Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, και στα πλαίσια σχολιασμού της επικαιρότητας, ανέφερε για την Κ.Υ.Α που αφορά τα κίνητρα στις άγονες περιοχές: «Στόχος μας είναι, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, να έχει βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές, μετά το σχετικό νόμο που ψηφίσαμε στη Βουλή, στα τέλη Ιουλίου. Με τα κίνητρα αυτά, ένας γιατρός που πηγαίνει σε μια άγονη περιοχή -στην οποία έχουμε κάνει επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις και είναι άγονες-, θα λαμβάνει το χρόνο 7.200 ευρώ επιπλέον στο μισθό του, επιπλέον χρήματα στην εφημερία, δωρεάν κατοικία από τον δήμο και άλλα. Πιστεύω ότι με τα νέα κίνητρα που θεσπίσαμε, θα κάνουμε αμέσως προκηρύξεις. Παραδείγματος χάρη στην Κω, μέσα στον Σεπτέμβριο, θα προκηρύξουμε και τις τέσσερις θέσεις παθολόγων και πιστεύω θα λύσουμε συνολικά το πρόβλημα».

Σε σχέση με το γενικότερο έλλειμα ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε: «Σέβομαι πάρα πολύ τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Δεν θέλω να πω ψέμματα, δέχομαι απολύτως ότι υποαμείβονται. Το σύστημα μένει όρθιο και χάρη στο μεγάλο πατριωτισμό και επαγγελματισμό των γιατρών, και θέλω να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ για αυτό, και του λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ. Είναι μία δύσκολη περίοδος αυτή για όλα τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ευρώπης. Το έλλειμα ανθρώπινου δυναμικού είναι το νούμερο ένα πρόβλημα». Αναφερόμενος στην παιδίατρο του νοσοκομείου Σάμου που κατέρρευσε με ενδείξεις εγκεφαλικού είπε: «η γιατρός δεν έπαθε εγκεφαλικό. Ευτυχώς, είναι καλά στην υγεία της, μίλησα και ο ίδιος μαζί της. Θα γυρίσει σε 15 μέρες στη δουλειά της. Έκανε πολλές εφημερίες, όπως κάνουν πολλοί γιατροί στα περιφερειακά νοσοκομεία, οι περισσότερες από αυτές όμως ήταν “on call”. Δεν ήταν στο νοσοκομείο, ήταν στο σπίτι της. Δεν δικαιολογείται δηλαδή να γράφεται ότι έπαθε εγκεφαλικό από τις εφημερίες. Ήταν όμως πιεσμένη; Ναι. Ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της διοικήτριας και έχω διορίσει προσωρινό Διοικητή, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ».

Τέλος, σε σχέση με τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ανέφερε: «Είμαστε σε πολύ καλό στάδιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας ζήτησε όλα τα στοιχεία, τα έχουμε ήδη παραδώσει. Πιστεύουμε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα πάρουμε την τελική έγκριση για να τα ξεκινήσουμε αμέσως μετά».

Share.
Exit mobile version