Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, και ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Dr Hans Henri P. Kluge, ζητούν τα ζωτικής σημασίας ιατρικά εφόδια να φτάνουν με ασφάλεια σε όσους τα χρειάζονται και συνεργάζονται με τους εταίρους για τη δημιουργία ασφαλούς διέλευσης για τις αποστολές αυτές μέσω Πολωνίας.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Όπως αναφέρουν σε χτεσινή τους δήλωση οι δύο αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, η υγεία πρέπει να παραμείνει πυλώνας προτεραιότητας της ανθρωπιστικής απάντησης, με τα συστήματα και τις εγκαταστάσεις υγείας να παραμένουν προστατευμένα, λειτουργικά, ασφαλή και προσβάσιμα σε όλους όσους χρειάζονται βασικές ιατρικές υπηρεσίες και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να προστατεύονται ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να σώζουν ζωές.
Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την ασφαλή και αξιόπιστη παροχή βασικών ιατρικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών προμηθειών οξυγόνου, που είναι ζωτικής σημασίας για ασθενείς με μια σειρά παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με COVID-19 (που αριθμούν 1.700 στα νοσοκομεία τώρα) και όσων αντιμετωπίζουν άλλες σοβαρές καταστάσεις (από νεογνά έως ηλικιωμένα άτομα) που οφείλονται σε επιπλοκές εγκυμοσύνης, τοκετού, χρόνιες παθήσεις, σηψαιμία και σοβαρούς τραυματισμούς.
Τα αποθέματα παροχής οξυγόνου πλησιάζουν σε επικίνδυνα χαμηλό σημείο στην Ουκρανία. Τα φορτηγά δεν μπορούν να μεταφέρουν προμήθειες οξυγόνου από τα εργοστάσια σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κιέβου. Στα περισσότερα νοσοκομεία θα εξαντληθούν τα αποθέματα οξυγόνου μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Σε κάποια έχουν ήδη εξαντληθεί. Αυτό θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές.
Επιπλέον, οι κατασκευαστές γεννητριών ιατρικού οξυγόνου σε πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν επίσης ελλείψεις ζεόλιθου, ενός κρίσιμου, κυρίως εισαγόμενου χημικού προϊόντος που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ασφαλούς ιατρικού οξυγόνου. Απαιτούνται, για το λόγο αυτό, ασφαλείς παραδόσεις ζεόλιθου εκτός Ουκρανίας στις εγκαταστάσεις παραγωγής.
Επιδεινώνοντας τον κίνδυνο για τους ασθενείς, οι κρίσιμες νοσοκομειακές υπηρεσίες κινδυνεύουν επίσης από ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν ασθενείς κινδυνεύουν να εμπλακούν σε διασταυρούμενα πυρά.
Τα τελευταία χρόνια, με την υποστήριξη του ΠΟΥ, η Ουκρανία είχε κάνει σημαντικά βήματα στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας της, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προγράμματος μεταρρύθμισης της υγείας. Αυτό περιλάμβανε την ταχεία κλιμάκωση της ικανότητας οξυγονοθεραπείας για ασθενείς με σοβαρή ασθένεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Από τις περισσότερες από 600 εγκαταστάσεις υγείας που αξιολογήθηκαν σε εθνικό επίπεδο από τον ΠΟΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σχεδόν οι μισές υποστηρίχθηκαν άμεσα με προμήθειες, τεχνική τεχνογνωσία και επενδύσεις υποδομής, επιτρέποντας στις υγειονομικές αρχές να σώσουν δεκάδες χιλιάδες ζωές.
Αυτή η πρόοδος κινδυνεύει πλέον να εκτροχιαστεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.
Ο ΠΟΥ βοηθά τις υγειονομικές αρχές να εντοπίσουν τις άμεσες αυξημένες ανάγκες παροχής οξυγόνου της χώρας, υποθέτοντας αύξηση 20% έως 25% σε σχέση με τις προηγούμενες ανάγκες πριν από την κλιμάκωση της κρίσης την περασμένη εβδομάδα.
Παρά τις προκλήσεις που θέτει η τρέχουσα κατάσταση, ο ΠΟΥ εργάζεται για να εξασφαλίσει την προμήθεια ιατρικών συσκευών που σχετίζονται με το οξυγόνο και προμηθειών θεραπείας τραυμάτων.
Για να επιτευχθεί αυτό, ο ΠΟΥ εξετάζει ενεργά λύσεις για την αύξηση των προμηθειών που πιθανότατα θα περιλαμβάνουν την εισαγωγή οξυγόνου από περιφερειακά δίκτυα. Αυτές οι προμήθειες θα χρειάζονταν ασφαλή διαμετακόμιση, μεταξύ άλλων μέσω μίας ασφαλούς διόδου μεταφορών μέσω της Πολωνίας.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι ιατρικές προμήθειες που σώζουν ζωές –συμπεριλαμβανομένου του οξυγόνου– φτάνουν σε όσους τις χρειάζονται», καταλήγει η δήλωση των αξιωματούχων του ΠΟΥ.