Από τον Μάρτιο του 2025 θα παραδοθούν προς χρήση τα ψηφιακά εργαλεία για την υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Υγείας της ΗΔΙΚΑ, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Όπως αναφέρει η ΗΔΙΚΑ, στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή δια του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, με στόχο τη συνεχή υποστήριξη των ασθενών, την αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας και τελικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών, προβλέπεται η διάθεση εφαρμογής για κινητές συσκευές η οποία θα παρέχει πολλαπλές υπηρεσίες που θα βοηθούν τον ασθενή σε πρακτικά ζητήματα σχετικά με την καθημερινή διαχείριση της νόσου του, ενώ παράλληλα θα συνεισφέρουν στη μείωση του άγχους του και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.
Ψηφιακά εργαλεία για την υποστήριξη ασθενών
Τα ψηφιακά εργαλεία θα περιλαμβάνουν:
- Πρόγραμμα θεραπείας με δυνατότητα υπενθύμισης για τα επερχόμενα θεραπευτικά συμβάντα.
- Δυνατότητα αυτοαναφοράς κατάστασης/συμπτωμάτων μέσω ερωτηματολογίων που επιλέγονται από τους ιατρούς χρήστες του συστήματος, ανάλογα με τις ανάγκες.
- Διαβαθμισμένη πρόσβαση του ασθενούς στα δεδομένα του (εργαστηριακά αποτελέσματα, στοιχεία φακέλου κλπ).
- Δυνατότητα επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό / ομάδα υποστήριξης για ερωτήσεις και συμβουλές.
- Δυνατότητα διαλειτουργικότητας με το Ογκολογικό – Αιματολογικό Πληροφοριακό Σύστημα σε 12 νοσοκομεία της χώρας για τους ασθενείς που παρακολουθούνται σε αυτά.
- Ενημέρωση σε σχέση με τη νόσο, χρηστικές πληροφορίες για τους φορείς παροχής θεραπείας και λοιπά θέματα ενδιαφέροντος όπως διατροφή, άσκηση, δικαιώματα, παροχές.
- Δυνατότητες τηλεσυνεδριών μεταξύ του ασθενούς και οποιουδήποτε μέλους της ομάδας φροντίδας που επιτρέπουν την υποστήριξη στο σπίτι και τη μείωση του κινδύνου έκθεσης στον Covid-19.
- Προτυποποίηση του ιστορικού του καρκινοπαθούς με βάση τα πρότυπα του ESMO (Survivorship record) και του Διεθνούς συνοπτικού ιστορικού υγείας (IPS).
- Διαμοιρασμό εκπαιδευτικού υλικού.
- Δημιουργία κοινότητας ασθενών και επικοινωνία με τα σωματεία ασθενών.
- Διαχείριση της συγκατάθεσης του ασθενή για τον διαμοιρασμό των ιατρικών του δεδομένων σε ομάδες ιατρών για παροχή εξειδικευμένων συμβουλών με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση σπάνιων παθήσεων στην Ευρώπη.
- Υποστήριξη ερωτηματολογίων διαχείρισης της ποιότητας της ζωής για την παρακολούθηση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών.
- Δυνατότητα καταχώρησης παρενεργειών φαρμάκων και χημειοθεραπειών προς την θεραπευτική ομάδα του ασθενή.
- Υποστήριξη ασθενών τελικού σταδίου σε κατ’ οίκον νοσηλεία (palliative care).
- Διαχείριση κλίμακας πόνου και επικοινωνία με τις μονάδες κατ’ οίκον νοσηλείας των ογκολογικών νοσοκομείων και των αντίστοιχων ιατρείων πόνου.
- Μέτρηση της Επισκόπησης Υγείας και Ποιότητας Ζωής των ασθενών, των οικογενειών και των φροντιστών ασθενών με την κλίμακα αξιολόγησης SF-36 και το EORTC QLQ C30.