Ο πόλεμος μπορεί να προκαλέσει μοναδικές βιολογικές αντιδράσεις! Τα παιδιά που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες δεν αντιμετωπίζουν μόνο προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά ενδέχεται να υποστούν και βιολογικές αλλαγές στο DNA τους, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την υγεία τους για όλη τους τη ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα DNA από σάλιο 1.507 παιδιών προσφύγων από τη Συρία, ηλικίας 6 έως 19 ετών, που διέμεναν σε άτυπους καταυλισμούς στο Λίβανο. Παράλληλα, εξέτασαν ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τα ίδια τα παιδιά και τους φροντιστές τους, τα οποία περιείχαν ερωτήσεις σχετικά με την έκθεση των παιδιών σε γεγονότα που σχετίζονταν με τον πόλεμο.
Πολλαπλές αλλαγές στη μεθυλίωση του DNA…
Τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα παρουσίασαν πολλαπλές αλλαγές στη μεθυλίωση του DNA, μια χημική διαδικασία που μπορεί να ενεργοποιεί ή να απενεργοποιεί γονίδια.
Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές σχετίστηκαν με γονίδια που είναι εξαιρετικά σημαντικά για λειτουργίες, όπως η επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων και η μεταφορά ουσιών μέσα στα κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές οι αλλαγές δεν έχουν παρατηρηθεί σε άλλες μορφές τραυματικών βιωμάτων, όπως η φτώχεια ή ο εκφοβισμός, κάτι που υποδηλώνει ότι ο πόλεμος μπορεί να προκαλέσει μοναδικές βιολογικές αντιδράσεις, ανέφεραν οι επικεφαλής της έρευνας.
Ενώ τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια επηρεάστηκαν, τα κορίτσια έδειξαν ισχυρότερες βιολογικές αντιδράσεις στην έκθεση στον πόλεμο, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του τραύματος σε μοριακό επίπεδο.
«Αν και είναι γνωστό ότι ο πόλεμος βλάπτει την ψυχική υγεία των παιδιών, η μελέτη μας βρήκε στοιχεία των βιολογικών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Michael Pluess, από το Πανεπιστήμιο του Surrey, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος σημείωσε, επίσης, ότι η γονιδιακή έκφραση σε παιδιά που εκτίθενται στον πόλεμο δεν ευθυγραμμίζεται με αυτό που θα περίμενε κανείς για τις ηλικιακές τους ομάδες, «πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξή τους».
Παρά τις προσπάθειες των ερευνητών να καταγράψουν τη σοβαρότητα της έκθεσης του πολέμου, «είναι πιθανό ότι αυτή η προσέγγιση δεν εκτιμά πλήρως την πολυπλοκότητα του πολέμου» ή τον αντίκτυπο των επαναλαμβανόμενων πολεμικών γεγονότων στα παιδιά, κατέληξαν οι ερευνητές σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο JAMA Psychiatry.
Περίπου 400 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν ή φεύγουν από ζώνες συγκρούσεων, εκτιμά το United Nations Children‘s Fund.
Η έρευνα είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο: https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2826082?utm_source=Sailthru&utm_medium=Newsletter&utm_campaign=Health-Rounds&utm_term=112124&lctg=63e121d07a7ced439a0e2587