Σύμφωνα με μελέτη, η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με 23% μείωση της θνησιμότητας στις γυναίκες.

Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας στις γυναίκες κατά 23% από κάθε αιτία, με σημαντικά οφέλη τόσο για τη θνησιμότητα από καρκίνο όσο και για τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία έχουν αναφερθεί σε πολλές μελέτες, αλλά υπάρχουν περιορισμένα μακροπρόθεσμα δεδομένα για τις επιπτώσεις της στις γυναίκες και για τους λόγους που η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου.

Ερευνητική ομάδα από το Brigham and Women’s Hospital ανέλυσε δεδομένα υγείας 25 ετών από 25.315 γυναίκες που ζούσαν στις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, δεδομένα για περισσότερους από 33 βιοδείκτες στο αίμα, το αυτοαναφερόμενο βάρος και τον τρόπο ζωής. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε από το 2018 έως το 2023, χρησιμοποιώντας ιατρικά αρχεία και αρχεία θανάτου για τον προσδιορισμό της θνησιμότητας και της αιτίας θανάτου.

Στην αρχή της μελέτης, όλες οι γυναίκες θεωρήθηκαν υγιείς και η μέση ηλικία ήταν περίπου τα 55 έτη. Κατά τη διάρκεια των 25 ετών, σχεδόν 3.900 από τις γυναίκες πέθαναν, με κύριες αιτίες θανάτου τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνος. Αναλύοντας τα δεδομένα που είχαν συλλέξει οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, οι γυναίκες που ανέφεραν ότι τηρούσαν με μεγαλύτερη συνέπεια την μεσογειακή διατροφή είχαν 23% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με άλλες γυναίκες που έκαναν διαφορετικές διατροφικές επιλογές.

Οι ερευνητές εντόπισαν στοιχεία βιολογικών αλλαγών που ενδεχομένως να εξηγούν πού οφείλεται η προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής. Μεταξύ άλλων εντόπισαν αλλαγές στους βιοδείκτες του μεταβολισμού, της φλεγμονής και της αντίστασης στην ινσουλίνη.

« Η μελέτη έδειξε πως, οι γυναίκες που θέλουν να ζήσουν περισσότερο πρέπει να προσέχουν την διατροφή τους. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση περίπου κατά ένα τέταρτο του κινδύνου θανάτου για περισσότερα από 25 χρόνια, με προστατευτική δράση τόσο κατά του καρκίνου όσο και κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων, που είναι οι κύριες αιτίες θανάτου στις γυναίκες (και τους άνδρες) στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως» δήλωσε η Dr. Samia Mora, MD, Καθηγήτρια Ιατρικής στο Χάρβαρντ, Καρδιολόγος στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που διεξήγαγε την μελέτη.

Η μεσογειακή διατροφή εστιάζει σε φυτικές τροφές όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως, με κύρια πηγή λίπους να προέρχεται από το ελαιόλαδο. Η δίαιτα περιλαμβάνει μέτριες ποσότητες ψαριών, πουλερικών, γαλακτοκομικών και αυγών και απαιτεί σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γλυκών ή επεξεργασμένων τροφίμων.

Οι ερευνητές τονίζουν με έμφαση ότι, καθώς η έννοια της μεσογειακής διατροφής έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, το συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής έχει προσαρμοστεί σε διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς.

“Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία αναγνωρίζονται από επαγγελματίες του ιατρικού τομέα και η μελέτη μας προσφέρει πληροφορίες για τους λόγους για τους οποίους η δίαιτα μπορεί να είναι τόσο ωφέλιμη. Οι πολιτικές δημόσιας υγείας θα πρέπει να προωθούν τα υγιεινά διατροφικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής και να αποθαρρύνουν τις ανθυγιεινές προσαρμογές”, επισημαίνει η Dr. Samia Mora.

Η συγκεκριμένη μελέτη ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είχε ορισμένους περιορισμούς, κυρίως λόγω έλλειψης φυλετικής και εθνικής ποικιλομορφίας, καθώς η μελέτη περιοριζόταν σε μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας καλά μορφωμένες λευκές γυναίκες, και όλες επαγγελματίες υγείας.

Πηγή: JAMA Network Open

Share.
Exit mobile version