύτερα από τη σημερινή διοίκηση του ΠΦΣ και τον πρόεδρό της, ο οποίος να σημειωθεί έχει πολλές φόρες τονίσει ότι η δική του διοίκηση ήταν αυτή που την τελευταία τριετία άνοιξε και αξιοποίησε με ουσιαστικό τρόπο την πόρτα της PGEU για τον Έλληνα φαρμακοποιό.
Ανέφερε λοιπόν τα εξής το άρθρο:
«Η Ισπανική αντιπροσωπεία στο PGEU έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλά επίπεδα της φαρμακευτικής περίθαλψης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εκπρόσωπος του PGEU στο EMVO CENTRAl HUB (σύστημα ταυτοποίησης της αυθεντικότητας των φάρμακων-Οδηγία για τα πλαστά φάρμακα) είναι Ισπανίδα. Τώρα που το σύστημα αυτό ολοκληρώνεται και αρχίζουν οι δοκιμαστικές συνδέσεις των εθνικών EMVO με το κεντρικό στην ομάδα εργασίας για την προσβασιμότητα στα data ηγείται επίσης Ισπανός. Στις άλλες ομάδες εργασίας προΐστανται στην γενική επίβλεψη, Ιρλανδός στην ιχνηλασιμότητα των data Ιταλός, στην αριστοποίηση των ακολουθούμενων πρακτικών Βέλγος.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε την σημαντική δουλειά των Ισπανών στο θέμα των φαρμακευτικών υπηρεσιών μετά την Διακήρυξη της Cordoba το 2014. Είναι επίσης οι ίδιοι που σε Ευρωπαϊκό επίπεδο εντόπισαν και έδωσαν έμφαση στα κενά των αναλύσεων και της ιχνηλασιμότητας των πραγματικών δεδομένων της φαρμακευτικής περίθαλψης λαμβάνοντας υπ’ όψη παράγοντες του περιβάλλοντος.
Ο νέος πρόεδρος της EFPIA κ. Stefan Oschmann που προέρχεται από την Merck ανακοίνωσε το European health Datanetwork Project σαν μέρος της γενικότερης πρωτοβουλίας για την καινοτομία στον χώρο της υγείας ενώ στο μέγα συνέδριο 24-25/5 στο Λονδίνο Digital Health Economy αναπτύχθηκαν όλοι οι σχεδιασμοί που μπορεί να κάνουν την Ε.Ε. ανταγωνιστική σε Global επίπεδο. Σ’ αυτές τις διεργασίες είναι παρόντες ή πιέζουν να είναι άνθρωποι του PGEU που λειτουργούν συνεργιστικά, συνδετικά και συνθετικά και όχι διασπαστικά».
Και καταλήγει το άρθρο –για να δικαιολογηθεί και ο τίτλος του- με το ερώτημα: «Που βρίσκεται ο ΠΦΣ σε αυτά και σε πολλά άλλα; Ο ευρών αμειφθήσεται».

Η. Χαλιγιάννης: Μη βιάζεστε να… χαρείτε

Το άρθρο, όπως ήταν φυσικό και ενόψει εκλογών προκάλεσε την αντίδραση της απέναντι πλευράς. Ο Ταμίας του ΠΦΣ κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, ο άνθρωπος που ασχολήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε μέσα στον Πανελλήνιο με τα θέματα της PGEU με άρθρο που δημοσίευσε στο Χρονολόγιο της προσωπικής σελίδας Facebook του Κωνσταντίνου Λουράντου έσπευσε να απαντήσει άμεσα, αφού πρώτα έκανε έναν απολογισμό τριετίας για τα πεπραγμένα του ΠΦΣ στην Ευρώπη.
Ο κ. Χαλιγιάννης στην απάντησή του προς τον Δ.Σ. αναφέρει τα εξής:
«Επ’ ευκαιρία, διαπίστωσα ότι η εκλογή του νέου Προέδρου της PGEU, λειτούργησε ως μέθεξη σε πρόσωπα από το προβληματικό συνδικαλιστικό παρελθόν του κλάδου όχι μόνο για να ξεδιπλώσουν τις “αρετές” μίας παρωχημένης ενημέρωσης από «τας Ευρώπας» (το proportionality test άλλωστε είναι το φλέγον θέμα) αλλά κυρίως για να αμφισβητήσουν τη σημερινή προσπάθεια της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρώπη. Αν επιχαίρουν, νομίζοντας ότι προτιμήθηκε η Ισπανία αντί της Ελλάδας, οφείλω να τους ενημερώσω ότι η Ελλάδα στήριξε την υποψηφιότητα της Ισπανίας με σθένος, αφού προηγουμένως έγιναν οι απαραίτητες ζυμώσεις στην EXCO (εκτελεστική επιτροπή). Το γιατί, θα το μάθουν με την ανακοίνωση της επόμενης χώρας για την Προεδρία της PGEU, η οποία θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό το οποίο πετυχαίνουν κάθε φορά που εμφανίζονται, είναι να μας υπενθυμίζουν τα λάθη και τις αστοχίες που δεν πρέπει να επαναλάβουμε ποτέ ξανά.
Ως ελληνική αντιπροσωπεία, συγχαίρουμε τον Ισπανό συνάδελφο κ. Jesus Aguilar Santamaria για την εκλογή του και του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Η σχέση εμπιστοσύνης με την ισπανική αντιπροσωπεία χαρακτηρίζεται από σύμπνοια και αλληλεγγύη καθώς οι θέσεις μας για τη δράση, τις διεκδικήσεις και το όραμα της PGEU, είναι απόλυτα ταυτόσημες».

(σ.σ. στα δύο κείμενα έγιναν παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά την ορθογραφία, τον τονισμό των λέξεων και τα σημεία στίξης προς διευκόλυνση των αναγνωστών μας)