ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Έκαναν την απειλή τους πράξη οι φαρμακοποιοί! Άρση πίστωσης μέχρι νεωτέρας για ιατροτεχνολογικά, σκευάσματα ειδικής διατροφής & αναλώσιμα

Έκαναν την απειλή τους πράξη οι φαρμακοποιοί! Άρση πίστωσης μέχρι νεωτέρας για ιατροτεχνολογικά, σκευάσματα ειδικής διατροφής & αναλώσιμα

Από το Χαράλαμπο  Πετρόχειλο

 

Καμία απολύτως ανοχή δεν είναι διατεθειμένοι να δείξουν πλέον οι φαρμακοποιοί των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά στον ΕΟΠΥΥ και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει για να φανεί συνεπής στις υποσχέσεις που έδωσε ότι θα κάνει το παν για να ανταποκριθεί -έστω και με καθυστέρηση επτά μηνών- στο αίτημά τους μέχρι τέλος Ιουλίου να έχουν πάρει τα χρήματα τους για τα  ιατροτεχνολογικά, τα σκευάσματα ειδικής διατροφής & τα αναλώσιμα που χορήγησαν το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αντ’ αυτού ο ΕΟΠΥΥ και παρά τις εντεινόμενες προσπάθειες που φαίνεται να έχει κάνει δεν έχει καταφέρει να αποπληρώσει ούτε τον Ιανουάριο. Αν και τα έχει καταφέρει καλά σε ποσοστά άνω του 90% σε Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Περιφέρειας, στους μεγάλους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Αττικής και του Πειραιά χρειάζεται ακόμη αρκετές μέρες για να καταφέρει αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε να κάνει διά στόματος του προέδρου του Σωτήρη Μπερσίμη στην έκτακτη συνάντηση που είχε στις 20 Ιουλίου με αντιπροσωπεία των φαρμακοποιών, αποτελούμενη από τον Κυριάκο Θεοδοσιάδη, τον Σεραφείμ Ζήκα και τον Γιάννη Δαγρέ.

Τότε ο κ. Μπερσίμης δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου θα έχει πληρωθεί ο Ιανουάριος στο 100% διαβεβαιώνοντας ότι ο ρυθμός εκκαθάρισης πλέον είναι στο 7-10% πανελλαδικά ανά ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι πλήρης εκκαθάριση μήνα πλέον, με αυτούς τους ρυθμούς, ολοκληρώνεται μέσα σε 10-15 ημέρες.

Οι μέρες όμως πέρασαν και έτσι από σήμερα οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά προχώρησαν σε άρση της πίστωσης για την χορήγηση προς τους ασφαλισμένους αναλώσιμων υλικών, ειδικών διατροφικών σκευασμάτων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσα από τα φαρμακεία.

Η διάρκεια ωστόσο ισχύος αυτής της κίνησης που προφανώς είχε στόχο να ασκηθεί πίεση στον ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι δεν θα είναι μεγάλη, εφόσον από τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του ΕΟΠΥΥ ακόμη και στους δύο Συλλόγους που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, στην Αττική και στον Πειραιά μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα ή το πολύ Τρίτη θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πληρωμή του συνόλου των φαρμακοποιών τόσο για τον Ιανουάριο όσο και για τον Φεβρουάριο ενώ μέχρι το τέλος του μήνα το ίδιο θα συμβεί και για τον Μάρτιο.

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με πηγές από τον ΕΟΠΥΥ για τους φαρμακοποιούς του Πειραιά έχει ενταλματοποιηθεί γύρω στο 75% των πληρωμών Ιανουαρίου και το 45% των πληρωμών Φεβρουαρίου ενώ για τους φαρμακοποιούς του ΦΣ Αττικής έχει ενταλματοποιηθεί γύρω στο 60% των πληρωμών Ιανουαρίου και γύρω στο 40% των πληρωμών Φεβρουαρίου.

Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα αφού έχει ενταλματοποιηθεί το 90% των πληρωμών Ιανουαρίου και το 88% των πληρωμών Φεβρουαρίου.

Ο ρυθμός εκκαθάρισης έχει αυξηθεί και κινείται γύρω στο 9-11% και με αυτά τα δεδομένα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πιστεύει ότι θα μπορέσει να πείσει τους φαρμακοποιούς στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να γίνει το απόγευμα της Τρίτης (1 Αυγούστου) για το θέμα να κάνουν ένα βήμα πίσω ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κόσμου. Μάλιστα από την πλευρά του σκοπεύει, εφόσον χρειαστεί να  διαθέτει τα αναλώσιμα μέσω των φαρμακείων του Οργανισμού.    

Με εκπεφρασμένη την άποψη του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη ότι απαιτείται κεντρική αντιμετώπιση του θέματος αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο το τι θα προκύψει από αυτήν τη συνάντηση όσο και το τι θα αποφασιστεί στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΦΣ που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 2.30 μ.μ. της Τετάρτης (2 Αυγούστου), καθώς στην ημερήσια διάταξη υπάρχει η συζήτηση του ενδεχομένου το ανώτατο όργανο των φαρμακοποιών να προχωρήσει σε πανελλαδική αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης των αναλωσίμων υλικών του διαβήτη για τους διαβητικούς ασθενείς - ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).