Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ενημερώνει τους αιμοδότες για την απογευματινή λειτουργία Αιθουσών Αιμοληψίας σε 9 νοσοκομεία της Αττικής.

Το καλοκαίρι αποτελεί μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τις ανάγκες των ασθενών που νοσηλεύονται και χρειάζονται αίμα για να επιβιώσουν, οπότε η εθεολοντική αιμοδοσία είναι πολύ σημαντική.

 Δεδομένων των αυξημένων αναγκών σε αίμα κατά τη θερινή περίοδο ζητήθηκε από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων της 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής, να εξετάσουν την δυνατότητα απογευματινής λειτουργίας των Αιθουσών Αιμοληψίας για αιμοδοσία, τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, με κύριο γνώμονα την διευκόλυνση των αιμοδοτών που επιθυμούν να προσέλθουν για προσφορά αίματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), πέντε νοσοκομεία της Αττικής τροποποιούν το ωράριό τους και θα λειτουργούν τις Αίθουσες Αιμοδοσίας και τις απογευματινές ώρες, δύο ημέρες την εβδομάδα.

Ποιες αίθουσες αιμοδοσίας θα λειτουργούν και απόγευμα

· Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» (Τρίτη και Τετάρτη 8.30-17.00).

· Γ.Ν.Μ «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» (Δευτέρα και Πέμπτη 16.00-20.00).

· Γ.Ν.Π.Α. «ΠΑΝ. ΚΑΙ ΑΓΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» (Δευτέρα και Τετάρτη 9.00-17.00).

· Γ.Ν.Π.Α. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» (Τρίτη και Παρασκευή 16.00-19.00).

· Γ.Ν.Α. «Η ΕΛΠΙΣ» (Πέμπτη και Παρασκευή 8.30-18.00).

Υπενθυμίζεται ότι οι Αίθουσες αιμοληψίας τεσσάρων νοσοκομείων, βρίσκονται ήδη σε απογευματινή λειτουργία τους θερινούς μήνες. Πρόκειται για τα νοσοκομεία:

· Γ.Ν.Α. «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» (Δευτέρα-Παρασκευή 8.30-18.00).

· Γ.Ν.Α. «ΚΑΤ» (Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-18.30).

· Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» (Δευτέρα-Παρασκευή 17.00-20.00).

· Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» (Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-18.00).

Αιμοδοσία: Τι χρειάζεται να ξέρεις για να δώσεις αίμα

· Να είσαι 18-65 ετών.

· Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία.

· Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες.

· Εάν έχεις κάνει τατουάζ ή piercing να έχουν παρέλθει 4 μήνες.

Προετοιμάσου σωστά για αιμοδοσία τις ημέρες με καύσωνα

· Να έχεις πιει αρκετό νερό και υγρά πριν δώσεις αίμα αλλά και την υπόλοιπη ημέρα μετά την αιμοδοσία.

· Nα αυξήσεις την πρόσληψη αλατιού στο φαγητό σου τη μέρα πριν και μετά την αιμοδοσία.

· Να παραμείνεις σε δροσερό και σκιερό μέρος. Απέφυγε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και την θάλασσα την ημέρα της αιμοδοσίας.

· Απόφυγε την έντονη γυμναστική και την πολύωρη ορθοστασία την ημέρα της αιμοδοσίας.

Μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) που διαθέτουν αιμοδοσία στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΑ στην κατηγορία «Που μπορώ να προσφέρω αίμα».

Γιατί χρειάζεται να δώσω αίμα το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι μια από τις ομορφότερες εποχές του χρόνου. Αποτελεί, ωστόσο και μια πολύ κρίσιμη περίοδο για το σύστημα υγείας και τις ανάγκες των ασθενών που νοσηλεύονται και χρειάζονται αίμα για να επιβιώσουν.

Η αφόρητη ζέστη και ιδιαίτερα ο καύσωνας, οι προγραμματισμένες αποδράσεις εκτός της πόλης και οι καλοκαιρινές διακοπές οδηγούν κάθε χρόνο σε μείωση των αιμοδοσιών και τελικά, σε ανησυχητική μείωση αποθεμάτων αίματος και παραγώγων του αίματος, καθιστώντας την ανάγκη για αιμοδοσία πιο επιτακτική ώστε να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή.

Η εθελοντική αιμοδοσία καλύπτει μόλις το 65% των αναγκών σε αίμα στην Ελλάδα. Ένα ποσοστό που γίνεται ακόμη πιο μικρό, τους μήνες του καλοκαιριού. Γι’ αυτό, μην ξεχνάς να δώσεις αίμα και αυτό το καλοκαίρι!

Share.
Exit mobile version