Αν και η άσκηση προσφέρει οφέλη για την υγεία, σε οποιαδήποτε μορφή και οποιαδήποτε ένταση, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί, τελικά, να είναι το «κλειδί» για την μακροζωία.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν Αυστραλοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Κλάους Γκέρμπελ του Πανεπιστημίου Τζέημς Κουκ, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων από 204.000 ανθρώπων, ηλικίας από 45 ετών και άνω, σε βάθος εξαετίας. Η μελέτη τους, στην οποία συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής Εμμανουήλ Σταματάκης, από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine».
Όπως προκύπτει, οι μεσήλικες ή ηλικιωμένοι που επιδίδονται σε κάποια μορφή άσκησης με “ξεσπάσματα” υψηλής έντασης, η οποία τους κάνει να ιδρώνουν και να “λαχανιάζουν”, μπορεί να έχουν έως και 13% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς.
Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό οι ερευνητές συνέκριναν όσους επιδίδονται σε μέτριες μόνο δραστηριότητες (ήπια κολύμβηση, τένις, δουλειές του σπιτιού) με τους ανθρώπους που είχαν πιο έντονες δραστηριότητα στη ζωή τους (τρέξιμο, αεροβική γυμναστική ή ανταγωνιστικό τένις).
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα της φυσικής τους δραστηριότητας: αυτούς που δεν επιδίδονται σε καμία έντονη δραστηριότητα, αυτούς που δήλωσαν ότι μέχρι και το 30 % της άσκησής τους ήταν έντονη και εκείνους που είπαν ότι πάνω από το 30% δραστηριότητάς τους ήταν έντονη.
Το ποσοστό θνησιμότητας των ατόμων της δεύτερης κατηγορίας (μέχρι και 30% της συνολικής τους δραστηριότητας ήταν έντονη) ήταν 9% χαμηλότερο και της τρίτης κατηγορίας (πάνω από το 30% της συνολικής τους δραστηριότητας ήταν έντονη) ήταν 13%χαμηλότερο απ’ ότι εκείνων της πρώτης κατηγορίας (καθόλου έντονη φυσική δραστηριότητα).
«Τα οφέλη της έντονης δραστηριότητας φάνηκαν σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και ήταν ανεξάρτητα από το συνολικό χρόνο της δραστηριότητάς τους», τονίζει ο Dr. Gebel, ο οποίος είναι ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Πρόληψης Χρόνιων Νοσημάτων. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ανεξάρτητα απ’ το αν είστε ή όχι παχύσαρκοι ή έχετε καρδιακή νόσο ή διαβήτη, η προσθήκη λίγης έντονης δραστηριότητας στη ζωή σας θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τη μακροζωία».
Οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για τη σωματική δραστηριότητα συμβουλεύουν τους ενήλικες να επιδίδονται σε 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης σε εβδομαδιαία βάση (δύο λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητας ισοδυναμούν με ένα λεπτό έντονης δραστηριότητας). Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι για τα άτομα με ιατρικές παθήσεις, για τους ηλικιωμένους και γενικά για όσους δεν είχαν ποτέ πριν οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα στη ζωή τους, είναι πάντα σημαντικό να συμβουλεύονται πρώτα το γιατρό τους.