Ορισμένες τεχνικές διαλογισμού μπορούν να «απελευθερώσουν» τους ανθρώπους από την αυστηρότητα και την ακαμψία και να τους βοηθήσουν να λειτουργούν με μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη από την Ολλανδία.

Η Lorenza Colzato και η Ηλιάνα Σαμαρά, από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου και Γνώσης, του Πανεπιστημίου του Λέιντεν, είναι οι πρώτες που εξέτασαν αν ο διαλογισμός έχει άμεση επίδραση στη συμπεριφορά των ανθρώπων, ακόμα και αν διαλογίζονταν για πρώτη φορά.

«Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι διαλογισμού που μας επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο: ο διαλογισμός ανοιχτής παρακολούθησης, κατά τον οποίο είμαστε δεκτικοί σε κάθε σκέψη και αίσθηση και ο διαλογισμός εστιασμένης προσοχής, κατά τον οποίο εστιάζουμε σε μία συγκεκριμένη σκέψη ή ένα συγκεκριμένο αντικείμενο», αναφέρει η Colzato.

Οι ερευνητική ομάδα εξέτασε 36 ανθρώπους, οι οποίοι δεν είχαν διαλογιστεί ποτέ πριν συμμετάσχουν σε αυτό το πείραμα. Οι μισοί από αυτούς επιδόθηκαν σε διαλογισμό ανοιχτής παρακολούθησης και οι υπόλοιποι σε διαλογισμό εστιασμένης προσοχής για 20 λεπτά, αντίστοιχα. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να εκτελέσουν μια εργασία, η οποία απαιτούσε προσαρμοστικότητα.

Σε αντίθεση με τους συμμετέχοντες που επιδόθηκαν σε διαλογισμό ανοιχτής παρακολούθησης, όσοι έκαναν διαλογισμό εστιασμένης προσοχής παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερη ικανότητα να προσαρμόζουν και να ρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους, από στιγμή σε στιγμή.

Σύμφωνα με την Colzato, παρόλο που είναι προκαταρκτικά, τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι ο διαλογισμός επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά των ανθρώπων και ότι η επίδραση αυτή δεν απαιτεί εξάσκηση. Ως εκ τούτου, ρίχνουν νέο φως σχετικά με τις δυνατότητες του διαλογισμού για τη βελτιστοποίηση της προσαρμοστικότητας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Consciousness and Cognition.

Share.
Exit mobile version