Ένα πολυεπίπεδο και πολλά υποσχόμενο περιβάλλον τεχνολογίας και καινοτομίας παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του InnoHealth Forum 2024, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο, Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024, στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, στη Λάρισα, προσελκύοντας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το ενδιαφέρον των επισκεπτών, επιτυγχάνοντας τους στόχους για την ανάδειξη και προώθηση καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου και ενισχύοντας τη θέση του ως κορυφαίος θεσμός στον χώρο της υγείας και της τεχνολογίας.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Η διήμερη υβριδική εκδήλωση, με τις πολυάριθμες παράλληλες δράσεις, προσέλκυσε εκατοντάδες επισκέπτες και λειτούργησε ως πλατφόρμα διασύνδεσης επιχειρήσεων, ερευνητικών οργανισμών, νεοφυών επιχειρήσεων, επαγγελματιών υγείας, Πανεπιστημίων, επενδυτών και σπουδαστών. Η Θεσσαλία και η Λάρισα αναδείχθηκαν ως σημαντικός κόμβος καινοτομίας σε τοπικό, εθνικό, και ευρωπαϊκό επίπεδο προσελκύοντας εκατοντάδες επισκέπτες, εκθέτες και σημαντικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι προγραμματισμένες δράσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, δια ζώσης στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST αλλά και διαδικτυακά, και κορυφώθηκαν, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, με τον Μαραθώνιο Καινοτομίας. Η φετινή διοργάνωση καθιερώνει το InnoHealth Forum ως έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με κύριους θεματικούς πυλώνες την υγεία, το φάρμακο, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της 1ης ημέρας, πραγματοποιήθηκε το Match4Health, μια υβριδική matchmaking εκδήλωση επιχειρηματικών και ερευνητικών συναντήσεων μεταξύ εκθετών και δυνητικών συνεργατών που διοργανώθηκε από το Enterprise Europe Network και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με το Πάρκο Καινοτομίας JOIST.

«Επενδύσεις για την Ενίσχυση των Συστημάτων Υγείας»

Όλες οι συζητήσεις στα πάνελ που πραγματοποιήθηκαν προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κοινού, όπως το η θεματική ενότητα, με τίτλο: «Επενδύσεις για την Ενίσχυση των Συστημάτων Υγείας», όπου οι ομιλητές παρουσίασαν στρατηγικές για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας μέσω επενδύσεων σε καινοτομία και ψηφιοποίηση. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ομογενοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων και επενδύσεων στην ψηφιοποίηση και την υπολογιστική ισχύ για την υποστήριξη έργων τεχνητής νοημοσύνης, τονίζοντας ότι η καινοτομία ξεκινάει από τα δεδομένα, το ανθρώπινο δυναμικό και την υπολογιστική ισχύ.

Δημιουργείται νέος φορέας διαχείρισης των δεδομένων του Δημοσίου

Σημαντικό μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην ασφάλεια των δεδομένων υγείας και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτό που ο υπουργός ανακοίνωσε, σχολιάζοντας τις αγκυλώσεις στον τρόπο διαχείρισης των δεδομένων στην παρούσα φάση, είναι πως μέσα στο 2025, θα δημιουργηθεί νέος φορέας (πιθανόν υπουργείο) για τη διαχείριση και αξιοποίησης με απόλυτη ασφάλεια και σεβασμό των δεδομένων του δημοσίου.

Η Ζωή Ράπτη, υφυπουργός Ανάπτυξης, μίλησε για τη σημασία της καινοτομίας στα συστήματα υγείας και τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, όπως το Horizon Europe και το Ερευνώ Καινοτομώ, για την υποστήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της υγείας. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση πανευρωπαϊκά σε απορρόφηση προγραμμάτων Horizon Europe και πως κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα έλαβε 1,75 δισ. ευρώ μέσω 5.000 προτάσεων Ελλήνων επιστημόνων. Επιπλέον, ανέφερε πως σήμερα έκλεισε η Β’ φάση του Ερευνώ Καινοτομώ, με πάνω από 1.900 προτάσεις από ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατομμύρια ευρώ το προσεχές διάστημα. Τέλος, ο Αθανάσιος Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων, τόνισε ότι η Λάρισα μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με έμφαση στους τομείς του πολιτισμού, της αγροδιατροφής και της υγείας. Έκανε επίσης λόγο για συνεργασίες μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών δομών υγείας, καθώς και για την υποστήριξη της μικροεπιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, μέσα από συμπράξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη ΔΥΠΑ και το Επιμελητήριο Λάρισας.

Τι σημαίνει «Ψηφιακό Φάρμακο»

Η δεύτερη ημέρα του InnoHealth Forum 2024 ξεκίνησε με τη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με τίτλο «Ψηφιακό Φάρμακο», η οποία επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του ψηφιακού φαρμάκου. Οι ομιλητές, Δρ Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Παπαζήσης, Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαγιάννης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Ελλάδας, Κύπρου και ΜάλταςΖωή Στεφανίδη, Head of International Market Access της ELPEN, και Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής του PhARMA Innovation Forum Greece, ανέλυσαν τη σημασία της ψηφιοποίησης στη φαρμακευτική βιομηχανία και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για την καινοτομία στον κλάδο.

Άλλα ενδιαφέροντα τραπέζια της 2ης ημέρας διαπραγματεύτηκαν θέματα,  όπως:

·  «Καινοτομία στην Ψηφιακή Τεχνολογία Υγείας»,

·  «Καθοδήγηση, Στρατηγική Μάρκετινγκ & Επιχειρήσεων στις Βιομηχανίες Υγειονομικής Περίθαλψης, Ιατρικής Τεχνολογίας & Βιοτεχνολογίας» 

·  «Νοσοκομεία Συνεργάζονται με τις Startups» 

·  «FemTech & Επιχειρηματικότητα».

Τέλος, η 2η ημέρα ολοκληρώθηκε με τον Μαραθώνιο Καινοτομίας (Hackathon), που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πάρκο Καινοτομίας JOIST και το Health Hub στο πλαίσιο του InnoHealth Forum 2024. Στόχος του Hackathon ήταν η προώθηση, δικτύωση και επιβράβευση καινοτόμων ιδεών και εφαρμογών που συμβάλλουν στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων, με έμφαση στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Ο κ. Τάσος Βασιλειάδης, CEO του Πάρκου Καινοτομίας JOIST, μιλώντας στο DailyPharmaNews για την καθοριστική συμβολή του Πάρκου Καινοτομίας στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος, όπου η καινοτομία είναι προσιτή και εφικτή για όλους, τόνισε πως «η καινοτομία δεν είναι πλέον επιλογή, αλλά αναγκαιότητα, ιδιαίτερα στην εποχή μας, όπου η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία αλλά και οι ιδιαίτερες απαιτήσεις που προβάλλουν οι καταναλωτές καθιστούν αναγκαία την αναπροσαρμογή της στρατηγικής των επιχειρήσεων. Εδώ είναι καθοριστικής σημασίας ο ρόλος του Πάρκου Καινοτομίας JOIST, που δρα καταλυτικά σε ολόκληρη αυτή τη διαδικασία αναπροσαρμογής.

Το Πάρκο Καινοτομίας JOIST είναι ένας προηγμένος κόμβος ψηφιακής καινοτομίας που δημιουργήθηκε με την πεποίθηση ότι η καινοτομία και η συνεργασία αποτελούν βασικούς πυλώνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων». 

Share.
Exit mobile version