ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι): «Η αποτελεσματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας απαιτεί συνέργειες κρατικού και ιδιωτικού τομέα»

Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι): «Η αποτελεσματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας απαιτεί συνέργειες κρατικού και ιδιωτικού τομέα»

Τις επιφυλάξεις του για την εφαρμοσιμότητα και βιωσιμότητα του μοντέλου που προωθεί η Κυβέρνηση για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) εξέφρασε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις».

Εστίασε στη σημασία κριτηρίων στη στελέχωση καθότι απουσιάζουν τα οποιαδήποτε κριτήρια, όπως στις περιπτώσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Π.Φ.Υ. και του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Τομέα Π.Φ.Υ., καθώς επίσης σειρά παρατάσεων προθεσμιών. Κατέγραψε, περισσότερες από 70 εξουσιοδοτικές διατάξεις για Υ.Α. Επικρότησε το μέτρο του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, προτείνοντας τη θέσπιση ηλεκτρονικής υπογραφής ιατρών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε να εξαλειφθεί το χαρτί.

Έθιξε επίσης το θέμα της ελεύθερης επιλογής γιατρών και της διαδικασίας παραπομπής που ορίζονται ασαφώς στο νομοσχέδιο. Με δεδομένες τις επιφυλάξεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ζήτησε διευκρινίσεις από τον Υπουργό για το εάν κίνητρα παρόμοια με τα όσα εισάγονται για τους υπηρετούντες στο Γ.Ν. Θήρας ισχύουν και για τις λοιπές νησιωτικές/απομακρυσμένες/παραμεθόριες περιοχές.

Παρουσίασε τροπολογία που κατέθεσε το Ποτάμι, περί εξαίρεσης των ορφανών φαρμάκων (φάρμακα για σπάνιες παθήσεις) και παραγώγων αίματος από τη διαδικασία του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής για τη φαρμακευτική δαπάνη (claw back).

Ολοκληρώνοντας, διαπίστωσε πως η Π.Φ.Υ. είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε συστήματος υγείας, για αυτό και σε χώρες, όπως η Ελλάδα όπου επικρατεί νοσοκομειοκεντρικό σύστημα, απαιτείται αλλαγή παραδείγματος, η οποία όμως δεν καλύπτεται από το παρόν σχέδιο νόμου το οποίο περιλαμβάνει λίγα στοιχεία περί Π.Φ.Υ. και σκόρπιες διατάξεις, εκκρεμότητες και διευθετήσεις του παρελθόντος. Έκρινε πως η παροχή υπηρεσιών υγείας καλής ποιότητας στο σύνολο του πληθυσμού απαιτεί συνέργειες κρατικού και ιδιωτικού τομέα, το Υπουργείο όμως μεροληπτεί υπέρ του κρατικού, χωρίς να μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά τις προθέσεις του.