ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Γ. Δαγρές σε τηλεοπτική εκπομπή: «Φαρμακοποιός κατέληξε στο νοσοκομείο λόγω ΕΟΠΥΥ! Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα»

Γ. Δαγρές σε τηλεοπτική εκπομπή: «Φαρμακοποιός κατέληξε στο νοσοκομείο λόγω ΕΟΠΥΥ! Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα»

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Στον κίνδυνο, αυτό που βλέπουμε σήμερα με τα ιατροτεχνολογικά και τα αναλώσιμα να μην είναι τίποτα μπροστά σε όσα ενδέχεται να δούμε τους επόμενους μήνες με τα φάρμακα, κατ’ εφαρμογή του νόμου 4447, αναφέρθηκε το μέλος του ΔΣ του ΠΦΣ κ. Γιάννης Δαγρές μιλώντας στην εκπομπή «Το αύριο της Υγείας» και στη δημοσιογράφο Δήμητρα Γιώτη.

Όπως εξήγησε ο κ. Δαγρές ο Νόμος 4447/2016 λέει ότι από 1/7 θα γίνει εκκαθάριση των συνταγών σε φάρμακα. Αυτό όμως είναι αδύνατο να συμβεί τη στιγμή που η εκκαθάριση για τα φάρμακα είναι πολλαπλάσια σε όγκο σε σχέση με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ήδη έχει αποδειχθεί η ανεπάρκεια του ΕΟΠΥΥ να τα βγάλει πέρα.

Τα φάρμακα αποτελούν το 50-60% του τζίρου των φαρμακείων, ανέφερε ο κ. Δαγρές θέλοντας να δείξει το τι διακυβεύεται για τον κλάδο. Τι πρέπει να γίνει;

«Έχουμε προτείνει λύσεις στον ΕΟΠΥΥ. Ή θα αναβάλλει την εφαρμογή του νόμου μέχρι να είναι έτοιμος ή θα μας προπληρώνει και εάν ανακαλύπτει τυχόν λάθη στη συνέχεια θα τα κρατάει από επόμενους λογαριασμούς»

Πρακτικά ή θα πρέπει να εκσυγχρονίσει το σύστημά του ή να  στελεχώσει σωστά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, κάτι όμως που δυστυχώς δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη και σημαίνει ότι προφανώς θα πρέπει να καθυστερήσει η εφαρμογή του νόμου για να μην αναγκαστούν οι φαρμακοποιοί να σταματήσουν να δίνουν φάρμακα.

Σε ό,τι αφορά το τρέχον θέμα με τα ιατροτεχνολογικά και τα αναλώσιμα ο κ. Δαγρές ήταν σαφής: «Ο ΕΟΠΥΥ μας κάλεσε να υπογράψουμε μία συλλογική σύμβαση για να δίνουμε αυτά τα πράγματα, όμως μας απέκρυψε ότι ήταν παντελώς ανέτοιμος  για ένα τέτοιο μεγαλεπήβολο έργο».

Το θέμα είναι πάντως πως από την αρχή υπήρχαν ενστάσεις για το εάν η υπογραφή της σύμβασης ήταν ένα καλό βήμα για τον κλάδο ή όχι. Προς το παρόν αυτό που βλέπουμε είναι πολλά προβλήματα. Χαρακτηριστική ήταν η ονομαστική αναφορά του κ. Δαγρέ σε συνάδελφό του που έχει φαρμακείο στο Περιστέρι, ο οποίος, όπως ανέφερε κατέληξε στο νοσοκομείο με κρίση πανικού και γαστρορραγία λόγω του… ΕΟΠΥΥ και των παράλογων μεγάλων περικοπών του σε εκτελεσθείσες συνταγές.