Την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, ξεκινούν οι εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιατρικής Φυσικής, το οποίο διοργανώνουν η Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Νανοτεχνολογίας στις Επιστήμες Υγείας (ΕΛΕΝΕΠΥ). Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί στις 6 Οκτωβρίου και οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Το Συνέδριο απευθύνεται σε Φυσικούς Ιατρικής, αλλά και επιστήμονες από συναφή πεδία, όπως οι Ιατροί, Μηχανικοί, Νοσηλευτές, Τεχνολόγοι κ.ά.» και αποτελεί «μια μοναδική ευκαιρία για επαγγελματίες και ερευνητές να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες.
Στόχος του Συνεδρίου είναι να αναδείξει σύγχρονα και καινοτόμα θέματα στο πεδίο της Ιατρικής Φυσικής και σχετικών επιστημονικών πεδίων και να ενθαρρύνει την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ επιστημόνων όχι μόνο στο πεδίο της Ιατρικής Φυσικής, αλλά ευρύτερα στο χώρο των εφαρμογών των Φυσικών Επιστημών στην Υγεία.\
Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει 66 προσκεκλημένες ομιλίες από κορυφαίους ειδικούς στον τομέα, 202 ερευνητικές εργασίες και αναρτημένες ανακοινώσεις, καλύπτοντας θέματα από τις εφαρμογές των ιοντιζουσών και μη-ιοντιζουσών ακτινοβολιών στην Ιατρική, την Ιατρική Πληροφορική και την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη Βιοϊατρική Τεχνολογία, τη Νανοϊατρική και την Εκπαίδευση.
Περιλαμβάνει, επίσης, τέσσερις «Τιμητικές Διαλέξεις» στη μνήμη του Βασίλη Πρώιμου, καθηγητή Ιατρικής Φυσικής και π. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημήτρη Κελέκη, καθηγητή Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Δημήτρη Γλάρου, καθηγητή Ιατρικής Φυσικής και π. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Νίκου Παναγιωτάκη, ακτινοφυσικού από τους πρωτοπόρους στον ιδιωτικό τομέα».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο συνέδριο θα υπάρχουν επιπλέον αρκετές καινοτομίες, όπως «διαδραστικές επιστημονικές συνεδρίες με τη συμμετοχή του κοινού με ηλεκτρονικά μέσα (e-voting system), livechat, hands-on courses, και ειδικές δράσεις δικτύωσης των νέων συναδέλφων και των φοιτητών», και θα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες: Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία, Διαγνωστική και Επεμβατική Ακτινολογία, Διαγνωστική και Θεραπευτική Πυρηνική Ιατρική, Ακτινοπροστασία και Δοσιμετρία, Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες, Ιατρική Πληροφορική και Τεχνητή Νοημοσύνη, Βιοφυσική και Ραδιοβιολογία, Βιοϊατρική Τεχνολογία και Νανοϊατρική.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://pcmp2024.medical-physics.eu/ .