Ο αποκλεισμός του κρέατος και των ζωικών προϊόντων από την καθημερινή διατροφή μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία, όσο και στην απώλεια βάρους. Αρκεί να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο κόσμος των vegan «εφευρέθηκε» το 1944 στην Αγγλία από τον Donald Watson, ο οποίος ίδρυσε και την Βρετανική Εταιρία Χορτοφάγων.  Ο λόγος που στράφηκε στην χορτοφαγία ήταν η ευγνομωσύνη του για όσα μας προσφέρουν τα ζώα και παρέμεινε πιστός vegetarian για 80 ολόκληρα χρόνια (εκ των οποιών τα 20 ήταν vegan). Σίγουρα δεν είχε καν φανταστεί ο 14 χρονος τότε Donald, ότι η επιλογή του θα γινόταν αντικείμενο έρευνας στους επιστημονικούς κύκλους, ούτε φυσικά ότι το παράδειγμά του θα ακολουθούσαν μετέπειτα πολλοί celebrities αλλά και πολλοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας.  Η  λίστα των αστέρων του Χόλιγουντ που πέρασαν από το fan club της χορτοφαγίας είναι μεγάλη. Μεταξύ αυτών η Τζέσικα Σίμπσον, η Νάταλι Πορτμαν, η Ολίβια Γουάιλντ, η Μρουκ Σιλντς, η Τζένιφερ Κόνελι και η Αλίσια Σίλβερστον. Η τελευταία μάλιστα εξέδωσε και σχετικό βιβλίο με τίτλο «Kind Diet», ενώ δημιούργησε και σχετικό blog.

Η τάση: Γενικά μιλώντας ο γνήσιος vegetarian (vegan) είναι αυτός που καταναλώνει μόνο τροφές φυτικής προέλευσης. Ωστόσο η έννοια της χορτοφαγίας πρακτικά είναι ευρύτερη. Ανάλογα με τον περιορισμό που έχουν θέσει στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων, οι χορτοφάγοι διακρίνονται σε διάφορους τύπους: τους lacto- ovo vegeterians (εκτός από φυτικές τροφές, περιλαμβάνουν και γαλακτοκομικά και αβγά στη διατροφή τους), οι lacto- vegeterians (εκτός από φυτικές τροφές καταναλώνουν και γαλακτοκομικά προϊόντα) και οι semi- vegeterians (εκτός από φυτικές τροφές μπορεί να καταναλώνουν και ορισμένες τροφές ζωικής προέλευσης, όπως πχ ψάρια ή πουλερικά, περιστασιακά ή όχι).

Τι λένε οι ειδικοί: Μια σωστά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή (η οποία απαιτεί τη συνδρομή ειδικού) μπορεί να καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες σχεδόν όλων των ανθρώπων. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία, μάλιστα, οι χορτοφάγοι διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, υπέρτασης και αγγειακών επεισοδίων. Ωστόσο, προκειμένου να απολαμβάνονται τα οφέλη της χορτοφαγίας, χωρίς να τίθεται ο οργανισμός σε κίνδυνο είναι απαραίτητη η κατανάλωση εμπλουτισμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων (σίδηρος, ασβέστιο, βιταμίνη Β12). Για το λόγο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας για έναν vegetarian να βρει εναλλακτικές πηγές πρόσληψης των βασικών θρεπτικών συστατικών των τροφίμων που επιλέγει να μην τρώει. Όσον αφορά στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανασκόπησης 12 διαφορετικών μελετών, όσοι αποκλείουν εντελώς το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή τους χάνουν 2,5 κιλά περισσότερα από ό, τι όσοι ακολουθούν μη χορτοφαγικές δίαιτες.

Share.
Exit mobile version