Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 18:00 – 20:30, στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ (Βασ.Σοφίας 127, είσοδος από Ευρωκλινική) και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Σκοπός της ημερίδας είναι να παρέχει  έγκυρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση για τις σημαντικές εξελίξεις στις μεθόδους πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισης των αιματολογικών νοσημάτων.

 Ενδεικτικά, στις θεματικές συμπεριλαμβάνονται :

• «Νοσηλευτική υποστήριξη ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες και μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων».

• «Λευχαιμία: Συμπτώματα, Διάγνωση, Θεραπευτικές επιλογές, Επανένταξη».

• «Λεμφώματα: Θεραπευτική αντιμετώπιση στην εποχή των στοχευμένων θεραπειών».

• «Αιματολογικές κακοήθειες και χορήγηση Cart λεμφοκυτάρων».

• «Δερματικό Λέμφωμα».

• «Πολλαπλό μυέλωμα: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται».

• «Μυελοδυσπλαστικά Σύνδρομα (MDS): Συμπτώματα και Νέες Θεραπείες».

• «Οικονομικοκοινωνικές επιπτώσεις για τον ασθενή και την οικογένειά του».

Οι αιματολογικοί καρκίνοι

Τα κακοήθη αιματολογικά νοσήματα αποτελούν το 10% των νεοπλασιών και προσβάλουν όλες τις ηλικίες, με σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό φορτίο  για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Προβλέπεται ότι η τάση εμφάνισης τους τις επόμενες δύο δεκαετίες θα παραμένει αυξητική, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης ολοκληρωμένων στρατηγικών διαχείρισής τους από τα συστήματα υγείας. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια μπορούν και πρέπει να είναι οι νέες ελπιδοφόρες θεραπευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες έχουν επιτρέψει τη σημαντική αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες.

 Ιδιαιτέρως, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι θεραπείες για τα κακοήθη αιματολογικά νοσήματα εξελίσσονται συνεχώς και πλέον δίνουν τη δυνατότητα εξατομικευμένης προσέγγισης. Ωστόσο, οι θεραπείες αυτές από μόνες τους δεν επαρκούν, καθώς θα πρέπει παράλληλα να διασφαλίζεται η έγκαιρη διάγνωση, η γρήγορη και ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών με αιματολογικά νοσήματα στα δημόσια νοσοκομεία και η μέγιστη δυνατή βελτίωση των συνθηκών περίθαλψής τους.

 Το επίπεδο της επιστημονικής αιματολογικής κοινότητας στη χώρα είναι ιδιαίτερα υψηλό και εάν υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία για την κάλυψη των ελλείψεων των αιματολογικών κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων σε υποδομές και προσωπικό, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι πάρα πολύ θετικά για τους ασθενείς, τις οικογένειές τους, αλλά και για το σύστημα υγείας εν γένει.

Διακεκριμένοι επιστήμονες συμμετέχουν ως ομιλητές

 Στην Ημερίδα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες ιατροί, από τις μεγαλύτερες Αιματολογικές Κλινικές της χώρας, καθώς και εξέχοντες επιστήμονες του εξωτερικού. Στην Ημερίδα θα προεδρεύσουν,  η κα Ελισσάβετ Γρουζή, MD, PhD, Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ν.Υ. Αιμοδοσίας Γ.Α.Ο.Ν.Α “Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ”, Πρόεδρος του Ιδρύματος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και ο κ Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Καθηγητής Αιματολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Σορβόννης, Υπεύθυνος, Τμήμα Θρόμβωσης, Νοσοκομείο Tenon, Παρίσι & Διευθυντής, Ερευνητική Ομάδα Καρκίνος και Θρόμβωση INSERM U938.

 Ομιλητές είναι οι:

• Η κα Ιωάννα Τσάτσου, Σμηναγός Νοσηλεύτρια ,Msc ,PhD, 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας,

• Ο κ Ιωάννης Μπαλταδάκης, Αιματολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής και Λεμφωμάτων – Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Αιματολογικού Γ.Ν. «Ευαγγελισμός»,

• Ο κ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Αιματολόγος, Καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών,

• Η κα Σωσάννα Δελήμπαση, Διευθύντρια, Αιματολογική Κλινική και Λεμφωμάτων – Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Γ.Ν. «Ευαγγελισμός», μέλος της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος,

• Η κα Μαρίνα Σιακαντάρη, Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας, Αιματολογική Κλινική, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ,

• Η κα Αναστασία Σιώνη, Αιματολόγος, Επιμελήτρια Α΄ Αιματολογικής Κλινικής, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας»,

• Ο κ Σωτήρης Παπαγεωργίου, Αιματολόγος, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Αιματολογική Μονάδα Π.Γ.Ν. «Αττικόν»,

• Ο κ Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Μετά το πέρας της επιστημονικής ημερίδας θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης σε όλους τους παρευρισκόμενους που το επιθυμούν.

 Για επιπλέον πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του φορέα  https://www.anticancerath.gr/https://dikaiomamou.gr/, να ακολουθήσετε το λογαριασμό του Κ.Ε.Φ.Ι. στο Facebook, https://www.facebook.com/skkefi/, να αποστείλετε email στο info@anticancerath.gr ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2106468222.

Share.
Exit mobile version