Listen to this article

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Μια νέα μελέτη, η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στο είδος της, αποκαλύπτει ότι 1 στους 8 ασθενείς σε νοσοκομεία στην Αφρική είναι βαριά άρρωστος και 1 στους 5 από τους βαριά πάσχοντες ασθενείς πεθαίνει μέσα σε μια εβδομάδα. Όπως διαπιστώθηκε στη μελέτη, πολλές από αυτές τις ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν είχαν πρόσβαση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και σε φτηνές θεραπείες .

 Η κρίσιμη ασθένεια αντιπροσωπεύει μια σημαντική παγκόσμια επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης και η εντατική φροντίδα αποτελεί βασικό συστατικό της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Ο όρος “κρίσιμη ασθένεια ” (critical illness) αναφέρεται σε μια απειλητική για την ζωή εξέλιξη της νόσου που οδηγεί σε παθοφυσιολογικές διαταραχές τέτοιες που, αν αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα,  μπορεί να οδηγήσουν σχετικά άμεσα σε ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο.

Το 56% των βαρέων ασθενών δεν λαμβάνει ούτε τη βασική ιατρική φροντίδα

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska και τα Πανεπιστήμια της Νότιας Αφρικής, της Τανζανίας, της Αιθιοπίας, της Ουγκάντας ​​και του Ηνωμένου Βασιλείου θέλησαν να εξετάσουν τον επιπολασμό, τη θεραπεία και τα αποτελέσματα των βαρέως πασχόντων ασθενών σε έναν μεγάλο αριθμό αφρικανικών νοσοκομείων.

Στη μελέτη, που είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας χαρτογράφηση βαρέως πασχόντων ασθενών στην Αφρική, συμμετείχαν σχεδόν 20.000 ασθενείς, σε 180 νοσοκομεία, σε 22 αφρικανικές χώρες.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι, 1 στους 8 ασθενείς στα αφρικανικά νοσοκομεία που εξετάστηκαν είναι βαριά άρρωστος (ποσοστό 12,5%) και 1 στους 5 από τους βαριά πάσχοντες ασθενείς πεθαίνει μέσα σε μια εβδομάδα (ποσοστό 21%).

Πάνω από το 69% των βαρέων πασχόντων ασθενών νοσηλεύονται σε γενικούς θαλάμους και όχι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (56%) δεν λαμβάνουν ούτε τη βασική κρίσιμη φροντίδα που χρειάζονται, όπως οξυγονοθεραπεία, ενδοφλέβια υγρά ή απλή διαχείριση των αεραγωγών.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχει μια μεγάλη και συχνά παραμελημένη ομάδα ασθενών με κρίσιμη ασθένεια στην Αφρική. Εάν όλοι οι ασθενείς είχαν πρόσβαση σε βασική επείγουσα και κρίσιμη περίθαλψη, θα μπορούσαμε να μειώσουμε σημαντικά τη θνησιμότητα. Επιπλέον, αυτές οι παρεμβάσεις είναι φθηνές και μπορούν να παρέχονται σε γενικούς θαλάμους», δήλωσε ο Δρ. Carl Otto, ερευνητής στο Τμήμα Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας στο Ινστιτούτο Karolinska και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη επιβεβαιώνει την έλλειψη πόρων στα αφρικανικά νοσοκομεία,  όσον αφορά την νοσοκομειακή υποδομή, τον εξοπλισμό, το προσωπικό, την εκπαίδευση, τις κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας, τα αναλώσιμα και τα φάρμακα που απαιτούνται για την αποτελεσματική θεραπεία ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι κρίσιμες ασθένειες στην Αφρική έχουν παραμεληθεί στην πολιτική υγειονομικής περίθαλψης, την έρευνα και την εφαρμογή, και η βελτίωση της φροντίδας των βαρέως πασχόντων ασθενών έχει τη δυνατότητα να σώσει πολλές ζωές από οξείες ασθένειες κάθε αιτιολογίας. Τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη των θανάτων από κρίσιμες ασθένειες και για την ενίσχυση της φροντίδας των βαρέως πασχόντων ασθενών στις περισσότερες χώρες της Αφρικής. 

Πηγή: Karolinska Institutet, The Lancet

Exit mobile version