Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης και θνησιμότητας.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τους κρυμμένους κινδύνους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τη λειτουργία και την επιβίωση των νεφρών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση τον σοβαρότερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία, καθώς ευθύνεται για μια σειρά από παθήσεις και για χιλιάδες θανάτους κάθε ημέρα. Εκτιμάται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ετησίως, ευθύνεται για την απώλεια 7 εκατομμυρίων ανθρώπων, δηλαδή περίπου μια ζωή κάθε πέντε δευτερόλεπτα.

Στην πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health, ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Κλινικής Έρευνας για Γηριατρικές Διαταραχές, στο Central South University-Changsha, στην Κίνα, θέλησαν να διερευνήσουν τη μακροπρόθεσμη επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των νεφρών, εστιάζοντας συγκεκριμένα στην οξεία νεφρική βλάβη καιτον κίνδυνο θνησιμότητας που τη συνοδεύει.

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι η προοδευτική και μη αναστρέψιμη ελάττωση της νεφρικής λειτουργίας. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά είναι ανίκανα να εκτελούν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες, με αποτέλεσμα τοξικές ουσίες του μεταβολισμού και πλεονάζοντα υγρά να συσσωρεύονται στο σώμα.

Ένας παράγοντας που συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη χρόνιας νεφρικής νόσου και νεφρικής νόσου τελικού σταδίου είναι η οξεία νεφρική βλάβη, όπου η νεφρική λειτουργία υφίσταται απότομη και αιφνίδια πτώση, ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες.Αυτή η κατάσταση επηρεάζει συχνά ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με ποσοστό επιπολασμού που κυμαίνεται από 20 έως 50%.

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ιατρική έρευνα, η οξεία νεφρική βλάβη εξακολουθεί να εγκυμονεί μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, καθιστώντας ζωτικής σημασίας τον εντοπισμό και την πρόληψη των παραγόντων που την οδηγούν.

Τι έδειξαν τα ευρήματα της μελέτης

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την UK Biobank από 414.885 άτομα, ηλικίας 40 έως 69 ετών. Η μελέτη αξιολόγησε τον ρόλο της μακροχρόνιας έκθεσης σε διαφορετικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως το διοξείδιο του αζώτου, τα οξείδια του αζώτου, τα σωματίδια PM 2,5 και τα σωματίδια κάτω των 10 microns(PM 10),στον κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης και θανάτων λόγω οξείας νεφρικής βλάβης.

Στην μελέτη ελήφθησαν υπόψη περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το κυκλοφοριακό, η πυκνότητα του πληθυσμού και η χρήση γης,  για την πρόβλεψη της ετήσιας μέσης συγκέντρωσης ρύπων σε μια περιοχή, δημογραφικοί παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία και η εθνικότητα, το ιατρικό ιστορικό συμπεριλαμβανομένων της υπέρτασης, του διαβήτη και του δείκτη μάζας σώματος , τη χρήση φαρμάκων και τις επιλογές του τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Σε μια μέση διάρκεια παρακολούθησης 11,7 ετών, διαγνώστηκαν 14.983 περιπτώσεις οξείας νεφρικής νόσου και 326 περιπτώσεις θνησιμότητας από οξεία νεφρική νόσο.

Όπως προέκυψε από τα ευρήματα της μελέτης, η παρατεταμένη έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης και θνησιμότητα.Οι ερευνητές πιστεύουν ότι,οι εισπνεόμενοι ρύποι που φτάνουν στο νεφρό μέσω της κυκλοφορίας του αίματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, μια κατάσταση που βλάπτει τη λειτουργία των νεφρών και αυξάνει τον κίνδυνο για οξεία νεφρική νόσο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρούσα μελέτη αναδεικνύει μια ισχυρή σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και οξείας νεφρικής βλάβης και τονίζει την ανάγκη για αυστηρότερους κανονισμούς στις πολιτικές ελέγχου της ποιότητας του αέρα.

Πηγή: BMC Public Health

Share.
Exit mobile version