Εχτές καταγράφηκε ο  μεγαλύτερος ημερίσιος αριθμός εισαγωγών από την αρχή της πανδημίας, με 295 άτομα, οι 70 σε νοσοκομεία της Αττικής και τα υπόλοιπα περιστατικά κυρίως στα βόρεια της χώρας με επίκεντρο τις Σέρρες και την Αλεξανδρούπολη όπου το σύστημα υγείας εκεί δείχνει να πιέζεται σημαντικά.

Το σύνολο των νοσηλευόμενων στην Ελλάδα έχει φτάσει τους 1750 εκ των οποίων 191 διασωληνωμένοι και συνολικά 218 στις ΜΕΘ ανεβάζοντας την κάλυψη πανελλαδικά στο 65%, με έμφαση στη Θεσσαλονίκη όπου έχει καλυφθεί το 78% των ΜΕΘ. Συνολικά από το δημόσιο σύστημα έχουν παραχωρηθεί για περιστατικά Covid 3.100 κλίνες. Αυτό πιέζει αρκετά την κατάσταση και φυσικά δυσχεραίνει και τη νοσηλεία άλλων επειγόντων περιστατικών που χρίζουν επίσης νοσηλείας είτε σε ΜΕΘ είτε όχι.

 

Όπως τόνισε εχτές ο κ. Τσιόδρας είναι πολύ σημαντικό να ανακόψουμε την αυξητική πορεία των κρουσμάτων.  «Ενδεικτικά αναφέρω», είπε ο κ. Τσιόδρας «ότι οι 50 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τις οποίες προσθέτουμε στο Νοσοκομείο “Σωτηρία”, με αυτή την ταχύτητα μπορεί να γεμίσουν σε τρεις ή σε τέσσερις ημέρες». Εν τω μεταξύ μπορεί οι βαρέως πάσχοντες από κορωνοϊό να είναι στην πλειοψηφία τους 65 ετών και άνω, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες και νεότεροι άνθρωποι 55-64 ή 55-64 αλλά και 18άριδες σε μικρότερο ποσοστό, έχουν χρειαστεί μηχανική υποστήριξη.

Αυτό καταδεικνύει για άλλη μία φορά, όπως δείχνουν και τα στοιχεία παγκοσμίως, ότι η Covid-19 δεν κάνει διακρίσεις και πως πρόκειται για μία κατάσταση που κινείται ανεξέλεγκτα και πολυπαραγοντικά.

Η αλλαγή της θερμοκρασίας δεν φαίνεται να ευνοεί την κατάσταση και η καραντίνα είναι μονόδρομος. Ωστόσο το στοίχημα είναι η συμμόρφωση αφού υπάρχουν υπόνοιες ότι αρκετοί ετοιμάζονται να φύγουν από τις μεγάλες πόλεις και να μεταβούν στη επαρχία, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο διασποράς σε άλλα σημεία της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική ηγεσία αλλά και η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει με κάθε τρόπο ότι οι έλεγχοι θα είναι πολλοί και συνεχείς, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων.

 

 

Share.
Exit mobile version