Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Με αφορμή την ανακοίνωση για την έλευση στις 21 Ιανουαρίου του πρώτου πρωτεϊνικού εμβολίου κατά της COVID-19 στη χώρα μας το DailyPharmaNews ανατρέχει σε μία διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε πρόσφατα (στις 19 Ιανουαρίου) ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με θέμα «Μετάλλαξη Όμικρον και εμβόλια: Νεότερα δεδομένα» και στα όσα ενδιαφέροντα ανέφερε για το εμβόλιο αυτό ο ένας εκ των ομιλητών σε αυτήν, ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής ΑΠΘ, Δρ Γεώργιος Παπαζήσης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τον συντονισμό της οποίας είχε ο Πρόεδρος του ΦΣΘ κ. Διονύσιος Ευγενίδης, και στην οποία συμμετείχε ακόμη ο φαρμακοποιός κ. Λευτέρης Τεπερικίδης έγινε αναφορά στα εμβόλια, στα φάρμακα αλλά και σε όλα τα μέχρι τότε δεδομένα για τον SARS –CoV 2 και ιδιαίτερα την πιο πρόσφατη μετάλλαξή που φαίνεται πλέον να κυριαρχεί.
Κάποια λοιπόν στιγμή ο κ. Παπαζήσης απαντώντας σε ερώτηση για την είσοδο και στη χώρα μας του εμβολίου Novavax, αναφέρθηκε σε αυτό κι έθεσε μία διάσταση που έχει τη σημασία της και ίσως δώσει πολλές απαντήσεις για ένα ζήτημα που έχει δημιουργήσει αντιπαραθέσεις και τριβές μέσα στην κοινωνία, μεταξύ όσων έχουν εμβολιαστεί και εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ένας βασικός λόγος που πολλοί επικαλούνται για τον μη εμβολιασμό τους είναι ο φόβος έναντι της νέας τεχνολογίας των mRNA εμβολίων και όχι μία γενικότερη στάση κατά των εμβολίων.
Γι’ αυτό όπως είπε ο κ. Παπαζήσης ενώ πρόκειται για «ένα εμβόλιο πρωτεϊνικής υπομονάδας, λίγο πιο παλιάς τεχνολογίας» σημείωσε ότι «είναι καλό να υπάρχει, να είναι διαθέσιμο και ίσως για ένα κομμάτι του πληθυσμού που φοβάται τα καινούργιας τεχνολογίας εμβόλια, τύπου mRNA ή των αδενοϊών και έχει εμπιστοσύνη στα πιο παλιά, να παρέχει μία μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα δεν φαίνεται να είναι καλύτερο, σίγουρα, από αυτά που έχουμε διαθέσιμα αλλά καλό είναι να υπάρχει ως επιλογή».
Συμπλήρωσε δε ότι σε άλλες χώρες υπάρχουν «πιο ξεκάθαρες μελέτες ότι ένα κομμάτι ανεμβολίαστων θέλει τα παλιότερης τεχνολογίας εμβόλια και ότι θα εμβολιαζόταν με εμβόλια τύπου αδρανοποιημένου ιού σαν της γρίπης –που υπάρχουν τέτοια- ή πρωτεϊνικής υπομονάδας που πάλι είναι πιο παλιάς τεχνολογίας. Θα βρει λοιπόν ανταπόκριση σ’ ένα ποσοστό ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί και φοβούνται την καινούργια τεχνολογία. Δεν είναι οι αντιεμβολιαστές. Είναι αυτοί που ακόμη το σκέφτονται, ανεμβολίαστοι που έχουν ένα φόβο παραπάνω για τα καινούργιας τεχνολογίας εμβόλια. Περιμένουμε να δούμε. Είναι πάντως καλό που υπάρχει έγκριση και γι’ αυτό».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση (31 Ιανουαρίου) από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους για την πορεία της πανδημίας «περισσότεροι από 7.330.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 69,8% του γενικού πληθυσμού και 79,3% του ενήλικου πληθυσμού. Όσον αφορά τα αριθμητικά στοιχεία της αναμνηστικής δόσης, τη στιγμή αυτή οι δικαιούχοι είναι 5.816.000, ποσοστό 80% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 4.880.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83,8% επί των δικαιούχων, και ακόμη 200.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 3,4% επί των δικαιούχων, συνολικά, δηλαδή, αναμνηστική δόση ραντεβού και εμβολιασμών είναι στο 87,2%.
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι στις 21 Φεβρουαρίου με την πρώτη παραλαβή των εμβολίων NOVAVAX η χώρα μας θα λάβει 168.000 δόσεις ενώ οι δόσεις θα φτάσουν τις 474.000 μέχρι τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα στην ενημέρωση της Πέμπτης 3 Φεβρουαρίου η εισαγωγή του νέου εμβολίου στη χώρα μας (σ.σ. όπως προφανώς και εκείνη του επίσης πρωτεϊνικού εμβολίου της Sanofi που αναμένεται μέσα στον Απρίλιο) «είναι σημαντικό νέο για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να φοβούνται το mRNA εμβόλιο και θέλουν ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο».