Την ώρα που η μισή Ευρώπη και όχι μόνο, πετάει τις μάσκες και αίρει τα περισσότερα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, με αμφιλεγόμενες συνέπειες και αντιδράσεις, η Ελλάδα προχωρά συντηρητικά και συνετά θα λέγαμε.
Έτσι, μετά από την κατάργηση κάποιων μέτρων που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες μέρες και που αφορούσαν κυρίως την εστίαση, η μάσκα μοιάζει να είναι το τελευταίο που θα φύγει από τη ζωή μας και κυρίως στους εξωτερικούς χώρους. Άλλωστε και στις υπόλοιπες χώρες η σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους παραμένει ισχυρή, εκτός από τη Βρετανία που σε έναν δικό της ρυθμό, κατήργησε την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμη και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Έτσι, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθ. Εξαδάκτυλος στην ΕΡΤ, η απόφαση για τη χρήση της μάσκας, αναμένεται να ληφθεί μετά την Καθαρή Δευτέρα. Και πάλι όμως, όπως είπε «όπου υπάρχει συνωστισμός θα χρειάζεται μάσκα».
Και μπορεί τα κρούσματα αλλά και το ιικό φορτίο στα λύματα να δείχνουν μία τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο ακόμη οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι αρκετοί (459 εχθές) αλλά και τα κρούσματα (16.962).
Σημαντικό δεδομένο, το οποίο επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά και ο κ. Εξαδάκτυλος, είναι ότι η Όμικρον έχει εκτοπίσει σε μεγάλο ποσοστό την πιο επικίνδυνη Δέλτα, ενώ όπως ανακοινώθηκε μεγάλο ποσοστό (32%) των κρουσμάτων που ανιχνεύονται ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών.
Ενθαρρυντικό για την επόμενη μέρα είναι και το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική εξισορρόπηση μεταξύ των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των εξιτηρίων. Έτσι για την εβδομάδα 14-20 Φεβρουαρίου τα στοιχεία έδειξαν 2.529 εισαγωγές και 2.510 εξιτήρια λόγω ίασης.
Το σίγουρο είναι ότι η κοινωνία δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ να ζει με απαγορεύσεις, ωστόσο θα πρέπει να αναγνωρίσουμε, τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος πως «το επίπεδο ελευθερίας που έχουμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είχαμε πριν από ένα μήνα ή πριν από ένα χρόνο» και παρότρυνε τους πολίτες άνω των 60 να εμβολιαστούν για να προστατευθούν οι ίδιοι και οι γύρω τους.