Ευθύνεται για περισσότερους από 8 εκατ. θανάτους παγκοσμίως και συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports αποκαλύπτει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Wayne State και Johns Hopkins θέλησαν να εξετάσουν την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τη μορφή PM 2,5 (αιωρούμενα σωματίδια με μέγεθος μικρότερο από 2,5 μικρά) στους ιστούς του ανώτερου αεραγωγού (χείλη, γλώσσα, στόμα, λαιμός και λάρυγγα ή φωνητικές χορδές) ή της ρινικής κοιλότητας και στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει την άμεση συσχέτιση της εισπνοής των μικρών αυτών σωματιδίων που βρίσκονται στον αέρα της ατμόσφαιρας με εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιοπάθειες και ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα του αναπνευστικού συστήματος.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια που δημιουργεί η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες, φτάνοντας στις κυψελίδες. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ενεργοποιούνται για να απομακρύνουν αυτά τα σωματίδια, με αποτέλεσμα να προκαλείται φλεγμονή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική διαταραχή, προκαλώντας δυνητικά την καρκινογένεση των κυττάρων και τη δημιουργία όγκων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση, ετησίως, ευθύνεται για περισσότερους από 8 εκατ. θανάτους παγκοσμίως, εκ των οποίων 700.000 είναι παιδιά.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την εθνική βάση δεδομένων καρκίνου των ΗΠΑ “Surveillance Epidemiology and End Results”  από τα έτη 2002. –2012. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα σωματίδια PM2.5 και στην επίδρασή τους στη συχνότητα εμφάνισης αεροπεπτικού καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε υψηλή συσχέτιση μεταξύ αυτού του τύπου έκθεσης σε ατμοσφαιρική ρύπανση με τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου μετά από μια περίοδο καθυστέρησης πέντε ετών.

« Ενώ έχει υπάρξει ουσιαστική έρευνα που διερευνά τις επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων στις πνευμονικές νόσους, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση ως παράγοντα κινδύνου για τον ανώτερο αεραγωγό, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Τα ευρήματα της μελέτης μας ρίχνουν φως στον σημαντικό ρόλο της περιβαλλοντικής ρύπανσης στους καρκίνους του ανώτερου πεπτικού συστήματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω ευαισθητοποίηση και έρευνα », δήλωσε η Stella Lee. MD, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και Διευθύντρια στο Κέντρου Χειρουργικής και Δημόσιας Υγείας και του Τομέα Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου στο Brigham and Women’s Hospital.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, η περιβαλλοντική υγεία και η προσωπική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη βελτίωσης των προτύπων ποιότητας του αέρα προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου».

Πηγή: Scientific Reports

Share.
Exit mobile version