ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Τις ελλείψεις στην αιμοδοσία επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Τις ελλείψεις στην αιμοδοσία επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Για το εξαιρετικά σοβαρό θέμα των ελλείψεων αίματος καθόλη τη διάρκεια του έτους αλλά και ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προειδοποιούν με επιστολή τους προς τους υπεύθυνους του υπουργείου Υγείας οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών ιατρών της Αθήνας και του Πειραιά.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

«Το πρόβλημα οξύνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχει τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στις ανάγκες και στη διαθεσιμότητα αίματος διαχρονικά», τονίζουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι γιατροί.

 Το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο το αποδίδουν κυρίως, «σε επίπεδο εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης του πληθυσμού, καθώς και οργάνωσης, λήψης και διάθεσης των οργανωμένων τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία».

 «Έχουμε επισημάνει κατ' επανάληψη την υποβάθμιση συνολικά των αιμοδοσιών τα τελευταία χρόνια και το κλείσιμο μερικών μονάδων (Νοσοκομείο Πατησίων, αιμοδοσία ΙΚΑ οδού Πειραιώς κ.λπ.) καθώς και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στις αιμοδοσίες που λειτουργούν», υπενθυμίζουν στο κείμενο της επιστολής, ενώ καταρρίπτουν σαν δικαιολογίες επιχειρήματα όπως, το γεγονός ότι τους καλοκαιρινούς μήνες δε γίνονται εξορμήσεις αιμοδοσίας και το γεγονός ότι την ίδια περίοδο έχουμε αύξηση τροχαίων ατυχημάτων.

 

Αιτήματα των νοσοκομειακών ιατρών σχετικά με την εξομάλυνση του ζητήματος:

 

  • Να ανοίξουν όλες οι αιμοδοσίες που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια.
  • Να γίνει άμεση πρόσληψη προσωπικού όλων των κλάδων (γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων, διοικητικών), ώστε να αυξηθούν οι βάρδιες λειτουργίας για τους αιμοδότες και να υπάρχει δυνατότητα πλήρους προγράμματος εξορμήσεων όλο το χρόνο.
  • Να δοθεί σύγχρονος εξοπλισμός, να προβλέπονται επαρκείς χώροι και κάλυψη όλων των αναγκών σε αντιδραστήρια για τις αιμοδοσίες.