Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Τη βεβαιότητα ότι οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ώστε στο τέλος αυτής της εμβολιαστικής περιόδου για τη γρίπη, το Εθνικό Εμβολιαστικό Μητρώο θα είναι όπως θα έπρεπε, ενημερωμένο, εκφράζει μιλώντας στο DailyPharmaNews ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Μανώλης Κατσαράκης.
Με αφορμή την ενημέρωση για τη διαδικασία καταχώρησης των διενεργειών αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ο κ. Κατσαράκης αφού εξήγησε ότι ουσιαστικά πρόκειται για μία κίνηση του ΠΦΣ να υπενθυμίσει διαδικασίες στις οποίες είχε αναφερθεί λεπτομερώς πέρυσι, όταν ξεκίνησε η διαδικασία διενέργειας και καταχώρισης χωρίς ιατρική συνταγή μέσω της πλατφόρμας του εμβολιαστικού μητρώου, τόνισε ότι «η καινοτομία την οποία προωθήσαμε ήταν να θωρακίσουμε την καταχώρηση στο Εθνικό Εμβολιαστικό Μητρώο από τον φαρμακοποιό».
Αυτό που επιδίωξε ο ΠΦΣ ήταν, σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη, «να αποφύγουμε τις κατά λάθος καταχωρήσεις σε παιδιά για εμβόλια τα οποία εκτελούμε μέσω των ιατρικών συνταγών. Αυτή η πιθανότητα λάθους έχει πλέον εκμηδενιστεί καθώς υπάρχει πλέον πρόβλεψη για τη διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή, για το ίδιο πράγμα: να μην μπορεί να καταχωρηθεί εμβολιασμός για ανήλικο».
Υπάρχουν επίσης, συνεχίζει ο κ. Κατσαράκης οι αυτοματοποιημένοι κόφτες που βάζει το σύστημα σε περίπτωση που ο πολίτης που προσέφυγε μέσω του ΑΜΚΑ του για ταυτοποίηση σε φαρμακείο ως δικαιούχος αντιγριπικού εμβολιασμού και έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό του σε άλλο φαρμακείο, να εντοπίζεται. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου κάποιος για παράδειγμα, συν τω χρόνω να θέλει να εμβολιαστεί εκ νέου ας πούμε, τον Φλεβάρη. Το σύστημα επιτρέπει ένα εμβόλιο με ΑΜΚΑ κατ’ έτος. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο ο γιατρός ζητήσει εμβολιασμό με δεύτερη δόση, αυτό μπορεί πλέον να περάσει μόνο με ιατρική συνταγή. Είναι δικλίδες του συστήματος που μπορεί να αφορούν ελάχιστες περιπτώσεις πλην όμως συμβαίνουν.
Το μήνυμα που περνά ο ΠΦΣ είναι ότι όλοι οι φαρμακοποιοί είναι ανάγκη να καταλάβουν ότι πρέπει να προβαίνουν σε όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να υπάρχει ενημέρωση από πλευράς τους της διενέργειας του αντιγριπικού εμβολισμού των πολιτών στα φαρμακεία κατά τέτοιο τρόπο ώστε το Εθνικό Εμβολιαστικό Μητρώο να έχει αφενός εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να έχει, αφετέρου να φαίνεται μέσα από τα στοιχεία ο σημαντικός ρόλος του φαρμακοποιού σε αυτήν την προσπάθεια.
«Έχει καταβληθεί κάθε προσπάθεια να αλλάξει το τοπίο που υπήρχε και ο φαρμακοποιός ως οφείλει να ενημερώνει το Μητρώο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό που διενεργεί στο φαρμακείο. Είναι κάτι που φυσικά επιθυμεί το Υπουργείο Υγείας και το οποίο μας έχει μεταφερθεί και εκφραστεί σε δια ζώσης συναντήσεις. Είναι κάτι το οποίο θέλουμε κι επιδιώκουμε κι εμείς. Να είμαστε υπεύθυνοι στη διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού την οποία έχουμε αναλάβει. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ενεργοποιήσει με επιστολή και κοινή τηλεδιάσκεψη τους υπευθύνους των προγραμμάτων των φαρμακείων μαζί με την ΗΔΙΚΑ και τη Φαρμακευτική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και την ΚΜΕΣ έτσι ώστε αυτά να περάσουν τη διευκόλυνση στον φαρμακοποιό κατά την ενημέρωση του μητρώου. Έτσι έχουμε πλέον αυτόματη ενημέρωση του εμβολιαστικού μητρώου στην περίπτωση διενέργειας αντιγριπικού εμβολίου χωρίς ιατρική συνταγή ενώ είναι με ερώτηση στην περίπτωση που ο φαρμακοποιός εκτελεί αντιγριπικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή» ανέφερε ο κ. Κατσαράκης.
Με αυτή την αυτοματοποιημένη διαδικασία ενός βήματος ο Γενικός Γραμματέας του ΠΦΣ πιστεύει ότι «αυτό θα βοηθήσει να υπάρξει συμμόρφωση των φαρμακοποιών στην υπεύθυνη καταχώρηση του εμβολιαστικού μητρώου έτσι ώστε οι δείκτες στο τέλος της εμβολιαστικής περιόδου, όπως αναμένουμε, να είναι σημαντικά αυξημένοι. Είναι επιθυμία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου τα υψηλά ποσοστά διενέργειας αντιγριπικών εμβολιασμών στο φαρμακείο, να αποτυπώνονται και στο εμβολιαστικό μητρώο».
Δείτε εδώ τη σχετική ενημέρωση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.