Ανάμεσα στην ελπίδα και την πρόκλησηΜια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση

Μπορεί μια ζωή να αναγεννηθεί μέσα από την απώλεια; Πώς ισορροπούνται οι αποφάσεις την κρίσιμη ώρα της δωρεάς οργάνων, όταν η ιατρική πρακτική και η ανθρώπινη αγωνία αναμετρώνται με τη βιοηθική; Και πόσο ανοιχτοί είμαστε εσωτερικά για να δεχθούμε ότι η αλυσίδα της ζωής μπορεί να εμπεριέχει τον θάνατο, ειδικά όταν το βάρος και η ευθύνη της απόφασης μπορεί να μας αφορούν προσωπικά;

Το επιμορφωτικό πρόγραμμαTransplant Masterclasses επιστρέφει στις 21 Οκτωβρίου 2024, στις 7 μ.μ., με ένα webinar το οποίο θέτει στο μικροσκόπιο τα ηθικά ζητήματα γύρω από τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν γιατροί και συγγενείς δοτών την ώρα της απώλειας, φωτίζοντας παράλληλα τα αδιόρατα όρια της ιατρικής πρακτικής, της ηθικής και της ανθρώπινης διάστασης που αναδεικνύονται στην πιο κρίσιμη στιγμή: τη δωρεά οργάνων.

Το Transplant Masterclasses είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση που θέτει ένα νέο σημείο συνάντησης για την καινοτομία, τις βέλτιστες πρακτικές και τις μελλοντικές τάσεις στον τομέα της μεταμόσχευσης. 

Η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, η διαφάνεια και η αξιοπιστία που οφείλει να έχει κάθε μεταμοσχευτικό πρόγραμμα, αλλά και η ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στη σωτήρια ιατρική φροντίδα και τις ηθικές αποφάσεις οι οποίες την περιβάλλουν τίθενται σε μια συζήτηση που αφορά εξίσου τους επαγγελματίες υγείας, τους πολίτες και την κοινωνία συνολικά.

Τρεις διακεκριμένοι ομιλητές, δύο γυναίκες με σπουδαίο έργο στις μεταμοσχεύσεις, η Ana Franca, σύμβουλος εσωτερικής ιατρικής, εντατικολόγος και σύμβουλος μεταμοσχεύσεων, και Nuria Masnou, εντατικολόγος, συντονίστρια μεταμοσχεύσεων και πρόεδρος της EDTCO (2023–2025), καθώς και ο Tobias Degsell, διευθύνων σύμβουλος της Combiner, ειδικός σε θέματα δημιουργικότητας και διεθνής ομιλητής με μακρά θητεία ως επιμελητής στα βραβεία Νόμπελ, θα μας καθοδηγούν σε έναν διάλογο βαθιάς σκέψης και έντονων συναισθημάτων. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Ιωάννης Ν. Μπολέτης, Πρόεδρος του Ωνάσειου Νοσοκομείου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του webinar, οι επαγγελματίες υγείας θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τα ηθικά διλήμματα που συνοδεύουν τις μεταμοσχεύσεις από καρδιακό θάνατο (DCD), αλλά και για την ανάγκη για επιστημονικά και ηθικά ακέραια διαχείριση της θεραπευτικής φροντίδας που απαιτείται στο τέλος της ζωής (end-of-life treatment), πάντα με ανθρώπινο σεβασμό και αξιοπρέπεια προς τον ασθενή που «φεύγει».

Επιπρόσθετα, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν ευρύτερα τους πολίτες και την κοινωνία, όπως το τι πραγματικά σημαίνει εγκεφαλικός θάνατος, ποιοι είναι οι μύθοι γύρω από το εμπόριο οργάνων, πώς μπορούν να ενισχυθούν η κατανόηση και η εμπιστοσύνη για τη δίκαιη κατανομή των οργάνων προς μεταμόσχευση, καθώς και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση που εξακολουθεί να αναπτύσσεται σε θέματα δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων.

Το webinar υλοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Ωνάσειου Νοσοκομείου.

Η παρακολούθηση του webinar μέσω της σελίδας του event θα είναι ελεύθερη, ενώ θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά.

Share.
Exit mobile version