Καμία κενή κλίνη ΜΕΘ στο «Σωτηρία» εδώ και μία εβδομάδα
Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Ανάγκα και οι θεοί πείθονται καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο κινητοποίησαν 130.000 συμπολίτες μας να κλείσουν ραντεβού για την πρώτη δόση, ενώ τα ραντεβού για την τρίτη δόση ξεπέρασαν τις 200.000 την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Σαφώς η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και οι καθόλου ευοίωνοι σκληροί δείκτες (αριθμοί διασωληνώσεων και θανάτων) φόβισαν αρκετά τον κόσμο. Σάλο έχει προκαλέσει και η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού υγείας στον ΑΝΤ1 ότι «αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε, αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορωνοϊό ή με εγκεφαλικό». Κυβέρνηση και επιστήμονες παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη του 4ου κύματος που σφυροκοπά τη χώρα και πιέζει το σύστημα υγείας πλέον όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ένα κρεβάτι εντατικής είναι δυσεύρετο. Σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο το απόγευμα της Κυριακής υπήρχαν 20 κενές κλίνες ΜΕΘ (αριθμός συνεχώς μεταβαλλόμενος). Τα λύματα της Αττικής έχουν εκπέμψει sos εδώ και μερικές μέρες, όπως ήδη έχουμε γράψει από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, καθώς υπολογίζεται η αύξηση του ιικού φορτίου να σκαρφαλώνει στο 70%.
Αρνητικό ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία
Στα 4.307 ανήλθαν τα νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 αυξήθηκαν στους 52, αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε στους 470. 902 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 766 στη Θεσσαλονίκη, ενώ ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η επιδημιολογική κατάσταση σε Λάρισα με 262 νέα κρούσματα, Μαγνησία με 151, Αχαΐα με 139, Πέλλα με106 και Σέρρες επίσης με 106 νέες λοιμώξεις. Οι νέες εισαγωγές ασθενών με επιβεβαιωμένη covid19 χθες σε όλη την επικράτεια εκτινάχθηκαν στις 425, (καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων μηνών) και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε απλές κλίνες covid, έφτασαν τους 2600.
Διακομίζονται διασωληνωμένοι από το «Σωτηρία» σε άλλα νοσοκομεία
Η εικόνα που αποτυπώνεται στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» θυμίζει αυτή του τρίτου κύματος της πανδημίας, αναφέρει στο DailyPharmaNews η πρόεδρος της ΕΝΠΕΛ και πνευμονολόγος της ΜΕΘ Σταματούλα Τσικρικά. «Δεν υπάρχει καμία κενή κλίνη ΜΕΘ εδώ και μία εβδομάδα. Υπήρξαν φορές που ελλείψει κρεβατιών εντατικής θεραπείας, μετακινήθηκαν ασθενείς σε άλλες ΜΕΘ covid. Είναι, επίσης, γεμάτες όλες οι πνευμονολογικές κλινικές. Πολύ μεγάλη είναι και η συρροή κρουσμάτων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας από ένα προσωπικό νοσοκομείου, το οποίο είναι πολύ επιβαρυμένο σωματικά, ψυχικά και πνευματικά».
Γ. Μπουλμπασάκος: Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
Ενίσχυση του ΕΣΥ. Ένταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας τώρα, ζητά ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», κ. Γιώργος Μπουλμπασάκος, επισημαίνοντας στο DailyPharmaNews ότι δεν είναι δυνατόν οι γιατροί του ΕΣΥ να καταρρέουν και ο ιδιωτικός τομέας υγείας να ασχολείται μόνο με τα φιλέτα των υπηρεσιών υγείας. «Έχουν μεταφερθεί ασθενείς από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Η πίεση του συστήματος έχει αρχίσει και μεταφέρεται στο Λεκανοπέδιο και το πρόβλημα διογκώνεται όσο περνούν οι ημέρες. Πρέπει πάση θυσία να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, ακόμη και επεκτείνοντας την υποχρεωτικότητα σε περισσότερες επαγγελματικές ομάδες».
Η γρίπη διευκολύνει την είσοδο του κορονοϊού στον οργανισμό
Εν τω μεταξύ ακόμη δεν «έχει δείξει τα δόντια της» η εφετινή γρίπη για την οποία μας έχει προειδοποιήσει το ECDC ότι τα φετινά εμβόλια δεν έχουν και τόσο καλή απάντηση. Ωστόσο σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας Αχιλλέα Γραβάνη, «πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός της γρίπης αυξάνει την ποσότητα του κυτταρικού υποδοχέα ACE2 που αναγνωρίζει τον κορονοϊό μέσα στον πνεύμονα και κατά συνέπεια την ταχύτητα και το μέγεθος της εισόδου του στα κύτταρα του πνεύμονα και την βαρύτητα της λοίμωξης». Ως εκ τούτου τίθεται αναγκαίος και ο άμεσος εμβολιασμός έναντι της γρίπης.
Πιθανότητες θανάτου ανεμβολίαστων ανάλογα με την ηλικία
Τον Οκτώβριο, 10 άτομα κάτω των 40 ετών πέθαναν από τον ιό. Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου διπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ ηλικίας κάτω των 40 ετών, αναφέρει ο παθολόγος , Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παππάς, για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «185 άτομα ηλικίας 40-64 ετών πέθαναν τον Οκτώβριο από τον ιό. Περισσότεροι από χίλιοι σε όλες τις ηλικίες, σε έναν μήνα. Άνθρωποι με οικογένειες, αγαπημένους, δουλειές, όνειρα, σχέδια. Άνθρωποι που πέθαναν μόνοι τους- αυτή η αβάσταχτη μοναξιά της νοσηλείας COVID. Οι άνω των 80 ετών, έχουν 30 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από τον ιό σε σχέση με έναν εμβολιασμένο συνομήλικό τους. Όσοι είναι 65-79 έχουν 16 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα, ενώ οι κάτω των 65, έχουν 4πλάσια πιθανότητα σύμφωνα με πρόσφατη Σκωτσέζικη δημοσίευση στο Lancet».