Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Τον περασμένο Ιούλιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε δεδομένα που επιβεβαίωσαν ότι οι βακτηριακές λοιμώξεις εξαιτίας της γονόρροιας έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στη θεραπεία με αντιβιοτικά με τόσο ανησυχητικό ρυθμό που σε ορισμένες περιπτώσεις, καμία θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική. Ως συνέπεια αυτής της εξέλιξης, η ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών ουσιών για τη θεραπεία της γονόρροιας αποτελεί σήμερα μία από τις υψηλότερες προτεραιότητες για τον ΠΟΥ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Neisseria gonorrhea
Το αιτιολογικό παθογόνο των λοιμώξεων της γονόρροιας είναι ένα ιδιαίτερα «έξυπνο» παθογόνο. Μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα από άτομο σε άτομο με την κοινωνική συναναστροφή και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην ανάπτυξη και διατήρηση στρατηγικών επίκτητης αντίστασης στα παλαιότερα αλλά και στα πιο σύγχρονα συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά. Ο συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων είναι ο λόγος για τον οποίο η γονόρροια προκαλεί σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των επαγγελματιών του τομέα Υγείας και ο ΠΟΥ και τα CDC δικαιολογημένα καλούν για επείγουσα δράση για άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος πριν τα βακτήρια καταστούν ανθεκτικά στην τελευταία γραμμή αμυντικών φαρμάκων.
Ο ΠΟΥ διαπίστωσε ότι η μόλυνση έχει εξελιχθεί ώστε να έχει ευρέως διαδεδομένη αντίσταση στο πρώτης γραμμής αντιβιοτικό σιπροφλοξασίνη και σήμερα καθίσταται ολοένα και πιο ανθεκτική στην αζιθρομυκίνη. Σε ορισμένες χώρες, η έρευνα αποκάλυψε την εμφάνιση ανθεκτικότητας σε εκτεταμένα φάσματα κεφαλοσπορινών, την τρέχουσα θεραπεία τελευταίας γραμμής.
Όσον αφορά την έρευνα και ανάπτυξη στο συγκεκριμένο τομέα, δεν υπάρχουν προς το παρόν πολλές δοκιμές για νέες αντιβιοτικές θεραπείες σχετικά με τη γονόρροια. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνο τρία υποψήφια φάρμακα σε διάφορα στάδια κλινικής ανάπτυξης:
Η σολιθρομυκίνη, για την οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα μια κλινική δοκιμή φάσης 3
Η ζολιφλοδακίνη, για την οποία ολοκληρώθηκε μια κλινική δοκιμή φάσης 2 και
Η γεπροτιδίνη, για την οποία επίσης ολοκληρώθηκε μια κλινική δοκιμή φάσης 2.
Ωστόσο, και τα τρία αυτά φάρμακα δεν είναι νέες κατηγορίες αντιβιοτικών. Είναι νέες παραλλαγές των υπαρχουσών δραστικών, οπότε η τελική αποκτηθείσα αντίσταση σε αυτά είναι αναπόφευκτη. Δύο από τα υποψήφια αυτά φάρμακα αναπτύσσονται κυρίως για τη θεραπεία άλλων λοιμώξεων που σημαίνει ότι η γονόρροια δεν είναι ο εστιακός στόχος.
Η παγκόσμια απειλή της αντιμικροβιακής αντοχής
Στην πραγματικότητα, η λοίμωξη από τη γονόρροια είναι μόνο μία από τις πολλές λοιμώξεις που έχουν αναπτύξει αντοχή στα αντιβιοτικά.
Υπάρχουν αρκετά βακτήρια και παθογόνα πραγματικά ανθεκτικά σε πολλαπλά φάρμακα, σε τέσσερις ή περισσότερες ξεχωριστές κατηγορίες αντιβιοτικών, τα οποία έχουν αναπτύξει ευρεία αντίσταση στα αντιβιοτικά σε συγκρίσιμα ποσοστά με τη γονόρροια.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ΠΟΥ δημοσίευσε έναν αναθεωρημένο κατάλογο παθογόνων παραγόντων προτεραιότητας για έρευνα και ανάπτυξη των νέων αντιβιοτικών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει με επείγουσες διαδικασίες τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων που καταγράφονται, σε όλο τον κόσμο, καθώς οι συγκεκριμένες μολύνσεις συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξητικό ρυθμό.