Βακτήρια που συνδέονται με την περιοδοντική νόσο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology αποκαλύπτει ότι 13 είδη βακτηρίων που προκαλούν περιοδοντίτιδα είναι πιθανό να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνοτης κεφαλής και του τραχήλου.

Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου περιλαμβάνει τις επιθηλιακές κακοήθειες της ανώτερης αεροπεπτικής οδού δηλαδή, την στοματική κοιλότητα, τον στοματοφάρυγγα, τον φάρυγγα, τον υποφάρυγγα, τον λάρυγγα και τους σιελογόνους αδένες. Μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί δεν ήταν σίγουροι ποια συγκεκριμένα βακτήρια θα μπορούσαν να συνδεθούν με τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι, βακτήρια που συνδέονται με την περιοδοντική νόσο αυξάνουν τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος του στομάχου, του λάρυγγα, του πνεύμονα, της χοληδόχου κύστεως και του μαστού. Η περιοδοντική νόσος έχει επίσης συσχετιστεί μέσα από μελέτες με υψηλό κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, άνοια, άσθμα, ΧΑΠ, νοσογόνο παχυσαρκία και γέννηση πρόωρων ή ελλιποβαρών μωρών.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του αντικαρκινικού κέντρου Perlmutter ανέλυσαν τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και το ιατρικό ιστορικό από περίπου 160.000 Αμερικανούς. Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα σάλιου για να διερευνηθεί ο αριθμός και τα είδη των βακτηρίων που ζούσαν στο στόμα τους.

Σε διάστημα 15 ετών παρακολούθησης, 236 από τους συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κεφαλής και τραχήλου (SCC). Οι ερευνητές συνέκριναν τα στοματικά μικρόβια όσων είχαν διαγνωστεί με καρκίνο με αυτά 458 ατόμων που δεν είχαν διαγνωστεί καρκίνο.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι, 13 είδη από τα εκατοντάδες βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στο στόμα φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Αυτή η ομάδα βακτηρίων συνδέθηκε με 30% μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος κεφαλής και τραχήλου. Σε συνδυασμό με άλλα πέντε είδη βακτηρίων που εμφανίζονται συχνά στην ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα, ο συνολικός κίνδυνος αυξήθηκε κατά 50%. 

« Τα ευρήματά της μελέτης προσφέρουν μια νέα εικόνα για τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του στόματος και των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου.Τώρα που έχουμε εντοπίσει τα βασικά βακτήρια που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτή την ασθένεια, η μελλοντική μας έρευνα θα εστιάσει στο να διερευνήσουμε τους μηχανισμούς που τους επιτρέπουν να το κάνουν αυτό και στο να μπορέσουμε να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης και παρέμβασης », δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr SoyoungKwak.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματά της μελέτης υποδεικνύουν μια συσχέτιση και όχι μια άμεση σχέση μεταξύ βακτηρίων και καρκίνου. Ωστόσο, όπως τονίζουν αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η σημασία της στοματικής υγιεινής στην πρόληψη όχι μόνο της περιοδοντίτιδας αλλά και σοβαρών και συχνά απειλητικών για την ανθρώπινη ζωή ασθενειών.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την περιοδοντική νόσο

Η Χειρουργός Οδοντίατρος Μαρία Σταυροπούλου εξηγεί στο DailyPharmaNews τι είναι η περιοδοντίτιδα, πως εκδηλώνεται και ποιες πρακτικές είναι αναγκαίο να υιοθετήσουμε ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο περιοδοντικής νόσου.

« Η περιοδοντίτιδα ή περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια βακτηριακή μόλυνση που επηρεάζει τα ούλα και το κόκαλο που υποστηρίζουν τα δόντια. Η περιοδοντίτιδα πρόκειται για το μεταγενέστερο στάδιο μίας ουλίτιδας που δεν έχει θεραπευτεί, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι όποιος έχει ουλίτιδα θα εκδηλώνει απαραίτητα και περιοδοντίτιδα. Η προχωρημένη περιοδοντίτιδα  είναι η κύρια αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες.

Πρόκειται για μια «ύπουλη» νόσο, διότι στα αρχικά στάδια δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή. Σταδιακά, η συσσώρευση μεγάλου αριθμού μικροβίων, με τη μορφή μικροβιακής πλάκας και πέτραςανάμεσα στα δόντια οδηγεί σε φλεγμονή και σε καταστροφή των ιστών της περιοχής. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί η περιοδοντίτιδα στο αρχικό στάδιό  ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της σε προχωρημένα στάδια που οδηγούν σε απώλεια δοντιών. Και ο μόνος τρόπος για να εντοπιστεί έγκαιρα η περιοδοντική νόσος είναι μέσω του τακτικού προληπτικού ελέγχου στον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Όταν αρχίζει να δίνει συμπτώματα η περιοδοντίτιδα, αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο επίπεδο. Τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου είναι η αποκάλυψη των ριζών των δοντιών, η εμφάνιση κενού μεταξύ ούλων και δοντιού, η κακοσμία του στόματος, τα κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα, η κινητικότητα των δοντιών, η ευαισθησία των δοντιών στο ζεστό και στο κρύο, η αιμορραγία των δοντιών  κατά το βούρτσισμα, η επώδυνη μάσηση.

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας εστιάζει στον καθαρισμό – επιφανειακό ή χειρουργικό-  των θυλάκων που σχηματίζονται στο ούλο κάτω από κάθε δόντι από οδοντίατρο – περιοδοντολόγο.

Η πρόληψη της περιοδοντίτιδας μπορεί να επιτευχθεί υιοθετώντας σωστές πρακτικές στοματικής υγιεινής:

• Βουρτσίστε τα δόντια σας µε φθοριούχο οδοντόκρεµα δύο φορές την ημέρα, ή μετά από κάθε γεύμα, για τουλάχιστον δύο λεπτά. Μην ξεχάσετε να βουρτσίσετε και τη γλώσσα σας!

• Αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας τουλάχιστον κάθε δύο με τρεις μήνες.

• Χρησιμοποιείστε καθημερινά  οδοντικό νήμα και μεσοδόντιο βουρτσάκι για να απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών ανάμεσα στα δόντια σας.

• Κάντε πλύσεις με στοματικό διάλυμα ( όχι όμως για μεγάλα χρονικά διαστήματα).

• Πίνετε καθημερινά 8-10 ποτήρια νερού.

• Περιορίστε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ .

• Σταματήστε το κάπνισμα.

• Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά.

• Μειώστε την κατανάλωση τροφών και ποτών που περιέχουν ζάχαρη .

• Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για τακτικούς ελέγχους και καθαρισμό.

Συμπερασματικά, η καλή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν τους τρεις πιο σημαντικούς παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας και την πρόληψη της περιοδοντικής νόσου.

Η υιοθέτηση καλών συνηθειών στοματικής υγιεινής συμβάλλει καθοριστικά όχι μόνο στην πρόληψη των στοματικών νόσων αλλά και στην προστασία της γενικής μας υγείας ».

Share.
Exit mobile version