Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός επισημαίνει ότι η φαρμακευτική  πολιτική στη μεταμνημονιακή περίοδο είναι υπό διαμόρφωση. Και αναγγέλλει μια κίνηση που θα αλλάξει το κλίμα αλλά δεν θα επιτύχει τίποτα άλλο…

 

Όπως αποκάλυψε, αύξηση κατά μόλις 45 εκατ. ευρώ προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2019 για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, γεγονός που ο ΥΥΚΑ θεωρεί σημαντικό ως κίνηση καλής θελήσεως με σκοπό τη βελτίωση του κλίματος. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, αναφέρει χαρακτηριστικά για το θέμα:

«Στον προϋπολογισμό του 2019 έχουμε ήδη προβλέψει μια μικρή, αλλά πολύ σημαντική από την άποψη του κλίματος στην φαρμακευτική αγορά, προσαύξηση κατά 45 εκατομμύρια ευρώ στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη».

Το ποσό αυτός πάντως είναι από ασήμαντο ως αμελητέο και το μόνο που δεν θα κάνει, είναι να καταργήσει το επαχθές clawback.   

Το clawback

Ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι δεν υπάρχει πολιτική εξόντωσης της Φαρμακοβιομηχανίας και δηλώνει ότι αναζητείται νέα ισορροπία μεταξύ της ασυδοσίας των χρόνων προ κρίσης και των ισοπεδωτικών περικοπών και στρεβλώσεων της μνημονιακής περιόδου. Και αναφέρει ότι υπάρχουν ανακουφιστικά μέτρα για τους πολίτες, όπως η μείωση κατά 40 εκατ. ευρώ της προβλεπόμενης συμμετοχής τους στο κόστος όταν επιλέγουν γενόσημα, και η μείωση κατά 20 εκατ. ευρώ της επίπτωσης του 1 ευρώ ανά συνταγή, λόγω της κατάργησης του περιορισμού των τριών φαρμάκων ανά συνταγή.

Όσο για τα υπόλοιπα μέτρα, λέει ο κ. Ξανθός:

«Έχουν δρομολογηθεί πολύ σημαντικά διαρθρωτικά – και όχι οριζόντια – μέτρα, όπως η Επιτροπή αξιολόγησης καινοτομίας (ΗΤΑ) και  η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης των νέων φαρμάκων, τα πάνω από 50  σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ για τα εκτός ενδείξεων φάρμακα, το διαφανές και δίκαιο σύστημα τιμολόγησης και ανατιμολόγησης από τον ΕΟΦ, η δημοσιοποίηση των οικονομικών σχέσεων της φαρμακοβιομηχανίας με Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες, ΕΛΚΕ και γιατρούς». 

Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Υγείας είτε ταχθεί ανοιχτά κατά του clawback το οποίο είχε χαρακτηρίσει μέτρο άδικο. Σήμερα όμως, ο ίδιος και η κυβέρνηση επιλέγουν να το διαιωνίζουν παρά τις αντίθετες υποσχέσεις όχι μόνο στη Φαρμακοβιομηχανία αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Αντί αυτού, κάνουν μικρές αλλαγές με την ελπίδα να πείσουν ότι έχουν την θέληση αλλά αδυνατούν να πράξουν όσα υποσχέθηκαν…

 

 

 

 Μ.Τ.

 

 

Share.
Exit mobile version