Μετά από δύο χρόνια, ξεκίνησαν και πάλι τα διά ζώσης σεμινάρια για την παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων, που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και το ΙΔΕΕΑΦ, σε συνεργασία με τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, κάνοντας την αρχή με δύο σεμινάρια για τους φαρμακοποιούς-μέλη των Φ.Σ. Γρεβενών, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης & Φλώρινας.
Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Φεβρουαρίου, από τις 10:00 έως τις 18:30, στην Κοζάνη, στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας, του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Κοίλα Κοζάνης).
Τα σεμινάρια με θέμα «Υποδειγματική Παρασκευή Γαληνικών Σκευασμάτων – Διασφάλιση Ποιότητας στο εργαστήριο του Φαρμακείου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία», τελούν υπό την αιγίδα των Τμημάτων Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου Πατρών και ΑΠΘ. Υλοποιούνται με την επιστημονική ευθύνη του Επ. Καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, κ. Παρασκευά Δάλλα, της Επ. Καθηγήτριας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών, κας Σοφία Χατζηαντωνίου, και του Καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, κ.Δημήτριου Φατούρου.
Οι συμμετέχοντες φαρμακοποιοί λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης, καθώς και 14 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης φαρμακοποιών από το ΙΔΕΕΑΦ.
Κάθε σεμινάριο έχει διάρκεια 8 ωρών (2 ώρες θεωρία και 6 ώρες πρακτική). Πιο συγκεκριμένα:
Στο θεωρητικό μέρος δίνεται έμφαση στην έννοια της «Διασφάλισης ποιότητας γαληνικών σκευασμάτων» που προτείνει το ψήφισμα των υπουργών του Συμβούλιου της Ευρώπης CM/ResAP(2011)1 και CM/ResAP(2016)1 και επιβάλει η Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία (Ph. Eur.) από το 2014.
Όλα τα γαληνικά σκευάσματα παρασκευάζονται και χορηγούνται στους ασθενείς χωρίς να έχουν πάρει έγκριση ή άδεια κυκλοφορίας (unlicensed medicines) από τον ΕΟΦ σε αντίθεση με τα εμπορικά διαθέσιμα ιδιοσκευάσματα. Το γεγονός αυτό επιβάλλει στον γιατρό να κάνει μια εκτίμηση του κινδύνου που προέρχεται από τη συνταγογράφηση ενός μη εγκεκριμένου από τον ΕΟΦ γαληνικού σκευάσματος και στον φαρμακοποιό να κάνει μια κατάλληλη αξιολόγηση του κινδύνου (Risk assessment) που προέρχεται από τις κρίσιμες παραμέτρους της ποιότητας του γαληνικού σκευάσματος (όπως ποιότητα δραστικής ουσίας, εκδόχων, περιέκτη, μεθόδου παρασκευής, σταθερότητα προϊόντος και προσδιορισμός ημερομηνίας χρήσης). Κυρίαρχος στόχος των ανωτέρω είναι η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΓΑΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ δηλαδή η ΑΣΦΑΛΕΙΑ και η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ τους.
Στο πρακτικό μέρος οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο περνούν από τη θεωρία στην πράξη. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες των δύο ατόμων και η κάθε ομάδα παρασκευάζει βάσει ετοίμων γραπτών τυποποιημένων διαδικασιών τα παρακάτω γαληνικά σκευάσματα: ρινική αλοιφή, κρέμα υδροκινόνης, διάλυμα αλωπεκίας μινοξιδίλης, πόσιμο παιδιατρικό εναιώρημα προπανολόλης και καψάκια κυστίνης.
Με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού θα δημιουργηθεί σύστημα διασφάλισης ποιότητας κατάλληλο για το εργαστήριο φαρμακείου.
Θα δημιουργηθεί αρχείο παραγωγών, γραπτές τυποποιημένες διαδικασίες, κατάλληλες ετικέτες με τις αναγκαίες οδηγίες, και θα αρχειοθετηθούν οι τυποποιημένες διαδικασίες όλων των συμμετεχόντων εξασφαλίζοντας την ιχνηλασιμότητα για όλα τα γαληνικά σκευάσματα που θα παρασκευαστούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.
Για την υλοποίηση του συνολικού προγράμματος έχει δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της ιστοσελίδας του ΙΔΕΕΑΦ (www.ideeaf.gr/ergastirio), στην οποία βρίσκει κανείς όλες τις πληροφορίες, καθώς και το αναλυτικό περιεχόμενο του σεμιναρίου.