Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Τη συνδρομή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ζητά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προκειμένου να ξεπεραστεί το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί με τη διαδικασία διασύνδεσης των τερματικών pos με τις ταμειακές μηχανές και τους φορολογικούς μηχανισμούς των φαρμακείων τους.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ο ΦΣΘ, «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι μόλις εκτελούν μία συνταγή, την ίδια στιγμή να κόβουν και απόδειξη στον ασθενή, για να συμβαδίζει η ημερομηνία εκτέλεσης της συνταγής με την ημερομηνία της απόδειξης. Πάρα πολλές φορές όμως οι ασθενείς πληρώνουν αργότερα το χρέος τους στο φαρμακείο.
Ωστόσο όταν ο πολίτης επιλέγει να πληρώσει μέσω pos σε μεταγενέστερο χρόνο, ούτε το ποσό ούτε οι ημερομηνίες που αναγράφονται στο αποδεικτικό που εκδίδεται από το pos συμβαδίζουν με την αρχική απόδειξη που είχε κοπεί μέσω ταμειακής μηχανής, γεγονός που προκαλεί σοβαρή δυσλειτουργία στο φαρμακείο».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΦΣ κ. Μανώλης Κατσαράκης, ερωτηθείς από το DailyPhamaNews για το θέμα αυτό, τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν τίθεται ζήτημα διότι έχει δοθεί παράταση στην εφαρμογή του μέτρου. «Από τα όσα γνωρίζουμε από πληροφορίες που φτάνουν από τα λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία, προκύπτει ότι για παράδειγμα οι υπάρχοντες φορολογικοί μηχανισμοί πιθανότατα δεν διαθέτουν προδιαγραφές ώστε να συνδεθούν με τα pos κάνοντας δυνατή την αμφίδρομη λειτουργία τους και την επικοινωνία τους με το σύστημα διαχείρισης του φαρμακείου εν προκειμένω, οπότε θα χρειαστεί πιθανότατα να αναβαθμιστούν είτε να στηθούν καινούργιοι φορολογικοί μηχανισμοί.
Την ίδια εικόνα έχουμε και από τα προγράμματα διαχείρισης φαρμακείου πολλά από τα οποία αναλαμβάνουν και αποστέλλουν και το σχετικό hardware στα φαρμακεία κι έχουν τεχνικούς για τη διασύνδεσή τους.
Μάλιστα όταν άνοιξε εξαρχής η συζήτηση αυτή από πλευράς Υπουργείου, τέθηκε ως ένα πιθανό πλάνο να υπάρξει κι επιδότηση των επιχειρήσεων ώστε να μπουν όλοι στη νέα πραγματικότητα διασύνδεσης pos και φορολογικών μηχανισμών/ταμειακών μηχανών, εφόσον απαιτηθεί νέος εξοπλισμός.
Εκεί έχουμε μείνει, και σε συνεχείς παρατάσεις – με την τελευταία να δίνεται πριν τις εκλογές – σχετικά με τη διασύνδεση που υπάρχει στα χαρτιά ως Υπουργική Απόφαση. Αναμένουμε να διαμορφωθούν πρώτα οι συνθήκες για την πρακτική εφαρμογή της.
Στην ουσία, συνεχίζει ο κ. Κατσαράκης δεν τίθεται κανένα ζήτημα επιτακτικά καθώς δεν υπάρχει κάποιο deadline για τα φαρμακεία στη διασύνδεσή τους με τα pos από τη στιγμή που δεν έχουν αποσταλεί επί του παρόντος ούτε προδιαγραφές, ούτε φορολογικοί μηχανισμοί για να πετύχουν αυτή τη διασύνδεση. Γι’ αυτό άλλωστε και δίνονται συνεχείς παρατάσεις.
Τονίζει μάλιστα ότι «για τα φαρμακεία προκύπτουν συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία έχουμε θέσει ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στη συνάντηση που είχαμε με την ΑΑΔΕ. Τα ζητήματα που προκύπτουν από την καθημερινή άσκηση των δραστηριοτήτων και των ενεργειών επί των συνταγών είναι πολλά και διαφορετικά από αυτά που έχουν να κάνουν με μία απευθείας πώληση προϊόντος σ’ ένα οποιοδήποτε κατάστημα. Στα φαρμακεία έχουμε επιστροφές αγορασμένων φαρμάκων που πρέπει να συμπεριληφθούν στο σύστημα και να εκκαθαριστούν, προχορηγήσεις φαρμάκων τις οποίες πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας, οικονομικές εκκρεμότητες στην καρτέλα του πελάτη, ετεροχρονισμένες και μερικές πληρωμές όσον αφορά τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, συνολικές πληρωμές από κάποιον για λογαριασμό τρίτου, ζητήματα που έχουμε ήδη θέσει στην ΑΑΔΕ ως ιδιαιτερότητες του φαρμακείου».