Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα, που οι σαράντα σύλλογοι ασθενών με καρκίνο, μέλη της ΕΛΛΟΚ, έστειλαν στην πολιτεία στη διάρκεια του τριήμερου 6ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, με θέμα: «Καρκίνος: Στο κατώφλι μιας νέας εποχής».
Οι εργασίες του συνεδρίου –του οποίου χορηγός επικοινωνίας ήταν το DailyPharmaNews– άρχισαν την Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου με μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό, και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου, με σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. To Συνέδριο διεξήχθη με υβριδική μορφή στο ξενοδοχείο «Στράτος Βασιλικός» στην Αθήνα, δίνοντας στους συνέδρους τη δυνατότητα φυσικής ή διαδικτυακής συμμετοχής.
«Κάντο όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Γερμανία»
Αυτό ήταν το δεύτερο σημαντικό μήνυμα του Ετήσιου Συνεδρίου σε σχέση με την προετοιμασία των αρμόδιων Υπουργείων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, επιστημονικών εταιρειών, ερευνητών, ακαδημαϊκών, της κοινωνίας των πολιτών και λοιπών εμπλεκομένων με τον καρκίνο, ως προσκλητήριο για συνένωση δυνάμεων, συνεργασιών και ανάπτυξη συνεργειών, για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου και της Αποστολής για τον Καρκίνο του Horizon Europe.
Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας προκειμένου να εντοπίσουν και να αποκαταστήσουν τα κενά που επέφερε η πανδημία στη φροντίδα του καρκίνου, η ενεργοποίηση της πολιτείας για τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, αλλά και το δυσάρεστο μήνυμα ότι το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, του οποίου η χρηματοδότηση έληξε στις 31.09.2021, δεν θα επαναλειτουργήσει, διότι το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει προβλέψει συνέχιση της χρηματοδότησής του, είναι μεταξύ των κύριων μηνυμάτων του Συνεδρίου.
Γιώργος Καπετανάκης – Γραμματέας ΔΣ ΕΛΛΟΚ: «Χρειάζεται αρχικός σχεδιασμός και όχι να τρέχουμε να λύνουμε προβλήματα»
«Για την έρευνα, το 2022 θα είναι ένα κομβικό έτος», τόνισε, μιλώντας στο DPhN, ο Γραμματέας του ΔΣ της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Καπετανάκης.
«Πέρσι, ξεκίνησε και ανακοινώθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή και την ευρωπαία επίτροπο υγείας το Europe‘s Beating Cancer Plan, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά του καρκίνου, ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για την ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου, με χρονικό πλαίσιο επταετίας. Ήδη, ξεκίνησε η εφαρμογή του ξεκίνησε και των διαφόρων προγραμμάτων που το συνοδεύουν και έχουν να κάνουν με χρηματοδότηση κυρίως της έρευνας και της τεχνολογίας πάνω στον καρκίνο.
Για να έχει επιτυχία αυτό το πρόγραμμα και να μπορέσει να φέρει αποτελέσματα θα πρέπει να υπάρξει πολιτική δέσμευση για την εφαρμογή του από τις χώρες, από τα κράτη-μέλη, ότι θέλουν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, ότι εφαρμόζουν τις συστάσεις και ότι συμμετέχουν στα έργα, στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες.
Αυτό ήταν σε έλλειψη τη χρονιά που πέρασε. Υπήρξαν αρκετές προτάσεις από ερευνητικούς φορείς (να σημειώσουμε ότι οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι κοινές, δηλαδή συμμετέχουν και φορείς της Πολιτείας και ερευνητικοί και επιστημονικοί φορείς, και είναι προαπαιτούμενο να συμμετέχουν και οι ίδιοι οι ασθενείς). Ωστόσο, το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι πολύ ανταγωνιστικό και για να μπορέσει να έχει επιτυχία η χώρα και να μπορέσει να απορροφήσει πόρους θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα από την πολιτεία, πράγμα το οποίο δε συνέβη σε ικανοποιητικό βαθμό το 2021.
Αυτό, λοιπόν, ήταν πρωταρχικός στόχος του συνεδρίου μας να αναδείξουν αυτή την ανάγκη. Διότι, για να φτάσουμε να ικανοποιείται η πιο βασική ανάγκη του ασθενή με καρκίνο που θέλει να κάνει τη θεραπεία του, να βρει το φάρμακό του, πρέπει να ξεκινήσουμε από μία άκρη. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ξεκινάμε όταν ήδη έχει προκληθεί ένα πρόβλημα και πρέπει να το λύσουμε. Για παράδειγμα, όταν υπάρξει έλλειψη σε φάρμακα, τότε ψάχνουμε να δούμε πώς θα βρούμε λεφτά, όταν υπάρξει έλλειψη σε γιατρούς, τότε ψάχνουμε να βρούμε λύση για να καλυφθούν τα κενά. Αυτός ο φαύλος κύκλος υπάρχει γιατί δεν γίνεται σχεδιασμός από την αρχή. Δεν εφαρμόζεται Εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο. Και το σπουδαιότερο, ενώ υπάρχει ανάλογη κατεύθυνση και εστίαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η δημιουργίας ενός δικτύου Κέντρων Καρκίνου για όλη την Ευρώπη, εμείς δεν έχουμε ακόμα Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών! Δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα της χώρας μας και παίρνουμε στατιστικά από τις γειτονικές χώρες (όπως η Τουρκία) για να υπολογίσουμε περίπου τι γίνεται στην Ελλάδα(!), πράγμα το οποίο είναι ανεπίτρεπτο, ειδικά σήμερα με τις δυνατότητες που δίνει η ψηφιακή τεχνολογία…».
- Κι όμως, η ψηφιοποίηση μπορούμε να πούμε ότι είναι το μόνο θετικό που βγήκε από την πανδημία, καθώς η ανάγκη μας έκανε να προχωρήσουμε και τώρα θα την αξιοποιήσουμε για θετικό σκοπό.
«Πράγματι, ίσως, το μόνο θετικό που μας έμεινε από την πανδημία είναι ότι είχαμε μία έμφαση στην ψηφιοποίηση ορισμένων υπηρεσιών, και αυτό δείχνει μία καλή κατεύθυνση.
Αν μπορούμε να εξάγουμε ένα θετικό συμπέρασμα από το συνέδριό μας ήταν η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, ο οποίος παρουσίασε ένα σχέδιο που αφορά την ψηφιοποίηση και τον καρκίνο με συγκεκριμένο μπάτζετ, το οποίο ελπίζουμε να έχει εφαρμογή. Θα πρέπει να καλύψουμε σαν χώρα τα κενά που άφησε η πανδημία αφενός και αφετέρου, να μπορέσει η πολιτεία να ηγηθεί έτσι ώστε να αποτελέσουμε όλοι μαζί μία ομάδα δράσης, ένα task force, που θα αντικατοπτρίζει το σχέδιο της ΕΕ για τον καρκίνο, πάντα υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της πολιτείας και των συναρμόδιων φορέων».
Στο κατώφλι μιας νέας εποχής, με την Πανδημία σε αποδρομή, το 6ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, εστίασε στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, με στόχο αφενός να καλυφθούν τα κενά και οι ανεπάρκειες των τελευταίων δύο χρόνων στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα και αφετέρου, να δημιουργήσει η πολιτεία τις κατάλληλες συνθήκες που θα εξασφαλίσουν τα μέγιστα οφέλη που πηγάζουν από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και τη συμμετοχή στα χρηματοδοτικά προγράμματα που το συνοδεύουν.
Αναδεικνύοντας θέματα όπως:
- Η επιβεβλημένη πλέον έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, η κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, η επιτάχυνση των ενεργειών για τη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών
- Η εξατομικευμένη προσέγγιση στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου μέσα από την ιατρική ακριβείας, ο ρόλος του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία και η ανάγκη για άρση των εμποδίων στην πρόσβαση των ασθενών στις προηγμένες εξετάσεις βιοδεικτών, τις οποίες το Δίκτυο παρείχε μέχρι τη λήξη της λειτουργίας του
- Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας και οι νέες δυνατότητες που δημιουργούνται με τη χρήση των μεγάλων δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης στον καρκίνο
- Η ανάπτυξη εθνικού σχεδίου για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και την ασφάλεια των ασθενών με καρκίνο
- Οι επιπτώσεις της λοίμωξης Covid-19 στους ασθενείς με καρκίνο και ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας
- Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Αξιολόγηση Ιατρικής Τεχνολογίας (HTA) και η ανάγκη σύστασης και λειτουργίας του θεσμοθετημένου Ανεξάρτητου Οργανισμού ΗΤΑ.
- Η βιοηθική στον καρκίνο ως παράγοντας ισορροπίας και ανθρώπινης θεώρησης στην αντιμετώπιση της νόσου
- Η συμμετοχή της ΕΛΛΟΚ στη νέα 3ετή διεθνή εκστρατεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου της UICC με τίτλο “Close The Care Gap”
- Η ανάγκη για τη δημιουργία δομών και συστήματος ανακουφιστικής φροντίδας στη χώρα μας
Ο στόχος της ΕΛΛΟΚ ήταν να εντοπιστούν τα εμπόδια, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις, που καλείται η χώρα μας να αντιμετωπίσει τη νέα μετά – Covid-19 εποχή και εν μέσω του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου σε πλήρη εφαρμογή.
Το Συνέδριο τίμησαν με τη συμμετοχή τους, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας κος Χρίστος Δήμας, η Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας κος Κωτσιόπουλος, ο Γ.Γ. Έρευνας & Καινοτομίας Καθ. κος Αθανάσιος Κυριαζής, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Μαρία Σπυράκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου (U.I.C.C.) Dr. Cary Adams, ο Επικεφαλής της Ομάδας Καρκίνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κος Matthias Schuppe, ο συντονιστής των Κοινών Δράσεων για τον Καρκίνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Καθ. Κος Tit Albrecht, ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθ. κος Μελέτιος Α. Δημόπουλος και πολλοί διεθνούς κύρους ομιλητές και επιστήμονες από τον χώρο της ιατρικής, της νοσηλευτικής, της έρευνας και της καινοτομίας και των οικονομικών της υγείας, καθώς και εκπρόσωποι ασθενών.
Το Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ ήταν ανοιχτό για το κοινό και μεταδόθηκε μέσω της σελίδας της ΕΛΛΟΚ στο Facebook και της πλατφόρμας Zoom. Οι παρουσιάσεις και όλο το υλικό είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ.
Το 6ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα του υπουργείου Υγείας καθώς και των Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών:
- Εταιρία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας, Ε.Ο.Π.Ε.
- Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, Ε.Ε.Π.Α.
- Ελληνική Εταιρία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Ε.Ε.Α.Ο.
- Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, Ε.Α.Ε.
- Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Ε.Π.Ε.
- Ελληνική Εταιρία Χειρουργικής Ογκολογίας, Ε.Ε.Χ.Ο.
Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ.