Υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και την επιστημονική συνεργασία των καθηγητών Ψυχιατρικής κ. κ. Φρ. Γονιδάκη και Ι. Μιχόπουλου, διοργανώνεται το 1ο  Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, με πρωτοβουλία του Συλλόγου γονέων και φίλων πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ) Επιστρέφω.

Το Συνέδριο που θα λάβει χώρα από τις 13-15 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Αττικό και απευθύνεται σε ειδικούς της υγείας, όπως ψυχιάτρους, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, διαιτολόγους, των οποίων η κλινική και ερευνητική πρακτική άπτεται της θεματικής του.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι καθηγητές, «οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα ψυχικών παθήσεων, τόσο στην αιτιοπαθογένεια, όσο και στην αντιμετώπιση τους. Έχοντας ρίζες, τόσο στην γενετική, όσο και σε κοινωνικές συνιστώσες που καθορίζουν την αξία και αποδοχή του ατόμου από το περιβάλλον του, προκαλούν έντονη αποδιοργάνωση, τόσο στο ίδιο το πάσχον άτομο, όσο και στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του. Επιπλέον, οι ιατρικές επιπτώσεις τους οδηγούν πολλές φορές σε μια παρατεταμένη και εξαντλητική προσπάθεια ώστε να προφυλαχθεί η ζωή του ατόμου. Η δε θεραπευτική προσπέλαση των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής είναι πολλές φορές ιδιαίτερα πολύπλοκη, καθώς απαιτεί τη συνεργασία του ατόμου με μια ομάδα ειδικών και την ομάδα των ανθρώπων που το αγαπούν και επιθυμούν να το φροντίσουν».

Περισσότερες πληροφορίες στo site: www.epistrefo.gr ή στο www.ed-congress.gr).

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο Επιστρέφω

Το Επιστρέφω ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2015 από γονείς και φίλους των πασχόντων από ΔΠΤ και με πρωτοβουλία επιστημονικών φορέων του Αιγινείτιου νοσοκομείου, οι οποίοι είναι και ιδρυτικά μέλη μας.

Είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που δημιουργήθηκε με στόχο την παροχή βοήθειας και κάθε είδους υποστήριξης στους γονείς και φίλους των πασχόντων από ΔΠΤ, καθώς και στους ίδιους τους πάσχοντες.

Οι σκοποί του σωματείου, όπως αναφέρονται στο ιδρυτικό καταστατικό είναι:

  • Η υποστήριξη γονέων και δημιουργίας κατάλληλων υποδομών, θεραπευτικών προγραμμάτων για τη ΔΠΤ, για τη λειτουργία ομάδων γονέων και μονάδων θεραπείας ατομικής και ομαδικής.
  • Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και της εμπειρίας όσων έχουν νοσήσει ή νοσούν ή έχουν συμμετάσχει ή συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας σχετικά με τις ΔΠΤ
  • Η προστασία των δικαιωμάτων των πασχόντων και η ενίσχυση της ιατρικής περίθαλψης
  • Η στήριξη του έργου των δημοσίων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και η δημιουργία κατάλληλων υποδομών θεραπευτικών προγραμμάτων
  • Η συνεργασία με εγχώριες και αλλοδαπές οργανώσεις, με φορείς της κοινωνίας πολιτών, η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων των μελών του, καθώς και του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού
  • Η εγχώρια και διεθνή  συνεργασία με επιστημονικά παρεμφερή κέντρα, οργανισμούς, πανεπιστημιακούς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
  • Η συνεργασία με χορηγούς για χρηματοδότηση των σκοπών του σωματείου.
Share.
Exit mobile version