Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι γεγονός και μεταξύ των άλλων ρυθμίσεων, οι γιατροί της χώρας έχουν σκεπτικισμό για την πρόβλεψη περί ηλεκτρονικών αποδείξεων. Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, και αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, Άννα Μαστοράκου σχολιάζει για το θέμα μιλώντας στο dailyphgarmanews:

 « Ένα έχω να πω: Δημιουργείται πολύ άσχημο κλίμα γενικά εναντίον του ιατρικού κόσμου το οποίο -αν μη τι άλλο- είναι άδικο. Καταρχάς οι γιατροί έχουν συμβάλει στα χρόνια της κρίσης με άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των ασθενών τους με οικονομικό πρόβλημα, ταυτόχρονα υφίστανται μεγάλες περικοπές γενικά στην αποζημίωση από το κράτος αλλά σε όλες τις αμοιβές τους σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και τέλος έχουν να αντιμετωπίσουν και το στοιχείο υπερφορολόγηση και ΕΦΚΑ. Τα χρόνια που έχουν προηγηθεί, έχει δημιουργηθεί βιοποριστικό πρόβλημα στη μεγαλύτερη μερίδα των γιατρών της χώρας. Κι αφού η μεγάλη συμμετοχή στην απόκτηση POS δίνει την ελευθερία στον πολίτη να πληρώνει μέσω αυτού και να έχει αποδεικτικό, να μην μας θίγουν. Βλέπω να δημιουργείται πολύ άσχημο κλίμα στις υπηρεσίες ελέγχου που δεν ελέγχουν το γνήσιο του μειωμένου αντιτίμου ή του δωρεάν με κοινωνικές προεκτάσεις ρωτώντας τους ασθενείς ή κάνοντας οποιαδήποτε άλλη έρευνα. Δεν καταλαβαίνουν  ότι συνηθίζεται όταν επανεξετάζουμε έναν ασθενή ή έρχεται για να δούμε τις εξετάσεις του, να μην παίρνουμε αμοιβή. Αλλά όταν μέσω των ελέγχων μπαίνουν πρόστιμα χωρίς περαιτέρω έλεγχο, μας σπρώχνουν σε άλλο δρόμο. Μας υποχρεώνουν δηλαδή είτε να εκδίδουμε απόδειξη για χρήματα που δεν έχουμε πάρει, είτε να παίρνουμε αμοιβή ενώ δεν το είχαμε σκοπό. Και την ίδια ώρα υπάρχουν 3-4 νομοθεσίες που μας κατοχυρώνουν να κάνουμε κοινωνική πολιτική όταν το επιθυμούμε. Έτσι, προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη για τέτοια πρόστιμα και μετά από μεγάλο αγώνα δικαιωθήκαμε».

Σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ μας λέει η κ. Μαστοράκου: Υπάρχουν γιατροί, οι οποίοι πληρώνουν το μεγαλύτερο κλιμάκιο του ΕΦΚΑ και έχουν μεγάλα προβλήματα επιβίωσης. Υπάρχουν γιατροί που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα επειδή δεν μπορούν αν αντέξουν σ’ αυτό το περιβάλλον το αντιαναπτυξιακό, και υπάρχουν γιατροί οι οποίοι παρακαλώ, εργάζονται 20 μέρες στην Ευρώπη ή την Κύπρο, και 20 μέρες στην Ελλάδα, εναλλάξ. Για να μπορέσουν ουσιαστικά να ανταποκριθούν σ’ αυτό το μεγάλο οικονομικό βάρος της υπερφορολόγησης των ιδιωτικών ιατρείων, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οικονομικά. Αλλά δεν είναι μόνο η φορολογία, είναι και ο ΕΦΚΑ. Είναι εξωφρενικά μεγάλη η παρακράτηση υπέρ του ΕΦΚΑ. Υπάρχουν γιατροί που έχουν χρωστούμενα στον ΕΦΚΑ, τα οποία ξεπερνούν τις δυνατότητες αποπληρωμής”!

Share.
Exit mobile version