ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Έρευνα διαπιστώνει την ικανότητα που έχουν οι στατίνες στην καταπολέμηση του καρκίνου

Έρευνα διαπιστώνει την ικανότητα που έχουν οι στατίνες στην καταπολέμηση του καρκίνου

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι οι στατίνες επηρεάζουν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά τα αποτελέσματά τους δεν έχουν ακόμη διαπιστωθεί σε ανθρώπινες δοκιμές.

 Το Πανεπιστήμιο Keele διεξήγαγε πρόσφατα μία έρευνα η οποία διαπίστωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας ποιος τύπος στατίνης χρησιμοποιείται καθώς και ότι πολλές άλλες μεταβλητές πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά. Μια συγκεκριμένη μεταβλητή που παρατηρήθηκε ότι είχε επιρροή ήταν η διατροφή.

 Ο Δρ Alan Richardson, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Keele, εξήγησε: «Πιστεύουμε ότι βρήκαμε την απάντηση στο ερώτημα που ερευνούσαμε: για να είναι αποτελεσματικές οι στατίνες ως θεραπεία εναντίον του καρκίνου, πρέπει να χρησιμοποιηθεί η σωστή στατίνη, να χορηγηθεί η σωστή δόση στο χρονικό διάστημα που πρέπει και η δίαιτα πρέπει να ελεγχθεί για να μειωθούν οι πηγές γερανυλγερανόλης (geranylgeraniol), οι οποίες μπορούν να περιορίσουν την επίδραση της στατίνης στα καρκινικά κύτταρα».

 Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η στατίνη πιταβαστατίνη, ήταν κατάλληλη για την αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών. Ο λόγος για την επιτυχία αυτής της στατίνης έγκειται στο γεγονός ότι ο στόχος της στατίνης (του υδροξυμεθυλογλουταρικού συνένζυμου-Α αναγωγάσης- hydroxymethylglutarate coenzyme-A reductase), βρέθηκε να υπερεκφράζεται σε όλες τις κυτταρικές γραμμές του καρκίνου των ωοθηκών που εξετάστηκαν.

 Ο Δρ Richardson περιέγραψε τον αντίκτυπο της διατροφής στην έρευνα: «Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι οι ανασταλτικές κατά του όγκου επιδράσεις της πιταβαστατίνης σε ποντίκια περιορίζονταν όταν υπήρχε διατροφική γερανυλγερανόλη (geranylgeraniol). Οι στατίνες δρουν στον καρκίνο εμποδίζοντας τα καρκινικά κύτταρα που παράγουν geranylgeraniol. Ωστόσο, η geranylgeraniol είναι παρούσα σε διάφορα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ηλιέλαιου και κάποιων τύπων ρυζιού, οπότε σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές, πρέπει να ελέγξουμε προσεκτικά τη διατροφή για να περιορίσουμε τη γερανυλγερνανόλη».

 Το επόμενο βήμα για την έρευνα θα είναι να δοκιμάσει τις δυνατότητες της συγκεκριμένης στατίνης σε ανθρώπους, κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα διαιτητικό πρόγραμμα για να διασφαλίσουν ότι θα αποφεύγονται τρόφιμα που θα μειώσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Αυτό το κομμάτι της έρευνας θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες με στατίνες που αναλύουν επίσης τις μεταβλητές που βρέθηκαν σε αυτή τη μελέτη για να επηρεάσουν την ισχύ των στατίνων.

 Οι στατίνες παραμένουν μια μεγάλη ελπίδα μέσα στην ιατρική, καθώς θα μπορούσαν να προσφέρουν μια οικονομικά αποδοτική θεραπεία για πολλές διαταραχές - με τα φάρμακα να είναι εκτός διπλώματος ευρεσιτεχνίας και φθηνά για να παράγουν.