Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει ότι χρειάζεται ένα δείγμα του ιστού ή των κυττάρων σας για να βοηθήσει στη διάγνωση μιας ασθένειας ή στον εντοπισμό ενός καρκίνου. Η αφαίρεση ιστού ή κυττάρων για ανάλυση ονομάζεται βιοψία.

Αυτό το δείγμα θα εξεταστεί κάτω από ένα μικροσκόπιο από τον κατάλληλο ιατρό (συνήθως Παθολογοανατόμο) για να βοηθήσει στον εντοπισμό του προβλήματος και στην άμεση θεραπεία.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική τομογραφία ή η μαγνητική τομογραφία, είναι χρήσιμες για την ανίχνευση μαζών ή ακανόνιστου ιστού, αλλά από μόνες τους δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ καρκινικών κυττάρων και κυττάρων που δεν είναι καρκινικά. Για τους περισσότερους καρκίνους, ο μόνος τρόπος για να γίνει διάγνωση είναι να πραγματοποιηθεί βιοψία για τη συλλογή κυττάρων για πιο προσεκτική εξέταση.

Τα δείγματα ιστών ή κυττάρων μπορούν να ληφθούν από οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Οι βιοψίες μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια με απεικονιστική καθοδήγηση όπως υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI). Αυτοί οι τύποι απεικόνισης βοηθούν στην καθοδήγηση του γιατρού στη σωστή περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η βιοψία.

Πόσοι τύποι βιοψίας υπάρχουν;

Οι βιοψίες εκτελούνται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.Οι πιο συνηθισμένοι τύποι βιοψίας είναι:

Βιοψία με λεπτή βελόνη, η οποία γίνεται με τη χρήση βελόνας μικρής διαμέτρου για την λήψη μικρής ποσότητας κυττάρων ή υγρών.

Βιοψία με κόπτουσα βελόνα, η οποία γίνεται με τη χρήση βελόνας μεγαλύτερης διαμέτρου με την καθοδήγηση από υπέρηχο ή ακτινογραφικά.

Στερεοτακτική βιοψία, η οποία γίνεται με τη λήψη βελόνας κενού. Η βιοψία αυτή καθοδηγείται με ακρίβεια με τη χρήσημαστογράφουή άλλου ακτινολογικού μηχανήματος και αφορά βλάβες που δεν είναι ορατές με τον υπέρηχο.

Ανοικτή ή χειρουργική βιοψία, η οποία γίνεται με τη χρήση αναισθησίας. Περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρης της βλάβης.

Βιοψία με ξύρισμα, η οποία χρησιμοποιείται στις βιοψίες δέρματος. Περιλαμβάνει τη χρήση ξυραφιού ώστε να αφαιρεθούν και να εξεταστούν τα ανώτερα στρώματα του δέρματος.

Η βιοψία αφορά μόνο τον καρκίνο;

Οι περισσότεροι, στο άκουσμα της λέξης “βιοψία” σκέφτονται αμέσως τον καρκίνο. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Ένας γιατρός μπορεί να προτείνει βιοψία για να βοηθήσει στη διάγνωση πολλών άλλων ιατρικών καταστάσεων όπως:

•Φλεγμονώδεις διαταραχές στα νεφρά (νεφρίτιδα) ή στο ήπαρ (ηπατίτιδα).

Νόσος του Crohn, ελκώδη κολίτιδα.

•Λοιμώξεις, όπως η φυματίωση.

•Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η χρόνια παγκρεατίτιδα.

Πεπτικό έλκος.

Ενδομητρίωση.

•Αγγειίτιδα.

•Διόγκωση των λεμφαδένων.

•Μεταμόσχευση οργάνων.

Πόσο επώδυνη είναι μια βιοψία;

Στη βιοψία με βελόνα, μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό απότομο τσίμπημα στο σημείο της βιοψίας. Χορηγείται τοπική αναισθησία για να μειώσει τον πόνο.

Σε μια ανοιχτή ή χειρουργική ή λαπαροσκοπική βιοψία, χρησιμοποιείται συχνά γενική αναισθησία, έτσι ώστε να μην πονάτε.

Τι σημαίνει εάν έχω ένα ασαφές αποτέλεσμα βιοψίας;

Μερικές φορές, το αποτέλεσμα μιας βιοψίας είναι ασαφές, πράγμα που σημαίνει ότι η εξέταση δεν έχει δώσει οριστικό αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους:

•Θα μπορούσε να υπήρχε πρόβλημα με την επεξεργασία του δείγματος.

•Το δείγμα δεν περιείχε αρκετό από τον προσβεβλημένο ιστό.

•Το μέγεθος του δείγματος δεν ήταν αρκετά μεγάλο.

Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός πιθανότατα θα ζητήσει να υποβληθείτε σε μια νέα βιοψία ώστε να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι από την διαδικασία της βιοψίας;

Πρόκειται για μια σχετικά ασφαλή διαδικασία, αλλά, όπως και με την οποιαδήποτε ιατρική πράξη, μπορεί να ενέχει μικρούς κινδύνους, όπως μόλυνση στο σημείο όπου εισήχθη η βελόνα, αιμορραγία, ήπιος πόνος.

Share.
Exit mobile version